Polievka z plamienky zimnej
Vďaka stránke "www.nahuby.sk" som objavila, že okrem hríbovitých húb a bedlí, je mnoho ďaľších húb, ktoré sa dajú konzumovať. Medzi ne patrí napríklad aj plamienka zimná. Tak som sa rozhodla z nej pripraviť polievku so žemľovými knedličkami.
Ingrediencie: 200 g čestvých plamienok, 200 g koreňovej zeleniny (4 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru), 200 g zemiakov,100 g hrášku (z konzervy), 100 g oleja, 50 g cibule, 4 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, soľ, bazalka.
Na knedličky : 70 g pečiva, 1/2 dl mlieka, 10 g masla, 1 vajce, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať.
Popis prípravy: Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľku, cesnak a jednu menšiu najemno nastrúhanú mrkvu. Pridáme na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu, posolíme a za občasného miešania dusíme na miernom ohni 10 minút. Potom pridáme na rezance nakrájané plamienky a na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme 20 minút. Potom pridáme hrášok, bazalku, petržlenovú vňať a žemľové knedličky. Keď knedličky vyplávajú na povrch, polievka je hotová.
Knedličky : Pečivo pokrájame na kocky, zelejeme mliekom, pridáme na masle opraženú petržlenovú vnať, celé vajce, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešame
a necháme štvrť hodiny stáť. Potom na lopári posypanom strúhankou formujeme knedličky (veľkosti vlašského orecha), ktoré zavárame do vriacej polievky.
Dobrú chuť!
Marta Everlingová
(20 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.