Šťavnaté voňavé rezne na dubákoch
Potrebovala som uvariť niečo, čo by užul aj svokor s erárnym chrupom, tak som sa po dlhom dumaní rozhodla spraviť tieto rezne. Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími, oboje sú mäkkučké a šťavnaté... so žutím nebol žiadny problém
Ingrediencie: Mäso (ja som tu použila kombináciu kuracie prsia a hovädziu sviečkovú, ale robila som aj z bravčového či morčacieho), dubáky (teraz mrazené), cibuľa, cesnak, farebné celé korenie, čerstvý rozmarín, soľ, maslo, smotana na varenie, vajcia, olej, strúhanka, polohrubá múka, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, 7 dl slepačieho vývaru.
Popis prípravy: Deň vopred si pripravíme mäso - nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme. Ďalej si pripravíme na plátky (resp. kolieska - ako sa podarí) nakrájanú cibuľu a cesnak, halúzky čerstvého rozmarínu alebo 2 PL suchého a zmes farebného celého korenia + soľ. Naklepané mäso obkladáme cibuľou, cesnakom, rozmarínom a celým korením, prekladáme vo vrstvách, kým sa nám neminie mäso aj ostatné suroviny. Takto pripravené mäso zabalíme do potravinovej fólie a najlepšie cez noc necháme v chladničke nech koreniny pôsobia a mäsko poriadne prevoňajú.
Na druhý deň si pripravíme suroviny na obaľovanie - strúhanku, polohrubú múku, mletú papriku a mleté čierne korenie - zmiešame. Rovnako si pripravíme na obaľovanie vajíčka, smotanu na varenie, solčanku, resp. soľ - vyšľaháme.
Z mäsa odstránime všetky kúsky cibule, cesnaku, rozmarínu a korenie - za noc spravili skvelú službu - mäsko nádherne prevoňali.
Plech si vymastíme (použila som kačaciu masť - ak by som nemala, použijem obyčajné maslo) a naukladáme doň plátky dubákov. (alternatíva zmes dubáky + nakrájaná cibuľka)
Mäso postupne obaľujeme - najprv v suchých surovinách, potom vo vajíčkovo-smotanovej zmesi. Z vajíčka mäso rovno preložíme do rozpáleného tuku alebo oleja a narýchlo osmažíme z oboch strán, aby sa vytvorila "kôrka".
Osmažené mäso ukladáme postupne vedľa seba na plech s dubákmi...až máme na plechu všetko mäso a poriadne zalejeme, aby každé mäsko bolo ponorené v šťave. Ideálne je na zaliatie použiť slepačí vývar (ak nemáme, poslúži bujón), ja som mala navarený "kotol" polievky.
Pridáme pár plátkov masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne počas pečenia podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť. Výborné s ryžou, tarhoňou, zemiakovým pyré či varenými zemiakmi.
Ak je niečo nejasné, celý pracovný fotopostup tu:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35...
Eviana
(2 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.