Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Šťavnaté voňavé rezne na dubákoch

Potrebovala som uvariť niečo, čo by užul aj svokor s erárnym chrupom, tak som sa po dlhom dumaní rozhodla spraviť tieto rezne. Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími, oboje sú mäkkučké a šťavnaté... so žutím nebol žiadny problém

Ingrediencie: Mäso (ja som tu použila kombináciu kuracie prsia a hovädziu sviečkovú, ale robila som aj z bravčového či morčacieho), dubáky (teraz mrazené), cibuľa, cesnak, farebné celé korenie, čerstvý rozmarín, soľ, maslo, smotana na varenie, vajcia, olej, strúhanka, polohrubá múka, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, 7 dl slepačieho vývaru.

Popis prípravy: Deň vopred si pripravíme mäso - nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme. Ďalej si pripravíme na plátky (resp. kolieska - ako sa podarí) nakrájanú cibuľu a cesnak, halúzky čerstvého rozmarínu alebo 2 PL suchého a zmes farebného celého korenia + soľ. Naklepané mäso obkladáme cibuľou, cesnakom, rozmarínom a celým korením, prekladáme vo vrstvách, kým sa nám neminie mäso aj ostatné suroviny. Takto pripravené mäso zabalíme do potravinovej fólie a najlepšie cez noc necháme v chladničke nech koreniny pôsobia a mäsko poriadne prevoňajú.
Na druhý deň si pripravíme suroviny na obaľovanie - strúhanku, polohrubú múku, mletú papriku a mleté čierne korenie - zmiešame. Rovnako si pripravíme na obaľovanie vajíčka, smotanu na varenie, solčanku, resp. soľ - vyšľaháme.
Z mäsa odstránime všetky kúsky cibule, cesnaku, rozmarínu a korenie - za noc spravili skvelú službu - mäsko nádherne prevoňali.
Plech si vymastíme (použila som kačaciu masť - ak by som nemala, použijem obyčajné maslo) a naukladáme doň plátky dubákov. (alternatíva zmes dubáky + nakrájaná cibuľka)
Mäso postupne obaľujeme - najprv v suchých surovinách, potom vo vajíčkovo-smotanovej zmesi. Z vajíčka mäso rovno preložíme do rozpáleného tuku alebo oleja a narýchlo osmažíme z oboch strán, aby sa vytvorila "kôrka".
Osmažené mäso ukladáme postupne vedľa seba na plech s dubákmi...až máme na plechu všetko mäso a poriadne zalejeme, aby každé mäsko bolo ponorené v šťave. Ideálne je na zaliatie použiť slepačí vývar (ak nemáme, poslúži bujón), ja som mala navarený "kotol" polievky.
Pridáme pár plátkov masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne počas pečenia podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť. Výborné s ryžou, tarhoňou, zemiakovým pyré či varenými zemiakmi.
Ak je niečo nejasné, celý pracovný fotopostup tu:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=35...

Eviana

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

L.Ď. pokročilý 24.1.2011 13:03

Je to dobré. Moju manželku pochválila celá rodina.

Reagovať na správu

portret

Eviana 25.1.2011 14:10

Ďakujem za odvahu vyskúšať a skvelú správu, že chutilo, mám radosť

Reagovať na správu

portret

babrli 30.1.2011 21:55

Super pochúťka, susede som musela zabaliť aj so sebou, aby mala aj na večeru. Pracné, ale vynikajúce!!! mňam recept som poslala aj synovi a sestre do Bratislavy.Všetci čo jedli si pýtali tento vynikajúci recept.

Reagovať na správu

portret

Eviana 31.1.2011 18:16

Veľmi ma teší, že chutilo a malo taký veľký úspech
Pre menšiu prácnosť doporučujem vynechať prekladanie mäska bylinkami deň vopred - tie možno potom postrkať medzi cibuľku nakrájanú na pásiky a hríbiky spolu s novým korením pod osmažené mäso... a poriadne zaliať ako je v recepte. Trošku práce to odoberie
Ďakujem za odvahu vyskúšať môj recept aj za správu, že chutilo

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Eva Adamcseková (Eviana)