Voňavá krkovička s lievikom trúbkovitým
... takže opäť ďalšia variácia na jedlo s lievikom trúbkovitým - tentokrát stará dobrá klasika - bravčová krkovička
Ingrediencie: bravčová krkovička (podľa počtu stravníkov - táto mala cca 1,3 kg), cibuľa, cesnak, soľ, solčanka (vegeta, podravka), rozmarín (nezohnala som čerstvý, tak som použila sušený), petržlenova vňať, olivový olej, 250 g lievik trúbkovitý (možno použiť rôzne jedlé huby - čerstvé, mrazené, či sušené (ja som mala mrazené).
Popis prípravy: Krkovičku si umyjeme, osušíme, nakrájame na "hrebeň" a nasolíme po povrchu i do zárezov (aspoň 2 cm hlbokých). V miske si zmiešame nasekané huby, pridáme 4-5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 ČL Solčanky, 2 PL olivového oleja, 1 PL rozmarínu a nasekanú petržlenovú vňať - zmiešame do kompaktnej masy a vtierame ju do krkovičky ... až všetku minieme a všetky zárezy sú "naplnené" touto voňavou masou.
Krkovičku preložíme do jemne vymasteného (naolejovaného) pekáča. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, zopár ich vložíme do zárezov v krkovičke a ostatnú naukladáme okolo mäsa, pridáme 10-12 guľôčok nového korenia. Neolúpané strúčiky cesnaku rozpučíme nožom (úderom dlane na nôž)a naukladáme okolo mäsa v pekáči. Podlejeme cca 2 dl vody a dáme prikryté piecť - 200° cca 1,5 hodiny. Počas pečenia podlievame - ak sa priveľa vody odparí, dolejeme - potrebujeme mať šťavu. Upečené mäso si odložíme oddychovať.
Z výpeku vyberieme korenie a vyberieme aj strúčiky cesnaku - môžeme ich pokojne vyhodiť, službu nám spravili - dali mäsu i výpeku skvelú vôňu. Výpek zlejeme na panvicu, pridáme ďalšie huby, tie nakrájame na väčšie kúsky. Ak je šťava málo výrazná, dochutíme korením, dosolíme... necháme 5-8 min prebublať a odstavíme z ohňa... skvelá šťava je hotová.
Mäso možno podávať s ryžou, opekanými zemiakmi, tarhoňou, bagetou... podľa chute... my sme si k tomu dali zemiakové pyré. Pyré a mäso naložíme na tanier a prelejeme výbornou šťavou z výpeku a húb... fajnotka
Eviana
(2 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.