Kolodejová omáčka
Na požiadanie priateľa z týchto stránok som spísal recept na hubovú omáčku, hlavne z kolodejov teda hríbov zrnitohlúbikových. Tu je pre všetkých, ktorí makú radi jedlá z húb.
Ingrediencie: huby, olej, múka, mlieko, cesnak, soľ, cukor, ocot, kyslá smotana
Popis prípravy: Najprv sa dajú uvariť hríby. (Keď je málo kolodejov môžeme dať aj suchohríby - tie tvrdšie - u nás im hovoríme podbubáky), ale najlepšie su kolodeje - dajú omáčke typickú vôňu a hlavne krásne zlatistú farbu.
1. plný tanier nakrájaných húb dame varit - zalejeme 3 dlc vody a varíme cca 20 min.
2. Omáčka - Najprv zápražka - spraví sa svetlá zápražka (olej, 5 lyžíc múky) a do nej zalejeme 1 l mlieka.
3. Keď sú hríby uvarené - scediť a vodu z hríbov dať do omáčky. Za stáleho miešania metličkou sa
pridá 4 strúčky prelisovaného cesnaku, soľ - primerane, malú lyžičku cukru, malú lyžičku octu.
Ked sa to prevarí a zhustne dá sa kyslá smotana. Prevariť - pridajú sa už uvarené hríby a zase prevariť. Dochutiť podľa potreby soľou alebo octom.
Do hotovej omáčky ako prílohu dávame udusené bravčové mäso
(nakrájané na malé kostičky - na štavičke).
ivkso
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.