Oškvarkovo-hubové pagáče
Lievik trúbkovitý... skvelá to huba... tak som si dovolila trošku experimentu
Ingrediencie: 1/2 kg polohrubej múky, varený zemiak veľkosti vajca, kvasnice, mlieko, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce, soľ, Solčanka, 200 g oškvarkov, 150-200 g húb (v mojom prípade opäť Lievik trúbkovitý), sezam, slnečnica, 100 g masla, 1 vajce na potretie
Popis prípravy: Do väčšej misy vysypeme 1/2 kg polohrubej múky, osolíme cca 1 ČL soli. Vychladený uvarený zemiak ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme do misy s múkou, pridáme smotanu a vajíčko. Do šálky si pripravíme 1/2 kocky kvasníc (20g) a 1 ČL kryštálového cukru. Dáme si zohriať 4 dl mlieka - nie do horúca, ale len do vlažna. Zalejeme cca 3 PL mlieka kvasnice a cukor v šálke. Necháme na teplom mieste cca 5-10 min podkysnúť. Pridáme do misy k ostatným surovinám, zalejeme mliekom a zmiešame... Po cca 10 minútach miešania je cesto krásne kompaktné a prevzdušnené. Misu s cestom zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Kým nám cesto vykysne spravíme si oškvarkovo-hubovú nátierku: Lieviky očistíme a poriadne umyjeme, dôkladne osušíme a rozmixujeme na jemno. Do misy dáme 200 g mletých oškvarkov, 100 g masla a rozmixované huby - vymiešame spolu na hladkú nátierku.
Po cca 30 min cesto krásne nakysne. Vyvaľkáme ho na cca 0,5 cm hrúbku, nátierku z oškvarkov, lievika a masla rozotrieme dôkladne po celej ploche rozvaľkaného cesta. Cesto zložíme na tretiny po šírke (1/3 od horného kraja zložíme smerom na stred, to isté spravíme so spodným okrajom) - ostane nám obdĺžnik uprostred dosky. Ten tiež zložíme na tretiny ale tentokrát z prava do stredu a zľava do stredu... zostane takmer kocka cesta uprostred dosky. Prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 minút oddychovať. Po 15 minútach znova vyvaľkáme a skladáme rovnakým spôsobom... opäť 15 minút počkáme a postup znovu zopakujeme. Po troch "preloženiach" (na tretiny) vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme kolieska (pagáčiky). Ukladáme na jemne vymastený a posolený plech, potrieme vyšľahaným vajíčkom posypeme sezamom, slnečnicou, makom... kúskami lievika (to som nespravila a fakt ma to mrzí - chrumkavce lieviky milujem Dáme piecť - 200° cca 20-25 minút (sledujeme farbu).
Sú naozaj výborné, ľahučké, chrumkavé a voňavé.
Eviana
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.