Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lievik trúbkovitý »

Kuracie rezne s lievikom trúbkovitým

Zdá sa mi, že lievik trúbkovitý sa stáva hitom sezóny 2010. Ja ho zbieram už asi 20 rokov a vyrábam si z neho vynikajúce korenie tak, že dôkladne usušený zomeliem na jemný prášok na obyčajnom kávomlynčeku. Takto si vyrábam koreniny aj z bielohľuzovky obyčajnej, jelenky poprehýbanej a trsovky klobúčkatej (barania hlava).

Ingrediencie: Vykostené horné kuracie stehná aj s kožou, olej, soľ, korenie z lievika trúbkovitého, zemiaky, maslo, mlieko.

Popis prípravy: Vykostené kuracie stehná (počet podľa potreby alebo veľkosti hladu prítomných) plošne rozložíme a mierne naklepeme (len zo strany mäsa). Mierne posolíme a opečieme na zohriatom oleji (najprv kožou dole)kým koža nezíska zlatovú farbu. Kým sa rezne opekajú poprášime ich hornú stranu korením z lievika. Obrátime a opekáme ďalej stranu s lievikom kým mäso nezmäkne.

Zo zemiakov, masla a mlieka vyšľaháme jemnú kašu (množstvo masla a mlieka podľa chuti). Kašu na tanieri môžeme ešte zľahka poliať výpekom,v ktorom zostali aj zvyšky z lievika.

Hodí sa ako minútka, pretože celá príprava netrvá viac ako 10 - 15 minút (podľa šikovnosti kuchára). Dobrú chuť.

Jimmy

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

portret

medulienka pokročilý 10.9.2010 15:53

zaujímavé, pridala by som asi viac lievika, mne osobne veľmi chutí

Reagovať na správu

portret

babka Milka pokročilý 10.9.2010 21:47

Urcite vyskusam.Toho roku mam hojnu zasobu lievika v susenom stave.

Reagovať na správu

portret

samoT 22.9.2010 14:05

Ako susis jelenku? Ja kuriatka a jelenku zavaram.

Reagovať na správu

portret

Janko44 pokročilý 22.9.2010 23:07

Ihličky oškrabem nožíkom, plodnicu pokrájam tak isto ako ako ostatné huby. Pretože jelenka je veľmi krehká, treba krájať opatrne. Suším na priamom slnku a dosúšam v elektrickej rúre asi 1/2 hodiny pri teplote cca 50°C. Potom mletím získavam koreninu. Používam v miernom množstve do guľášu (na 18 l kotlík jednu kávovú lyžičku, samozrejme okrem ostatných klasických guľášových korenín). Kuriatka aj ja zaváram do sladkokyslého nálevu, skúšal som aj jelenku, ale nebolo to ono. Je príliš húževnatá.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.