Karí-prejt z lievika trúbkovitého
Moja včerajšia úspešná improvizácia na základe receptu zo str. 145 knihy "Houbařova kuchařka", autora a vydavateľa aj s dátumom uvediem neskôr (improvizácia mala priaznivú odozvu, len som mal vraj viac okoreniť - zohľadnil som v ingredienciách)
Ingrediencie: * cca. 100 g krúpok (jačmenné krúpy, stredná veľkosť)
* cca. 1/2 kg mladých lievikov
* 1 cibuľa
* 1 vajce
* olej
* soľ
* karí korenie: 1 čaj. lyž. kurkumy + osobitne cca. 1 čaj. lyžička z tejto čerstvo potlčenej zmesi: 2 diely rasce, 2 diely koriandru, 1 diel čier. korenia, podľa možnosti aj 1 diel senovky (grécke seno), prípadne na chuť - kúsok feferónky resp. čili (len oplodie, bez semien), 1-2 malé zrnká nového korenia a kardamomu, štipku ďumbieru čiže zázvoru (keď nechcete robiť zásoby, množstvá odhadnite / na kupované "karí" sa nedá spoľahnúť, každé je iné a vyvetráva)
* môže byť aj majoránka resp. petržlenová vňať (oboje najlepšie čerstvé) - podľa chuti (zo 1-2 čaj. lyžičky)
Popis prípravy: Krúpky premyjeme, dáme dvojnásobné množstvo vody, mierne osolíme a trochu povaríme (mech sú skôr tvrdšie než mäkšie, aby sme z toho nemali kašu), odstavíme (krúpky asi vsiaknu všetku vodu).
Lieviky preberieme (necháme radšej len nerozvinuté s pružnou dužinou), prípadne premyjeme a nasekáme nadrobno (najjednoduchšie mlynčekom na mäso, resp. veľmi krátko v mixéri s nožmi na mäso - čiže v "mjasorubke").
Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na rozohriatom oleji, odstavíme a posypeme kurkumou. Pridáme huby, podlejeme, osolíme a necháme dusiť do mäkka (asi 1/2 hodiny) - šťava by sa mala takmer celkom vydusiť.
Primiešame krúpy, rozšľahané vajce, korenie a dodusíme. Kto má rád, môže napokon pridať nasekanú majoránkovú a petržlenovú vňať. Vzhľad a konzistencia (prípadne aj chuť) má byť asi ako krvavnicová zabíjačková kaša (po česky sa také dačo tuším volá prejt).
podáva sa s pečivom alebo chlebom (chutí aj vychladnuté ako nátierka)
Buki
(1 hlas)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.