Gurmánske špagety a la Rak
Rozpočet pre štyri osoby
Ingrediencie: 200g kuracích pŕs, 300g plamienka zimná (Flammulina velutipes) , 16 cherry paradajok, 4 trojuholníčky taveného syra Karička Klasik, 3 pol. lyžice olivového oleja, 2 pol. lyžice lesného medu,6 veľkých strúčikov cesnaku, 1dcl Tokajského vína (4-putňové a viac), čerstvá bazalka ( v núdzi môže byť aj sušená), 1/2 kocky slepačieho bujónu, kečup OTMA, mletá červená paprika, čerstvé chilli papričky podľa chuti, citrón, špagety pre 4 osoby, soľ
Popis prípravy: Večer pred prípravou nakrájame prsia na hrubé rezance, pridáme riadne umyté a nakrájané plamienky, 1 polovicu tokajského vína, 1 pol. lyžicu medu, 3 rozpučené strúčiky cesnaku, na jemné kolieska nakrájanú chilli papričku, troška oleja a soľ. Všetko dobre premiešame a uložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň zmes vyberieme, vložíme na predom vyhriatu panvicu poliatú olejom a narýchlo orestujeme, kým nám mäsko pekne nezbeleje. Pridáme polovicu na polovičky nakrájaných cherry paradajok, po minútke zalejeme zvyšným tokajským vínom aj medom. Ďalej pridáme približne tretinu 310gramovej fľašky kečupu OTMA, polku bujónu,syr a miešame kým sa syr pekne nerozplynie. V prípade potreby podlievame vodou.
Pred dokončením pridáme 3 kávové lyžičky mletej papriky, na drobno nakrájanú bazalku (jednu-dva hrste, ev. 3 čajové lyžičky sušenej), na tenké plátočky nakrájaný zvyšný cesnak, nakrájané zvyšné cherry paradajky, poprípade aj ďalšie chilli papričky a po pol minúte ihneď ostavíme.
Ochutnáme a v prípade, že je omáčka príliž sladká alebo kyslá dochutíme podľa potreby citrónom alebo medom.
Samotné špagety pripravujeme tradičným spôsobom, pričom ale ignorujeme výrobcom doporučený čas prípravy a priebežne kontrolujeme, či su už špagety uvarené akurát.
Dobrú chuť
Poznámka: Rovnakým spôsobom môžeme pripraviť aj iné druhy húb, pričom mne sa najviac osvedčili pečiarky z konzervy, čerstvé smrekáče a dubáky.
Andy Rak
(2 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.