Šalát z červenej kapusty po čínsky
Uchovec bazový /čierna huba/, u nás málo využívaný. V čínskej kuchyni skoro nenahraditeľný. Nemá skoro žiadnu chuť, ale má "fantastickú" konzistenciu /jemnučko chrumkavý/, či už za surova, alebo jemne podusený. Podľa viacerých zdrojov sa môže používať surový /a mám to aj odskúšané/. Postupne chcem dodať niekoľko receptov s touto hubou.
Ingrediencie: 600 g čerstvej červenej kapusty
50 g namočených čiernych húb /uchovec bazový/
50 g kápie /môže byť i klasická zelená paprika/
2 lyžice octu
1 lyžica cukru
3 malé chilli papričky
6 zrniek jamajského korenia /dá sa nahradiť bielym korením/
3 lyžice oleja
štipka mletého zázvoru
soľ
Popis prípravy: Očistenú hlávku kapusty rozkrojíme a vykrojíme hlúbik. Nkrájame na hrubšie kocky /cca 1 cm/. V sitku ponoríme do vriacej vody, krátko sparíme /cca 1 min./, necháme odkvapkať a dáme do hrnca /misy/ vychladnúť. Pridáme na menšie kúsky pokrájaný uchovec bazový a kápiu. Ochutíme soľou, cukrom, octom a zázvorom.
V rozpálenom oleji osmažíme niekoľko chilli papričiek a jamajské korenie /nesmie nám to prihorieť/. Olej zlejeme do misy s kapustou. Dobre premiešame a uložíme do chladničky /v zime na balkón/. Asi o hodinu môžeme šalát podávať. /Robil som ho X-krát, je výborný k pečenému mäsu a kto má rád zeleninu, aj samotný.
Ak vlastní kuchár tzv. červený olej, môže šalát, namiesto osmažených chilli a jamajského korenia, pokvapkať ním./
M. Tomaník-R. Skřivan: ínska kuchyně (prepísal Pavel Gubčo)
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.