Hubový kečup
Recept je z knihy Oded Schwartz: Konzervovanie
Je to úprava receptu z 18. stor., ktorý zaznamenal prvý profesor botaniky na Cambridgeskej univerzite Richard Bradley.
Ingrediencie: 2 kg veľkých húb s plochými klobúčikmi /myslí "dozreté" hríby/
60 g sušených hríbov /ak chcete/
150 g soli
300 g neošúpanej rozštvrtenej šalotky
5 cm kúsok potlčeného sušeného ďumbierového koreňa
125 ml portského vína
1 pl klinčekov /podľa mňa veľa/
2 čl drveného muškátového kvetu
Popis prípravy: 1. Čerstvé huby dajte do robota a nahrubo posekajte /nemal by byť problém, nakrájať ich nožom-moja pripomienka/. V tenkých posolených vrstvách /príp. i so sušenými/ ich poukladajte do ohňovzdornej nádoby . Prikryte a nechajte stáť 24 hodín /autor neuvádza kde, ale pravdepodobne v chlade , a možno by stačilo i 12 hod.-moja poznámka/.
2. Pečte v rúre vyhriatej na 140 stupňov Celzia asi 3 hodiny. Nechajte vychladnúť a prelejte cez vrecko na rôsol, postláčajte ho, aby ste získali čo najviac šťavy. Šťavu a zvyšok surovín dajte do nerezového hrnca. Uveďte do varu, varte 45 minút na miernom ohni /objem sa zníži o cca 1/3/.
3. Znova preceďte, potom vráťte šťavu do hrnca a uveďte späť do varu. Nalejte do vysterilizovaných fliaš a uzavrite. Vysterilizujte a nechajte vychladnúť.
Skontrolujte uzávery.
Kečup môžete konzumovať o 1 mesiac, ale dlhším skladovaním sa chuť zlepší.
Výťažnosť: cca 750 ml
Skladovateľnosť: 2 roky
Inšpirácia: Používajte v malých dávkach na dochucovanie polievok a mäsa.
oded schwartz - sipovec
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.