Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hnojník »

Fašírka light z hnojníkov

Náhodou som našiel ozajstné hniezdo mladučkých hnojníkov atramentových. Vyskúšal som ich len tak osolené osmažiť - dobré, obaliť a osmažiť - tiež dobré, ale pracné a so zbytkom som vymyslel tento recept - skvelé. Ocenili a jedli aj takí čo huby veľmi neľúbia. Mladé hnojníky sú krehučké, jemné a lahodné. Akonáhle už zdola černejú, tak chutia ako atrament - ak ste ho niekdy ako decko ochutnali - takže také sa už nehodia. Recept môže fungovať aj s inými jemnými hubami, šampiňónmi, bedľami, muchotrávkou ružovou a pod.

Ingrediencie: 500g húb (ako je uvedené hore)
100g ovsených vločiek
1 malá cibuľa
100g slaninky
100g tvrdého syra
2 vajíčka
strúhanka
troška mlieka
soľ, čierne korenie, majorán

Popis prípravy: Ovsené vločky namočíme do mlieka. Očistíme huby, obvaríme ich asi 15 min. v posolenej vode (závisí od tvrdosti húb), opláchneme a pokrájame nadrobno (možno aj zomlieť mlynčekom na mäso). Nakrájame cibuľku aj slaninku na drobné kocky (asi 5mm), syr nastrúhame na hrubšie rezance. Nasiaknuté vločky poriadne vystískame z mlieka a všetko zmiešame dohromady. Pridáme koreniny, soľ a vajíčka.

Usilovne vymiešame na hladkú hmotu. Hustotu (správne viskozitu, pre fyzikov) upravíme strúhankou tak aby bola hmota riedka, ale tvarovateľná. Vytvarujeme neveľké kroketky, obalíme ich v strúhanke a dozlata osmažíme vo fritéze alebo na panvici.

Výsledok by mal mať chrumkavú kôrku, ľahké pórovité jadro a jemnú hubovú chuť s údeným slaninkovým podtónom.

Peter Kandráč, Košice

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 9.10.2008 10:06

A aký nápoj k tomu podávame?

Reagovať na správu

portret

boletus edulis 10.10.2008 21:02

dobrá otázka, lebo hnojníky sú popisované ako tzv. antabus, keď sú staršie, teda spôsobujú zvracanie v kombinácii s alkoholom
Preto zdôrazňujem, že vhodné sú len úplne mladé, bielučké (panenské plodnice, a k tým sa hodí ľahké biele víno, alebo 10 pivo.

Reagovať na správu

portret

extremica atlasár 12.10.2008 19:36

Takže mladé plodničky neobsahujú antabus? To som nevedel a pochybujem o tom, že to tak je. Ale môžeš to vyskúšať s nejakým alkoholom a potom nám dáš vedieť, ako šla tá chrumkavá kôrka von. Ok?

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 12.10.2008 19:39

To by som aj ja rád vedel.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 12.10.2008 19:37

Pozor, obávam sa, že je to zavádzajúca informácia. Antabusové látky sa nachádzajú aj v úplne mladých plodniciach hnojníka atramentového, preto v žiadnom prípade netreba piť akýkoľvek alkohol pred a po ich konzumácii. Hnojník obyčajný je už v mladosti sivohnedý a len h. obyčajný možno jesť s alkoholom.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 19.6.2012 00:00

Máš pravdu aj keď huby všeobecne vǒbec nejdu moc s alkoholom.

Reagovať na správu

portret

pista486 30.10.2009 15:36

preboha... kde sa podela stará dobrá zásada, že do húb sa nepije??? do žiadnych a nie robiť pokusy

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 5.6.2012 13:05

Máš pravdu!
Kto pije po hubách tak ten je barbar!
A neváži si ani húb, ani jedla, ani života!
Inak recept je super až na tie blbé debaty o alkohole.
Klasické made in Slovakia!
Bez alkoholu nie si Slovák!

Reagovať na správu

portret

SauceBox 30.10.2009 20:14

No okena sa už nepredáva, s CLEAN maximo to už nieje ono

Reagovať na správu

portret

Papuľnatá 7.1.2012 23:34

Ja vás poviem, že ste pili na huby ......

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.