Fašírka light z hnojníkov
Náhodou som našiel ozajstné hniezdo mladučkých hnojníkov atramentových. Vyskúšal som ich len tak osolené osmažiť - dobré, obaliť a osmažiť - tiež dobré, ale pracné a so zbytkom som vymyslel tento recept - skvelé. Ocenili a jedli aj takí čo huby veľmi neľúbia. Mladé hnojníky sú krehučké, jemné a lahodné. Akonáhle už zdola černejú, tak chutia ako atrament - ak ste ho niekdy ako decko ochutnali - takže také sa už nehodia. Recept môže fungovať aj s inými jemnými hubami, šampiňónmi, bedľami, muchotrávkou ružovou a pod.
Ingrediencie: 500g húb (ako je uvedené hore)
100g ovsených vločiek
1 malá cibuľa
100g slaninky
100g tvrdého syra
2 vajíčka
strúhanka
troška mlieka
soľ, čierne korenie, majorán
Popis prípravy: Ovsené vločky namočíme do mlieka. Očistíme huby, obvaríme ich asi 15 min. v posolenej vode (závisí od tvrdosti húb), opláchneme a pokrájame nadrobno (možno aj zomlieť mlynčekom na mäso). Nakrájame cibuľku aj slaninku na drobné kocky (asi 5mm), syr nastrúhame na hrubšie rezance. Nasiaknuté vločky poriadne vystískame z mlieka a všetko zmiešame dohromady. Pridáme koreniny, soľ a vajíčka.
Usilovne vymiešame na hladkú hmotu. Hustotu (správne viskozitu, pre fyzikov) upravíme strúhankou tak aby bola hmota riedka, ale tvarovateľná. Vytvarujeme neveľké kroketky, obalíme ich v strúhanke a dozlata osmažíme vo fritéze alebo na panvici.
Výsledok by mal mať chrumkavú kôrku, ľahké pórovité jadro a jemnú hubovú chuť s údeným slaninkovým podtónom.
Peter Kandráč, Košice
(2 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.