Polievka z kuriatok v troch variantoch
Kuriatka sú najlepšie v polievke, nech si vraví kto chce čo chce. Jednoduchý základ som vyskúšal v troch variantoch a všetky mali úspech.
Ingrediencie: Pre štyri porcie: základný variant
1 hrsť kuriatok (cca 100 g)
2 vrchovaté lyžice ovsených vločiek
1 kocka slepačieho bujónu (var. light)
25 g masla (z 250 g balenia asi centimetrový plátok
1 liter vody
soľ, čierne mleté korenie, petržlenová vňať
pre variant "výživa" + 2 vajíčke
pre variant "deluxe" + 150 g kuracích pŕs (jedna celá polovica)
Popis prípravy: Kuriatka očistíme a nakrájame na menšie kúsky. potom ich krátko (cca 3 min.) obvaríme, opláchneme na sitku a necháme odkvapkať. (To odstráni slabú horkosť starších plodníc, ak máme mladučké, tak toto nemusíme.)
V hrnci rozpustíme(!) maslo a jemnučko osmažíme vločky. Pozor, nesmie to zhnednúť, vločky len majú vsiaknuť maslo a jeho vôňu, a len jemnučko ozlatovieť. Toto je kritický bod, kde sa dá celá chuť degradovať na pripálené maslo. Malo by to len zavoňať tak, ako maslové pukance.
V pravý okamžik zalejeme vodou, vhodíme kuriatka, kocku bujónu (vo variante deluxe na kocôčky nakrájané kur. prsia), dosolíme (pozor na bujón, je dosť slaný), dokoreníme (jemne, tak na špičku noža), dopetržlíme (jedna kávová lyžička a pomaličky varíme kým vločky nezmäknú (cca 40 min.) Vo variante výživa nakoniec rozhabarkujeme vajíčka.
Peter Kandráč, Košice
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.