Naša tradičná kyslá Vianočná polievka - ako chcel Lesnýdes - je s kapustovou vodou (rôsolom). Varíme ju v obrovskom hrnci, lebo je to delikatesa.
Ingrediencie: 5 litrov sušených hub ( rôzne, svetlé hríby, masliaky aj tmavé kozáky), Dve veľké cibule, dve, tri nožičky kvalitnej domácej klobásy, olej (masť), hladká múka, kapustná šťava 2 litre
Popis prípravy: Sušené huby zaparíme vriacou vodou, necháme chvíľu zmäknúť. Potom polovicu posekáme na drobno a druhú polovicu pomelieme na mäsovom mlynčeku. Cibule posekáme na drobno. Spolu dáme variť do veľkého hrnca, asi po hodine pridáme
klobásky a varíme ešte asi hodinu. Na záver zahustíme hladkou múkou rozmiešanou v kyslej kapustovej vode. Urobíme zápražku, zapražíme. Chvíľu (5 minút) ešte povaríme a dobrú chuť !
Takto to varila moja babka, mama a teraz to varí manželka
Anonym
Diskusia k receptu
uff.. 5 litrov susenych hub .. tak kolko litrov ma ten hrniec polievky, hmmm ??
Reagovať na správu
Je tam síce podpis anonym, ale tento recept som poslal ja. Nejak som tam nenapísal autora. Je to starý tradičný recept v našej dedine. Zasa 5 litrová fľaša sušených hub nie je až tak veľa. Sme 6 členná rodina a tá polievka je najlepšia na druhý, tretí deň.
Reagovať na správu
Ďakujem Tónko. U nás sa na Vianoce varí kapustová polievka bez akéhokoľvek mäsa. Dajú sa len sušené huby a celé zemiaky. Pod polievku idú potom hrubé rezance. Klasická kapustnica s mäsom sa varí až na Silvestra, ja dávam do nej údené stehno, čerstvé stehno, klobásy, huby a kúsok údenej slaninky.A pred dovarením dám nakrájaný cesnak. Nakoniec tam pridávam aj smotanu na varenie. Ale len pre seba, lebo Desovcom to akosik nešmakuje...
Reagovať na správu
Máš uplnú pravdu, pôvodne to bola čisto hubová kyslá polievka, bez akéhokoľvek mäsa (klobásy), pretože je ešte pôstné obdobie. Tá klobáska je môj doplnok, polivka je s ňou ešte lepšia, lepšia .... mňam, mňam
Reagovať na správu
Ešte musím upresniť, množstvo hub závisí od toho akú chceme mať polievku. Riedku alebo hustejšiu - a na to je tiež naväzujúce aj množstvo múky. Hrniec si zvolí každý sám. Množstvo kapustovej šťavy určuje kyslosť polievky. Tiež podľa chuti každého. Verím že si každý nájde ten svoj správny pomer.
Reagovať na správu
Iny kraj iny mrav...... ale moze to byt zaujimave a fajne ved skusime ....... len tych 5l hub?? veru uff
Reagovať na správu
OK.. mili mlsnici, tak ja Vam prezradim, co je na Vianoce tradiciou u nas. Stedry den sa u nas povazuje za urcitu formu postneho dna, ked sa ziadne maso (okrem ryby) nekonzumuje a to ani v polievke. Polievka sa vari len lahka rybacia k obedu, no a este sa vari husta - maslom zasmazena kapustnica s tymi najkvalitnejsimi susenymi hubami zriedena smotanou. Aj u nas jej tradicne varime velky hrniec - tak 8-10 l. Na trojlitrovu misku kyslej kapusty davam sedemdecovy pohar susenych dubakov, zriedim vodou, dosolim a varim. Asi pol hodinu pred dovarenim si pripravim hustu zasmazku zo 125 g masla, jednej cibule a hladkej muky, riedim ju studenym mliekom. Vlejem do kapusty, rozhabarkujem, povarim, ochutnam, no a na zaver ide smotana. Na Vianoce sa nesetri, takze pridam aj pol litra hustej slahackovej . Kapustnica je najlepsia ked je odlezana, tak ju pre istotu navarim hned rano a k stedrej veceri sa uz iba prihreje potrebne mnozstvo.
Reagovať na správu
ja darceky nekupujem, ja ich len beriem a davam - presne ako zbojnik jurko
Reagovať na správu
Veď vravím, že pôvodne to bola polievka pôstná. Aj teraz kto nechce klobásku tak je polievku bez nej - ale už aspoň tá vôňa za udeným spojená s vôňou a chuťou hub ... Kapustnicu presne ako Lesnýdes varím na Silvestra. Recept pošlem tiež. Aj keď isto ma každý ten svoj vlastný a najlepší.
Reagovať na správu
Už prichádza ten čas Vianoc, už prichádza vôňa tejto dobroty, už sa neviem dočkať.
Reagovať na správu
Ani ja, hlavne tejto polievky. Varíme ju doma na Východe, varím ju vo ZV aj ja.
Reagovať na správu
Tak tieto Vianoce sme mali túto polievku navarenú v najväčšom hrnci, aký máme doma. No na Štefana jej už nebolo.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.