Hríbové pirohy
Tu je sľúbený recept na pirohy z nášho hubostretka v Tomkoch
Ingrediencie: cesto: 350 g mrazené lístkové cesto
plnka: 50 g prerastenej oravskej slaninky, 1 veľká cibuľa, 15 dkg hríbovitých húb, 2 PL masla, 2 paradajky - prípadne 1 PL rajčiakového pretlaku (kečupu), zelerová soľ - môže byť aj vegeta, mleté korenie
na potretie 2 žĺtky, soľ
Popis prípravy: Najprv si pripravíme plnku. Slaninku a cibuľku nakrájame na jemno a dáme opiecť na panvičku. Pridáme nadrobno nakrájané hríbiky, ošúpané a nadrobno nakrájané paradajky, prípadne pretlak, alebo kečup, soľ, alebo vegetu a maslo. Udusíme tak, aby vznikla hustá kaša, treba nechať šťavu poriadne vydusiť, aby plnka nebola mokrá, ale krémová. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Rozmrazené cesto vyvaľkáme natenko a pokrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme kávovú lyžičku plnky, cesto prehneme do šatôčky a okraje vidličkou utesníme. Dáme na plech na pečiaci papier, potrieme osoleným žĺtkom, popicháme vidličkou, aby mohla unikať para z plnky. Pečieme na 200-220 stupňov cca 20-25 min. do ružova. Z tejto dávky sa dá urobiť asi 30 pirôžkov.
Výborné sú na jesenné posedenie s priateľmi pri dobrom vínku.
jarmila
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.