Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hliva »

Gratinované Hlivy ustricové s kuracími prsíčkami.

Basilikum po Slovensky tuším baziliška patrí v črepníku do každej slušnej kuchyne, teda okrem tej spomínanej flaše. To prvé vydrží podstatne dlhšie,na slnku. Olivový olej Extra virgine spoznáš pri nákupe nie podľa cenovky, ale podľa opačného slivovicového efektu-pri zatrepaní čím menej bubliniek a už vôbec nie "retiazka", tým je kvalitnejší.

Ingrediencie: 4 kuracie filetky,600 g hlív,Basilikum4-5 stoniek,4 strúč.cesnaku,150g/podľa chuti i viac postrúhaného syra typ Gruyére-pikantný odležaný tvrdší syr,Oliv.olej "panenský".

Popis prípravy: Filetky opláchnuť v stud.vode,priečne na svalové vlákna nakrájať na tenké plátky, osoliť, mierne okoreniť a na 1 PL oleja narýchlo "orestovať", pred krájaním dosucha utrieť.Huby-jednotlivé plodnice nechať vcelku-osoliť,okoreniť,na tej istej veľkej panvici(samozrejme mäso najprv vybrať a dať na stranu)na 2-3 PL oliv.oleja 6 min. opražiť,po 3 min.obrátiť a potlačiť na plocho. Basilicum-ev. tvrdé stonky odstrániť a cesnak zmixovať, teda urobiť na kašu, pomiešať s čerstvo postrúhaným syrom. 1 PL oliv. oleja vymazať "pekáč",klobúčiky a kúsky mäsa striedavo navrstviť ako šindel na streche,ev.dochutiťsoľ-korenie,pokryť zmesou syr,cesnak,basilicum a dať gratinovať-zapiecť 20 min.ca.180 stupnov. Komu chutí,môže pridať Basilicum.

K tomu ciabatta nahradne bagettka a Frascati-la bella Italia!

M

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

artemisia 1.10.2008 12:18

Len pre malé spresnenie: Bassilikum je po slovensky bazalka, baziliškovia, sú rozpravkové kúzelné bytosti z rozprávok /pozri film Divka na košteti, Harry Potter a i./ a ....pochybujem, že by sa dali v recepte použiť!

Reagovať na správu

portret

Máčik 1.10.2008 16:09

Keď mne tá bazalka zaváňala čechizmom.No ako som tam zamotal baziliškov,neviem.
Tých poznám,v detstve sme mali v pivnici až dvoch.Medzičasom som sa v slovenštine zlepšil...

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 1.10.2008 16:45


recept zaujímavý, a dobrá rada nad zlato...

Reagovať na správu

portret

artemisia 11.10.2008 20:27

Milý Máčik, nemá Ti to prečo zaváňať "čechizmom"/spisovne bohemizmom/, lebo bazalka sa povie rovnako aj v češtine aj v slovenčine. Ale recept vyzerá chutne, určite ho vyskúšam!

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.10.2008 15:22

Ahoj Artemisia,mňa nikdy nesmieš brať vážne,však,ciao Medíková.

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 3.10.2008 18:44

vyskúšam, voňá to super

Reagovať na správu

portret

čižmo 8.3.2012 12:41

recept som si prečítal ...vyzerá to byť vynikajuce !Násadu hlivy idem kupiť ,neviem čo som váhal?????
takto ,moja mama nebohá dávala hríby /dubačiky kuriatka masliačiky na kurča a na masá a vždycky to bolo fantastické ! tzv:prapodivnouuuchvatné !!!!!!!! takže už si predstavujem chuť tejto kulinárskej špeciality !
ináč na zvýraznenie používam na taketo veci :Zelené korenie !mleté
čižmo

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.