Diskusia k fotografii
... boli použiteľné, svieže?
Reagovať na správu
hnedý odtieň rúrok tomu veľmi nenasvedčuje. mne zas v záhrade rastú václavky, ale po tých mrazoch už ich radšej nechám tam, kde sú.
Reagovať na správu
Aká snaha ???? Majú hnedé spodky rúrok, sú ešte spred mrazov , a teda JEDOVATÉ!!! Zistite si niečo o hubách vážení a neotravte sa
Reagovať na správu
Sú už jedovaté a plné mykotoxínov , preštudujte si niečo o tom, zvlášť suchohríby a "babky" sú nato najviac háklivé, ak si myslíte že vám niekto závidí ste na omyle , iba si postupne konzumáciou takýchto húb môžete odpáliť pečienku ... Hubám zdar !!!
Reagovať na správu
Dostal som odpoveď adresovanú zrejme pánovi Hríbikovi 808.
Tón jeho reakcie sa nepozdáva ani mne..🙂🌳
Reagovať na správu
Áno človek chce poradiť aby sa druhí neotravili tak je za chumaja ,hríby a huby LEN extra čerstvé,ja dokonca beriem pravaky iba s bielym podhubim ,so žltým už nie ,chcem iba čerstve.
Reagovať na správu
Nehnevajte sa, máte svoju pravdu. A luxus "praváky iba s bielym podhubím" Vám určite mnohí (v dobrom) závidia. Teraz nie pre Vás, ale pre niektorých začiatočníkov len pripomeniem, že pravák sa myslí niektorý (resp. ľubovoľný) zo štvorice hríb dubový, hríb bronzový, hríb sosnový, hríb smrekový (vrátane príslušných foriem a variet). A pod ľudovým pojmom "podhubie" sa zrejme myslí (v tomto prípade) plodná časť klobúka "pravákov", teda hymenofor. Inak podhubie je niečo iné. Podhubie (mycélium) je vlastné vegetatívne telo huby; skladá sa z hýf rozrastených na podklade alebo v podklade (substráte), v prípade "pravákov" v zemi.
https://www.nahuby.sk/terminologic ky_slo...
Reagovať na správu
Každý tovar má svoju záruku ,v tomto prípade už asi dva týždne po ,bohužiaľ . A je čudné že pokazené mäso by zrejme do papule nikto nedal ,no s hribmi problém nie je 🤷🤷 radšej poprosím pošlite adresu a pošlem vám malý sáčok hríbov do kapustnice aby ste sa neotravili-- zrovna na Vianoce to by bolo nepekné (a pravaky žiadne lacné sucháce to ani neberiem)
Reagovať na správu
Dobre píšete, pokazené nejesť, ani mäso, ani huby. Súdni (rozvážni) hubári iste vedia posúdiť, čo je po záruke, keď to majú v ruke (nie iba na obrázku). Ale chcem sa zastať suchohríba hnedého, v okolí Senice mu hovoria "poddubák". Na Záhorie naň chodia doslova tisíce hubárov, nielen domácich, ale i spoza Malých Karpát, podľa značiek áut nielen od Pezinka, či Trnavy, ale i z Galanty, Hlohovca a podobne. O Bratislavčanoch ani nehovorím, niektorí tam chodia vlakom, niektorí autobusom, ale väčšina autami. Ak je "poddubákov" dosť, dajú sa kúpiť v Bratislave na trhovisku. A veru nie sú lacné. (Samozrejme, pravák je pravák.)
Reagovať na správu
Áno , poznám to , ľudia veľmi prevelmi chvália všakovaké huby , vraj sú lepšie ako dubáky, ale väčšinou sú to práve ľudia ktorí na tie dubáky miesta nemajú ,čudné trošku no ,...aj keď priznám sa že aj ja mám jednu obľúbenejšiu hubu a to krvavníky. Ale späť k téme - tak ako skúsený rybár vie podľa foto posúdiť či je ryba zdochnutá alebo čerstvo zabitá, tak aj čo i len málo skúsený hubár musí vedieť podľa foto posúdiť či sú huby staré - a tieto sú už polohnilé taký trošku fuj no čo už niektorí sú schopní kvôli kapustnici s hribmi kľudne skončiť na infekčnom - nech sa páči
Reagovať na správu
... áno, praváky sú praváky, i na Záhorí, ale niekomu môžu chutiť aj iné, prečo nie (veľakrát záleží aj na spôsobe využitia). A čo sa týka toho, že niekto skončí na infekčnom, ... občas sa stáva všeličo.
P. S. Krvavníky sú asi rýdziky pravé, či niečo iné? Používate ľudové názvy, chcel by som poprosiť, či by ste nemohli kliknúť na https://www.nahuby.sk/diskusia. php?paren... a prispieť do diskusie
Reagovať na správu
so záujmom som si pozrel plusky a mínusky pod komentármi. zdá sa, že väčšina hodnotiteľov nestratila súdnosť. škoda len, že sa nevyjadril aj sám autor fotografie, ako mu opakovane zmrazované a rozmrazované hríby šmakovali. a či tak bežne nakladá aj s inými potravinami.
(ale tipujem, že sa len hanbí priznať, že ich nakoniec vyhodil. podľa mňa spravil dobre.)
Reagovať na správu
nie, len ma zaujíma názor ostatných.
niektoré huby mráz zvládajú, niektoré nie. pestujem si v záhrade hlivy aj václavky. hliva je v pohode, václavky po mrazoch chytili také odtiene, že by som to už do úst nedal. neviem, ako sú na tom kurence, ale suchohríby sú práve z tej druhej kategórie. aj sám ich niekedy zbieram po mraze, ale len kým nezačnú meniť farbu. to je pre mňa signál, že v nich už začali hnilobné procesy. a to je aj prípad na fotke. hnedá farba rúrok je následok mrazu.
nikto normálny nebude opakovane zamrazovať a rozmrazovať ovocie alebo zeleninu lebo vie, že ich tým zničí. tak prečo to skúšať s hubami?
Reagovať na správu
To opakované zmrazovanie a odmrazovanie by suchohríbom určite neprospelo, možno aj jedno poriadne zamrznutie atď ...
Ja myslím, že hubár si to vie vyhodnotiť, má tie huby v rukách. Samozrejme, prípadná priateľská indícia, taktné pripomenutie, mu môže len pomôcť. ("Zistite si niečo o hubách" je však nepriateľská reakcia)
Reagovať na správu
Foto sa dá stiahnuť. A kto chce a má na to čas, ho môže - pod lupou - "analyzovať".
Zamrazovať a rozmrazovať zeleninu, ovocie, huby?!?! To je extrém.
Isteže to nikto nerobí.
Možno by to chcel mráz v lese. Na to mu však hubár, ak je skúsený neskočí.
A o tom to tu predsa nie je.
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.