To je krása Rasťo! Idem aj ja na prieskum.
Reagovať na správu
Krása.. 👌👍🥦
Ja ich len pozerám. Doniesť do kuchyne je zakázané (u nás)...😂
Reagovať na správu
Tie sú krásne... Ak si dobre pamätám, minulý rok rástli o dva týždne skôr... Ja som zatiaľ videl len 3 malé. 😉
Reagovať na správu
Priatelia, vidím to, čo by na tomto našom webe nemalo byť....Čírovka zelenkastá....jedovatá huba. V minulosti to bolo naopak - výborná jedlá huba, ale vedátori zistili vysoký obsah statínov v týchto plodniciach a tak je jedovatá pri zvýšenej konzumácii. Oslovil som pani dr. Kautmanovú a tá mi to vysvetlila, ako to je. Zároveň poznám, ako Záhoráci lipnú na tejto hube - osobne ju nikdy nedám do košíka, podobne je na tom ešte asi 5 číroviek...mydlová, sírovožltá, zelenohnedá, štipľavá, mäsitá. Vynikajúca je však sivá, jedlá je zemná a nejedlé sú škridlicovitá a plavohnedá....info HUBY, Veľká encyklopédia... Ako bývalý učiteľ Biológie, Vás nemôžem nechať v nevedomosti. Inak som hubárom skoro 60 rokov /od 5 rokov/.
Reagovať na správu
Ja ich však konzumujem už 75 rokov a nedám na ne dopustiť.
Myslím, že tá jedovatosť je len vymyslená, aby ju ľudia nezberali,
lebo v poslednej dobe sa vyskytuje len poriedko. Kedysi /50-60 rokov späť/
sme ich konzumovali vo veľkom a nikomu sa nič nestalo /bolo nás 7 detí/.
Ja som 2. najmladší a mám 80. Niektorí sa dožili aj podstatne viac.
Najlepšie jedlo na svete je podľa mňa "sviňurkové zelé". To by Vám mohli
potvrdiť mnohí starší občania z našej obce. To je špičková delikatesa, ktorej sa
nedá odolať. Je na každom z nás, nech sa rozhodne ako chce. Samozrejme, že
prílišná konzumácia tej ktorej potraviny, môže mať neblahý účinok na organizmus.
Reagovať na správu
Ja si tiež myslím, že pravdu majú skôr Pištinko a Rastislav
Najprv osobná skúsenosť: v decéniu po 1990 som pravidelne nosieval menšie množstvo (tak do 1/5 košíka) z jedného „fleku“ pri Rimavici. Zaváral som ich na sladkokyslo a pojedli sme ich v malých dávkach. Odvtedy som dostal postupne od bronzovej až po zlatú Jánskeho plaketu (teraz mám na konte 48 odberov) a len zopár ráz ma nepustili darovať krv kvôli krvným testom (to sa z času na čas prihodí / a časovo to nesúviselo s konzumáciou tejto čírovky). Naopak, moje krvné testy boli takmer vždy veľmi dobré až výborné.
A teraz inú referenciu (zrejme vedeckú) o prípadoch rhabdomyolýzy vyskytnuvších sa v Litve 2003-2014, čo som teraz vyhrabal na Internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article... ... všimnime si veľké množstvá konzumovanej čírovky zelenkastej (u rodinných príslušníkov, čo zjedli menej neboli príznaky intoxikácie)... zrejme „všetkého VEĽA škodí“
... a propos - publikované prípady vo Francúzsku sa vyskytli 1992-2000; tiež boli v Poľsku 2001-2010
Reagovať na správu
Aspoň citácia zo "ZÁVERY" toho zdroja z Litvy:
... opakované požitie veľkého množstva T. equestre by mohlo spôsobiť závažnú rabdomyolýzu. Požitie len jednej porcie obsahujúcej podstatné množstvo T. equestre je neškodné. Hoci symptómy boli nešpecifické, laboratórne testy ukázali zvýšené hodnoty CK, AST, ALT v dôsledku svalovej toxicity. Napriek rabdomyolýze sa nepozorovala žiadna renálna insuficiencia. Toxický mechanizmus a toxické látky T. equestre zostávajú nejasné. (preložil počítač) Oplatí sa prečítať celé, ďakujem Buki za uvedenie zdroja.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.