Berte to prosím, že zatiaľ je to s otáznikom.
Prosím, Pali Kešelák, Vlado Kunca a ďalší, pozreli by ste sa na to?
Je možné určiť to podľa makroznakov? Napr. podľa toho mramorovaného klobúka?
Vopred vďaka.
Reagovať na správu
Hmmmm krásný druh, ale podle mne určitě ne caerulescens, který má světlejší odstíny a během růstu výrazněji vybledává..
Reagovať na správu
Fotka pekná, no ja si podľa fotky si netrúfam určiť tento druh.
Už som to niekde písal, že nie som až taký skúsený cortinariológ a preto používam chémiu a mikroskop.
Vzhľadom na mladé plodnice by to mohol byť aj Cortinarius caerulescens.
Keďže nepoznáme ani farbu dužiny, lupeňov z profilu, chuť, vôňu, atď., pripadajú do úvahy aj: Cortinarius eucaeruleus, C. eucaerulescens, Cortinarius caesiocyaneus, C. depallens, C. meridionalis, Cortinarius moenne-loccozii, C. nauseolens, Cortinarius terpsichores, C. vaginatopus, Cortinarius volvatus, ainé.
A to som nespomínal podobné druhy z ihličnatých lesov.
Rád by som pomohol, ale podľa mňa len fotka nestačí. Nemá zmysel sa na niekoľko hodín zamestnávať určovaním niečoho, čo nieje ani podložené exsikátom.
Aj keď niekedy ani exsikát (mne) nepomôže, pokiaľ mi chýbajú ch. reakcie a informácie o čerstvých čerstvých plodníc.
Reagovať na správu
A biotop asi nemôže pomôcť na toľko, že by sa okruh kandidátov zúžil, čo?
A ak by som dnes-zajtra skočil zobrať jednu-dve plodnice, čo s nimi? Komu ich poslať, odviezť? Neporadíš, kto by bol ochotný (zajtra idem aj do BA)?
Reagovať na správu
Ja som vymenoval len druhy z listnatých lesov. V skutočnosti je podobných viac.
Ak by si skočil zobrať jednu plodnicu, bolo by dobré vybrať zrelú (to aby mala zrelé výtrusy) plodnicu a urobiť aj odfotografovať pozdlžný rez mladou ešte nezrelou plodnicou (to preto aby som videl farbu lupeňov z profilu, ostrie lupeňov môže byť inej farby, čo niekedy môže viesť k nesprávnemu vyhodnoteniu farby lupeňov).
Taktiež zistiť chemickú reakciu aspoň s KOH (na pokožke kl., na dužine, prípadne ešte na plachtičke a pavučine) a zistiť chuť a tiež vôňu.
Potom to dobre vysušiť (čerstvá plodnica by transport na východ neprežila) a poslať trebárs aj mne.
Ak sa Ti nechce sušiť, môžeš ju vziať niektorému mykológovi do Bratislavy kto by bol ochotný sa tomu venovať. Plodnica je čerstvá do vtedy kým nevyschne alebo nesplesnivie
Možno som Ťa trochu aj odradil, ale cesta za poznaním je veľmi nepohodlná a časovo veľmi náročná
Reagovať na správu
Pěkná fotka pavučince!...
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.