Diskusia k fotografii
Pekná farebná jeseň
Reagovať na správu
Vladko, aká pestrá fotka, pekne si nazbieral ! (aj čo sa týka farieb aj čo sa týka druhov) .. A lievik !
Reagovať na správu
ďak Pety, farby sú naozaj pestré, ešte to bude s farebnosťou nielen húb na jeseň zaujímavé ...ale teraz daj, ako mám sušiť tie "trúbky"
Reagovať na správu
nu, tie trúbky hlavne v tých častiach ako sú veľmi zúžené odkrojím a tie spodky vyhodím, potom ich rozkrojím na pozdĺžne na polovicu aby som videl, že či nie sú veľmi zašpinené, občas v nich býva skrytý nejaký list, ihličie, hmyz a zvyšok substrátu tak to provizórne vytriem palcom. suším ich v sušičke. aj julka posledne písala, aj som sa dozvedel v lese od hubárov že ich melú na prášok, na to musia byť usušené do chrumkava, ale potom ich treba dôkladne zvnútra vyčistiť. ja som ich ale nemlel, usušené namočím do studenej vody na nejakú dobu a potom z nich varím polievku. občas sú tuhšie ale mne to nevadí. ale ak by si ich chcel mlieť na prášok, tak sušička...
Reagovať na správu
ok...zbieral som len mladé plodnice, našiel som obrovský trs...spodky od koreňa som odkrojil, to by mohlo stačiť, keďže sú mladé a malé, snáď ich na polku krájať nemusím a teraz zrejme konečne úspešne využijem nedávno kúpenú sušičku ...len mi prosím potvrď, či ich nemusím prekrojiť, sú fakt malinké a vyzerajú byť aj zdravé...
Reagovať na správu
námatkovo rozkroj pár plodníc, uvidíš ako vyzerajú zvnútra. aj mladé plodnice bývaju znečistené. a nepáraj sa s tým, Vladko, máš to za 10 minút spracované. vlastne, ony idú aj roztrhnúť na polku. aby ti potom tá polievka neškrípala medzi zubami. a skús sa spýtať aj Julky, ona s tým má asi viac skúseností ako ja. keby si sa dozvedel dačo nové, daj mi prosím vedieť
Reagovať na správu
a hlavne sa neboj tie trúby do tej sušičky naložiť aj na seba, koľko sa zmestí medzi poschodia
Reagovať na správu
rozumiem, pár ich skúsim prekrojiť a uvidím, naozaj s lievikom nemám žiadne skúsenosti, to Vy dvaja s Julkou ste ma do toho "namočili" ...asi ich len usuším ako Ty a budem používať v celku, po namočení sa zostatá špina odmočí a vypláchne vodou...
Reagovať na správu
vyskúšaš uvidíš... skutočne to ide veľmi rýchlo. chytíš trúbu do dvoch rúk, roztrhneš a zistíš zže tam nič nie je.. potom to už len capneš na plato sušky a hotovo. ale máš pravdu, v celku ked usušené trubky namočíš tak sa väčšinou celkom solídne vypláchnu... a ich čistota dosť záleží aj od "čistoty" lokality, kde si ich nabral .
Reagovať na správu
Ja ich suším celé, koľko sa len vmestí na platá sušičky. Používam ich najmä do "číny", dodajú jedlu hubovú arómu aj chuť. To v receptoch predpisovaný uchovec bazový má iba zaujímavú chrumkavú konzistenciu, ale žiadnu hubovú arómu ani chuť.
Reagovať na správu
vďaka, dobre vedieť ...tiež som ich dal sušiť skoro všetky celé, dnešné vyzerali byť v poriadku, zopár som ich rozpolil a boli ok...
Reagovať na správu
Ahojte....Ak chces urobit korenie Vladko, na drzovku ich oplachni, aby neboli spinave v lieviku (ak ich predtym prekrojis bude lepsie). Nechaj riadne odkvapkat, este vysus v papierovej utierke, posekaj ich na doske na male kusky (pocula som, ze ich niekto aj pomixuje, aby z toho bol nakoniec jemenjsi prasok - neviem), daj na plech na papiery na pecenie, daj do truby na nizku teplotu na par hodin (ak mas trubu elektricku s odsavacom zapni odsavac), potom vyber plech z truby, posol a rukami pomiesaj (sol vytiahne este vlhkost). Nechaj plech tak 1 den na suchom mieste (pozri ci to este potrebuje "dotiahnut" trochu v suseni) a potom to hod do mixera a riadne rozmixuj. Nakoniec prasok nechas este na nejaky den rozostrety aby sa uvolnila eventualna vlhkost predtym ako to zavries v nejakej nadobe. Potom ked budes varit, nezabudni ze je korenie trochu slane. Vyskusaj! Je to velmi vonave korenie. Mna to naucila jedna teta bylinkarka v Taliansku. Dufam, ze ma teraz nikto neukamenuje za to "umytie" a "susenie v trube"
Reagovať na správu
ahoj Juli, tento postup si vytlačím a nabudúce vyskúšam, ale dnešné lieviky sa už sušia v sušičke, bolo ich dosť a veľa som ich nechal rásť ďalej...a ďakujem za radu
Reagovať na správu
Bola som aj ja dnes na lievik a fakt to treba pozrieť, lebo špinavé ani nie sú ale aj malých som našla húseničky pozaliezané. u nás sa už suší o sto-tristo
Reagovať na správu
Okrem peknych, mladych lievikov....tie povabnice su nadherne!!! Co robis z povabnic? Priznam sa ti, moj otec ich zboznuje, ale ja ich nezbieram. Porad nieco dobreho.....
Reagovať na správu
Juli, ja ich dávam len do octového (sladkokyslého) nálevu, ak rastú aj strmuľky, tak ich miešam dokopy, dobre to vyzerá a chutia (zatiaľ) každému
Reagovať na správu
Super. Dakujem. Neviem, ci si cital spravu od Ninus "MNM", ale aj ona pise zo Zahorskej Niziny, ze hubovite su teraz vselijake (dubaky/smrekace malo a odpad, a suchace napadnute tiez). Preto vybehnem asi s kamaratmi co zbieraju povabnice, a orientujeme sa na ne, kuriatka a lieviky.
Inak, cital si recept na Cinu s lievikom trubkovitym od "sipovca - Pavel Gubco"? Prispel ti s komentarom. Poslala som vyssie aj link. Vyborny recept!
Reagovať na správu
Daj kukuc na recept. Je jasny, detajlny, jednoduchy a hlavne vidno, ze autor pozna cinsku kuchynu. Dufam, ze sa Pavel-autor neurazil, pretoze som v komentoch receptu navrhla aj variantu. Vies, ze rada "vareskujem" a ten jeho recept ma tak navnadil, ze som sa hned videla ako ho varim a upravujem podla mna... no co uz so mnou
Reagovať na správu
Vladimír, krásny jesenný nález, už len zarámovať. vrátila som sa zo zahraničia a ako tak čítam tieto vaše príspevky, tak ste ma inšpirovali na tie lieviky, že zajtra idem na ne a vyskúšam všetko tu popísané, dúfam ešte budú, pred 10 dňami ich bolo u nás veľa-veľa a ja som ich obchádzala nevediac čo s nimi, takže ďakujem tejto sympatickej partičke za návody
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.