chokecherry
Prunus virginiana
Pred možnosťou upozorniť ostatných návštevníkov na fotografiu je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla. |
Nasledujúce fotografie
Cypripedium acaule Re: 7
Mgr. Jozefina CINTAVA - SLAVIK
08. 06. 2014
Diskusia k fotografii
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Mgr. Jozefina CINTAVA - SLAVIK
Čas a miesto:
07. 06. 2014, lesy v okoli Marchand, Manitoba, Canada
Popis:
Na spalenisku lesa, ktoreho cast pred 6 rokmi vyhorela sa udomacnili kriky chokecherry, ktore su teraz v plnom kvete. Plody dozrievaju koncom leta a su jasno cervene a niektore druhy tmavocervene az cierne.
Zopar info o tomto zaujimavom kriku z internetu :
Chokecherry boli jednymi z najdolezitejsich plodov severoamerickych indianov. Ovocie susili a pouzivali do polievok. Koru spolu s inymi prisadami pouzivali na zastavenie hnacky. Z vetviciek robili silny caj, ktory znizoval teplotu. Susene korene zasa zuli a takto rozmelnene ich prikladali na rany na zastavenie krvacania. Caj vyrobeny v urcitom pomere so zmesi korenov a kory pouzivali na liecbu kasla, malarie, bolesti brucha a proti crevnym parazitom. Bobulky ovocia pouzivali na liecbu vredov a abscesov.
Drevo pouzivali na luky a sipy a z urastenejsich krov aj na stavbu "ti-pi".
Indiani z kmena Navajo chokecherry povazovali za posvatnu rastlinu a pouzivali jej drevo na modlitebne tycinky.
Indiani z kmena Shuswap stavu z plodov miesali s medvedim tukom a tuto farbu pouzivali na farbenie piktogramov.
V sucasnosti v preriovych provinciach, medzi ktore patri aj Manitoba, sa z tohto mini-ovocia vyrabaju sirupy, dzemy a vina a pouziva sa do omacok.
P.S.
V lete nazbierame a skusime ..... uvidime, ci to bude jedle a pitne
Ďalšie informácie:
ID: 461213; Zverejnené: 08. 06. 2014