Nasledujúce fotografie
LudkaRe: 7
Iveta Vašičková
05. 07. 2014
Diskusia k fotografii
už vám kvete, my máme ještě zelená kvítka, letos si s Luckou taky natrháme, více než loni, sirup zmizel strašně rychle
Reagovať na správu
veru aj u nás , môj syn Erik to niekedy až preháňa, za týždeň s kamarátmi vypili 10 litrov
Reagovať na správu
jako děcko jsem jezdil za tetou do Humpolce a tam jsem ji pil neustále, neznal jsem lepší nápoje než bezinkový sirup s chladnou vodou. Pak to začala robiť aj mamka a teď to děláme s Luckou
Opravdu se Erikovi a jeho kamarádům nedivím, že to přehání, když je to tak dobrý
Reagovať na správu
to víš že jo, ale alkohol je taky fajn, především, když je součástí nějakého "lektvaru" a nemusí se vždycky užívat vnútorne
Až se poznáš s mojí Luckou, si budete mít hodně co říci
Reagovať na správu
Pekne Vám rozkvitla, u nás sú ešte iba púčiky, ale teším sa na ňu
Reagovať na správu
to bude sladký nápoj a voňavý
Reagovať na správu
ako chutí? je to sladké?
Reagovať na správu
V živote som tento sirup nerobil. Za akých podmienok skladovania a aký čas vydrží?
Reagovať na správu
Janko mne vydrzala jedna zabudnuta flasa 5 rokov, mam ich doma v špajzi - do 25 °C- prinesiem ti ochutnat a uvidis, ze je to fajnove pitie
Reagovať na správu
tak toto mi pripomína detstvo-najkrajšie spomienky aké vôbec mám
vďaka Ivet
Reagovať na správu
bazový sirup je mňam,... ja som ho robievala bez konzervantu - zohriala a plnila za horúca, dala pod deku vychladnúť
Reagovať na správu
Milka ja by som to aj skusila, len kolegyni tak vsetok skysol a tusim aj Martule
Mas s tym dobru skusennost?
Reagovať na správu
Ivetka, robievala som ho pravidelne, kým boli deti malé. Fľašky som uzatvárala klasickým zaváracím celofánom a pevnými gumičkami. Pod dekou celofán vzduchotesne priľahol k hrdlu fľašiek. Fľašky som skladovala v pivnici a nikdy nekysol, ani neplesnel. Je fakt, že dlho nevydržal, lebo bol najobľúbenejší, hneď po malinovom ten sa minul prvý.
Reagovať na správu
Milka dakujem za vysvetlenie, pamatam, ze aj moja babka dzemy s celofanom zakryvala a vydrzali, skusit teda par fliaš tak urobit a uvidim, ako sa to vydari
fuuuu, malinovy sirup musi byt pecka, len najlepsie su asi lesne a tie tu ja nemam, tak jedine kupit
Reagovať na správu
Až tu cítim vôňu tej bázy...
Už sa teším, že si nazbierame na čajík. Možno skúsim toho roku aj sirup. Ale určite budeme robiť osviežujúci šumivý nápoj z bázy. Ten tiež vydrží dlho v chladnej pivnici na záhradke a veľmi dobre padne v horúčavách ...
Reagovať na správu
Mnam, co by som zan dala - v Irsku som bazu neobjavila a uz mam nan abstak
My sme sirup, ked boli male decka tiez nekonzervovali a vydrzal dlho, lebo som mala kvantum aj ovocneho a to aj z ciernych ribezli robenych za surova. Ten som pridavala na ovocne salaty a bol pre mna najlepsi, i ked som robila aj malinovy. Ale vona bazoveho je uzasna. No raz sa mi stalo, ze kym som sa vratila z potulky po horach - sirup z ciernych ribezli povybuchoval a ja som z neho rychlo robila domace dezertne mnamkove vino
Reagovať na správu
Božka ak budes na SK rada ti sirup darujem, aby si nestratila spojenie s touto krasne vonajucou liecivou rastlinkou
Reagovať na správu
Si zlata, sak sa musim stretnut tak ci tak koli knizke a sirup by som urcite neodmietla
Reagovať na správu
Prvý raz ho vidím tento rok aspoň takto . Je to veľmi pekné.
Reagovať na správu
A tie citróny keď sú so šupkou, tak to nevadí? Zvyknem čítať, že býva toxická.
Reagovať na správu
onéé,a čo tak vínko?
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Iveta Vašičková
Čas a miesto:
01. 05. 2014, Bratislava
Popis:
Dnes sme cestou z lesa išli pozrieť, či už rozkvitá baza a veru už z diaľky sme videli, ako sa belie v kopcoch nad vinohradmi.
Bazu suším na zimu, je z nej výborný čaj, ktorý v prípade prechladnutia podporuje potenie. Najviac sa však tešíme na bazový sirup, ktorého robím približne 30-40 litrov za sezónu. Poteším ním tak známych, rodinu a priateľov. Výborný je v lete s ľadom - nepoznám osviežujúcejší nápoj ako práve tento. Pretože ešte len začína baza kvitnúť, máte možnosť si ju ešte nazbierať.
Recept na bazový sirup :
Do veľkého hrnca umyjeme asi 25-30 veľkých kvetov bazy. Pridáme 2-3 na kolieska nakrájané olúpané citróny , 20 g kyseliny citrónovej a 5 litrov studenej vody. Necháme lúhovať 24 hodín - občas premiešame. Potom precedíme , kvety poriadne vytlačíme. Pridáme 3 kg kryštálového cukru. Necháme stáť opäť 24 hodín, občas premiešame aby sa cukor roztopil. Môžeme ešte dochuťiť kyselinou citrónovou. Napokon v troške sirupu rozpustíme 1 balenie prípravku proti kvaseniu - Haasa, kyselina sorbová ... Sirup nalejeme do sklenených fliaš a uzavrieme. Ak máte sirupu veľa, odporúčam ho dávať do zaváraninových omnia pohárov a pred konzumáciou preliať do fľaše.
Vyskúšajte, je výborný
Ďakujem Ludke za pomoc pri zbere
Ďalšie informácie:
ID: 452548; Zverejnené: 01. 05. 2014
Zaradené:
Ďalšie fotografie
Vršatec Re: 22
Iveta Vašičková
24. 06. 2014