Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Pali z tohto by si mohol aj mykoobrazy vyrabat Mozno by si aj zarobil, skvelá práca
Reagovať na správu
Nie je to zvykom, ale rozhodol som sa zverejňovať aj fotky exsikátov, ktoré sú pri určovaní tiež veľmi dôležité.
Reagovať na správu
Zaujimave. Co sa da zistit z foto respektive z toho ked si pozriem exsikat ?
Reagovať na správu
Exsikát má pre mňa veľmi vysokú výpovednú hodnotu.
To znamená, že keď sú za čerstva dva druhy na nerozoznanie, tak po vysušení je ten rozdiel evidentný.
Reagovať na správu
A v com je evidentny ? Napr. vo farbe? A dokedy, respektive da sa to vidiet aj na starsom exsikate ?
Reagovať na správu
Je to individuálne, každý druh je niečím iný. Tak ako je iný za čerstva, tak je iný aj po vysušení.
V praxi je dobré porovnať s fotkou nielen čerstvej plodnice, ale aj fotkou exsikátu.
Hovorím o rode Cortinarius, k ostatným rodom sa nevyjadrujem.
Reagovať na správu
Ja som mal na mysli Cortinarius. Ide mi o to ci nieco zaujimave mozem este vidiet na svojich starsich odlozenych polozkach - ci by malo zmysel otvorit sacky a dat do popisu dalsie udaje.
Reagovať na správu
Mne tu ide o akúsi skúšku správnosti. To znamená, že napr. mám v galérii viacero zberov jedného druhu, tak si vyhľadám exsikáty a porovnám.
Niektorí autori uvádzajú okrem opisu vysušenej plodnice (tým, že vidím fotku exsikátu, už nemusím opisovať farebnosť a t. ď.) potom vôňu (tá sa sušením mení) a fluorescenciu (hlavne v rámci sekcie Leprocybe).
Reagovať na správu
Taktiež na exsikate možeš pozorovať farebnú reakciu na činidlá, ktorá je odlišná na čerstvej plodnici oproti exsikatu. Nie je to pravidlo, ale u niektorých druhov to tak je.
Reagovať na správu
obdivujem , úžasné predstavenie a spracovanie huby
Reagovať na správu
Palku oprav si Palotská nie "Palocká" jedlina
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Pavol Kešeľák
Kvalita:
Jedlá huba
Čas a miesto:
11. 10. 2013, Ch. k. o. Východné karpaty - Palotská jedlina, cca 1 km V od obce Palota, asi 550 mnm.
Popis:
Vôňa ako prepotené ponožky; Chuť nevýrazná, sladkastá;
Ch. reakcie: KOH - na dužine okamžitá žltozelenkavá, na pokožke hlúbika oranžovohnedá; fenol - negatívna; AgNO3 - sivoružová; guajak - hnedá(negatívna?); FeCl3 - negatívna; Výtrusy: S = 10,9 - 14 x 5,09 - 6,9; Q = 1,75 - 2,47 [~ 12,23 ~ 5,97 ~ 2,05] (25);
S = 10,1 - 14,1 x 5,09 - 7; Q = 1,62 - 2,51 [~ 12,18 ~ 6 ~ 2,03] (50)
OBR 440600 OBR 424437 .. Najbližšia obec: Palota. Lokalita: Ch. k. o. Východné karpaty - Palotská Jedlina.. Typ lokality: Zmiešaný les s prevahou jedle (Abies alba) pod osikou. Substrát: na zemi v tráve, v machu, lísti a ihličí. Nadmorská výška: 550 m s.m.
Identifikácia:
Mikroskopovaním
Identifikoval Pavol Kešeľák (Ešli)
Exsikát existuje
Herbár: Pavol Kešeľák (Ešli) 197-2
Ďalšie informácie:
ID: 441280; Zverejnené: 19. 02. 2014
Zaradené:
Ďalšie fotografie