Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Pekne si zabral celu rastlinu...iba som si neni ista ci aj na SR najma na juhu nemoze ist o druh Arum maculatum. Tento Tvoj je vsak soliter a tie skvrny nevidim, tak asi treba mrknut iba na hluzu ak je vajcovita je to alpsky. Tu je foto z wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arum...
Reagovať na správu
Bozka, u nas som videla dva druhy aronu. Jeden ma mensi habitus a leskle listy (Arum alpinum) a je pomerne hojny. Ten druhy je ovela zriedkavejsi, rastlina je vyssia, ma matne, trocha viac "pokrcene" listy, piestik v tulci ma tmavohnedu az fialovu farbu (pravdepodobne Arum maculatum). Citala som vsak, ze na Slovensku sa nevyskytuje, tak som na pochybach, ci je to naozaj ten druh.
Reagovať na správu
Tu v Irsku je A.maculatum, a ma ako pises hnedy az fialovy tulec. Robi dost tzv. kabercovy porast. Musim mu pozriet este na hluzu, a potom doma na SR, aby som to dostala do merku Ale tie cierne flaky, ktore ma mat na listoch mu nevidim
Reagovať na správu
Ten link som hodila naschval, je tam zaujimavy udaj, ze hluzy su jedle a nastavovala sa nimi muka,ale konzumuju sa i i nak. Je to zaujimavy udaj najma koli tomu, ze nadzemna cast rastliny je jedovata.
Musela byt zaujimava priprava hluz na muku, ked je podla udajov chut /Stava hluzy/ silne korenista. Najskor povarit, potom pomliet a susit, ci naopak? To by ma zaujimala chut takych korenistych kolacov, ale ved tie placky si mozem urobit, len ci by som ich mala odvahu aj zjest ?
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.