smrčok
Morchella importuna
Pred možnosťou upozorniť ostatných návštevníkov na fotografiu je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla. |
Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Kvalita:
Jedlá huba
Čas a miesto:
12. 03. 2018, Bratislava
Popis:
Tento "last minute" smrčok som minulý rok 15. mája našiel pred panelákom na drevnom substráte pod kríkmi. Ojedinelá stará plodnica bola tak silno kontaminovaná, že nebolo jednoduché naklonovať ju do čistej kultúry. Predtým som to neúspešne skúšal so smrčkami prinesenými na Otváranie lesa. Našťastie už je všetko v poriadku a mohol som sa odhodlať na prvý pokus s pestovaním mulčového smrčka. Vedomý si toho, že substrát má pozostávať z výživnej a menej výživnej zložky, vysterilizoval som substrát pozostávajúci z 1/3 z pšenice a z 2/3 z drobných úlomkov bukového dreva, možno so stopami topoľa. Mycélium som zahrabal do spodnej vrstvy, kde sa rýchlo rozrástlo (mycélium smrčkov rastie nápadne rýchlo), odkiaľ postupne prerástlo do vrchnej vrstvy. V chudobnejšom substráte začína tvoriť skleróciá (simulácia nepriaznivých podmienok). Po fáze tvorby sklerócií by sa mala chudobná vrstva so skleróciami zobrať preč od tej výživnej. No aké prekvapenie ma čakalo? Výživnú pšenicu kompletne napadla a obsadila agresívna Trichoderma (nebolo to v pláne), takže smrčku zostalo len to drevo. Tak som si povedal, že načo by som to odtiaľ odoberal, keď si to príroda zariadila sama a dnes som slávnostne po prezimovaní smrčka na balkóne odbalil nádobu a výdatne zavlažil. V celej vrstve dreva vidno hnedé vlákna mycélia smrčka, zostáva dúfať, že sa vytvorili aj skleróciá. Ak sa tak stalo, možno mi z toho v apríli či máji nejaký zakrpatený smrčok aj vyrastie. No nerobím si také nádeje, ako napríklad u hlivy, zostávam pesimistom. Je to predsa len prvý pokus.
Ďalšie informácie:
ID: 656397; Zverejnené: 12. 03. 2018