dorazil mi nový kamoš :-o)
Pred možnosťou upozorniť ostatných návštevníkov na fotografiu je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla. |
Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Tchert atlasár 28.3.2007 16:47
Pre porovnanie odhora dolu:
KA - BAR
Boker MAGNUM
Smith & Wesson
Fallkniven F1
lesnýdes 29.3.2007 08:06
Tak to je nádhera, aj ja som vysadený na nože, toto by som obdivoval celý deň. Doma musím špeciálne nože chrániť, raz som načapal ženu ako mi s vykosťovákom krája koláč na plechu. Skoro ma infarkt zachytil. Toľké barbarstvo!!! Mám tiež pekné sady, ale kuchynské. Niektorými sa holiť môžeš...
Tchert atlasár 29.3.2007 08:28
Čím viac sa tomu venujem, tým viac špecializovaných stránok nachádzam. Fóra zberateľov, testerov, výrobcov, predajcov, užívateľov aj laikov. Je to ako so všetkým. S fotením, s hubami...koníčku nerozkážeš.
lesnýdes 29.3.2007 08:51
Fakt nádherný koníček. Ja sa tomu nevenujem, ale na dobré nože si potrpím. Raz u starej matere som našiel originál bodák z prvej vojny a o týždeň na to na hubách púzdro, ktoré presne k nemu pasovalo! Náhoda jak sviňa. A potom, že v lese nájdeš len rastlinky a zvieratká. Vyčistil som si všetko a teraz ma sprevádza na každej prechádzke...
Tchert atlasár 29.3.2007 08:30
...mimochodom, tento nôž mi tiež prišiel tak ostrý, že sa s ním dá holiť. A keby sa nedalo, tak ja ho dám do richtigu... :-o)))
Tchert atlasár 29.3.2007 08:31
Ženy sú prevít. S obľubou režú tým najkvalitnejším nožom na tanieri....okrem mojej :-o)))
Tchert atlasár 28.3.2007 18:19
Sú deklarované ako survival knives. Do prírody, aj do divočiny, na expedície, ale aj na každodenné použitie. KA-BARom a Smiťákom sa vynikajúco reže...hocaké potraviny...na tenučké plátky. Ostatné dva sú značne brutálnejšie, majú iný uhol....
Tchert atlasár 29.3.2007 09:51
Vykosťovák? :-o)))
Mám aj také, ale nerátam ich medzi nože "na prežitie". S tými troma hore zotnem aj menší strom, ak by bolo treba. Je mi jasné, že na sekanie ľudstvo vymyslelo sekeru a na kosenie kosák, ale nie vždy sa ti chce ťahať so sebou aj sekeru...a statív...a foťák...a pršiplášť...a vodu...a fotografické propriety...a jedlo....a tak. Vtedy príde takýto mačkopes veľmi "k duhu". Keď si tak čítam testy nožov od niektorých testerov, tak mám občas pocit, že majú o koliesko menej. Ničia nože v skalných štrbinách, kopú s nimi v zemi jamy, vysekajú všetky sucháre v okolí a naporcujú ich na 30 cm polená - a potom nimi krájajú rajčiny a cibuľu, aby ukázali, že ostriu sa nič nestalo. Holt, značkový nôž je drahší, ako od Vietnamcov, ale vydrží všetko - aj sekanie klincov a prepichávanie pozinkovaného plechu. Práve dali takýto brutálny test na stránky www.knife.cz, ale nedarí sa mi dať naňho link, majú tam nejakú zradu. Ale na tých stránkach sa test dá otvoriť....
Tchert atlasár 29.3.2007 10:51
Inak tento Dagestanský Kizlyar, čo je v inzercii na predaj by som bral všetkými desiatimi, ale aby som si udržal priazeň manželky, musím zvolniť tempo :-o)
Kto by si ho však kúpil, tak neurobí chybu!!
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=5...
Tchert atlasár 30.3.2007 21:42
Brúsim ich sám a veru niekedy horko - ťažko. Natrápil som sa napr. s tým krpatým Fallknivenom F. Má vypuklé ostrie a je kalený na 59 HRC. Pravdepodobne viac, ako moja oceľová tyčka, ktorú používam už roky. Na fóre som čítal, ako ho ostriť. Vraj veľmi ťažko...:-o))) Vraj to ani nezvládne každý...a kto to nezvládne, musí si nájsť niekoho, kto to zvládne. Ale mnohé nože sa brúsia ako malina.
Kameň takmer nepoužívam, len ak mi dá niekto nabrúsiť totálne zhumpľovaný nôž. Najlepšia je keramická a oceľová tyčka. Oceľová HLADKÁ, nie s ryhami, ako majú ocieľky.Tými tyčkami vlastne ani nebrúsim, ale ostrie len dohladzujem. Na záver je dobré použiť kožu, tak ako na britvu u holiča...
Tchert atlasár 30.3.2007 21:47
...v predaji je mnoho druhov ostriacich zariadení od rôznych výrobcov, kde je brúsny element (kameň, alebo diamant) prichytený na vodiacu tyčku a zaručuje dodržanie rovnakého uhla pri brúsení. Tieto zariadenia sa pohybujú v cenách okolo 2500Sk a aj viac. Nemám také, hoci som už nad nimi rozmýšľal. Kua, niet takého noža, čo by som nenabrúsil, tak sa mi nechce vyhadzovať na to peniaze. Často sa používa americký kameň Arkansas. Tiež nepatrí medzi najlacnejšie....medzi nami, dá sa brúsiť aj na novinovom papieri, okraji zrkadla, alebo na spodku taniera. Aj na dlani sa dá....
Ešli atlasár, mykológ 9.4.2007 18:04
Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.Pýtal som sa preto, lebo už od roku 1991 sa tým živím.
Tchert atlasár 10.4.2007 18:04
Ešli, potreboval by som tyčku na brúsenie. Oceľovú a zakalenú ako fras. Hrúbka od 5mm do 10mm. Dĺžka okolo 30cm. Tá, čo mám ja, má chybu, že je vybrúsená na brúske a nie stiahnutá na sústruhu. Takže je značne nerovnomerná. Dostal som ju od kmotra, ktorý ju urobil z nejakého vretena na tkáčskom stave. Nevedel by si zohnať, alebo poradiť?
Ešli atlasár, mykológ 10.4.2007 18:49
Môžem ti poradiť. Na udržiavanie ostrosti je najlepšie používať ocieľky. Dostať ich v špecializovaných obchodoch. Lacné nekupuj.Sú hladké, vrúbkované, s diamantovým poterom, keramické atď. Dá sa nimi rovnako dobre nabrúsiť keď to vieš, ale aj potupiť, keď to nevieš. Nijaké strúhatka, kolieska, brúsne kotúčiky do vŕtačky, brúky na nože pre domácnosť a rôzne iné somariny ktoré ponúkajú na rôznych jarmokoch, ale aj v obchodoch nepoužívaj. Najlepšie sa poradiť so skúseným, šikovným a múdrym mäsiarom, alebo brusičom. Upozorňujem, že ocieľky sa používajú len na udržiavanie ostrosti už nabrúsených nožov.
Tchert atlasár 10.4.2007 20:59
Ešli, som veľmi skúsený brusič. Potrebujem len hladkú a veľmi zakalenú tyčku, 60 a viac HRC. Na dohladzovanie ostria. Na zhumpľované nože, čo mi nosia nabrúsiť, používam najprv kameň, pretože sú často v zúfalom stave, často sú vyštrbené, alebo so zvlneným ostrím. Na moje nože stačí len dohladzovanie. Keramická tyčka sa mi vôbec neosvedčila a nič s diamantom nechcem, lebo diamant uberá z ostria. Hladká tyčka len dohladí a nôž môžem na nej dobrusovať roky bez toho, aby to na ostrí zanechalo stopy. Vrúbkovanú ocieľku tiež vylučujem, mám dve a stoja zahouno, hoci jedna je solingenka. Hodia sa na kuchynské nože a na také, na ktorých nezáleží. Poraď, kde zohnať hladkú ocieľku, nikde som takú nevidel....
Tchert atlasár 10.4.2007 21:38
Tento mesiac je v Ba medzinárodná výstava nožov, tak oslovím Maďariča, Laskyho, alebo Bezeka, čo majú kaliace pece...Kúpiť tyč 440C nebude problém...
Ešli atlasár, mykológ 10.4.2007 22:14
Bohužiaľ neviem, snáď v zahraničí, nejak som sa o to doteraz nezaujímal. Pri svojej práci ocieľku nepotrebujem. Mám na to špeciálne brúsne kotúče.
Ja mám jednu ocieľku v kuchyni ktorú som si kúpil od Rusov na blšáku ešte pred pätnástimi rokmi a som s ňou spokojný. Niektorí mäsiari majú hladké ocieľky preto, že sa po rokoch používania samé vyhladili.Hladkú tyčku? Snáď z nejaké piestu s hrubou vrstvou technického chrómu, alebo čo takto upraviť guľatý pílnik. Zbrúsiť zúbky na brúske na guľato, pokiaľ máš také možnosti. Ten by mal byť kalený na 65 HRC.Diamantová ocieľka by nemala uberať z ostria, pokiaľ brúsiš pod správnym uhlom, ale z bokov ostria, čím vzniká ostrý brit. Kuchynské nože by som nepodceňoval niektorí zákaznici používajú veľmi drahé nože, kde jeden kus stojí 5000 Sk. Aj viac.
Tchert atlasár 10.4.2007 22:31
Záleží od toho, ako si ktorý nôž cením. Niektoré si cením na veľa peňazí, vlastne sa ani nedajú reálne ohodnotiť....To s tým guľatým pilníkom je skvelý nápad
Ešli atlasár, mykológ 11.4.2007 07:57
Ešte ma napalo, že tiež by sa dala použiť nejaká cementovaná tyčka, alebo ešte lepšie nitridovaná.
Ešli atlasár, mykológ 11.4.2007 18:40
To neviem. Za "sociku" s tým nebol žiadny problém. Dalo sa urobiť čo si chcel. Bolo k dispozícií všetko, čo k tomu bolo treba. Cementačná vrstva sa používa tam, kde jadro nesmie byť krehké, ale povrch musí byť tvrdý a oteruvzdorný. Napríklad oz. kolesá, osky, čapy, hriadele, vretena, piestnice, vačkové a kľukové hriadele atď. Ale stále si myslím že ty potrebuješ ocieľku. Máme 21. storočie a ľudstvo zatiaľ nič lepšie nevymyslelo. Niekto si vie pomôcť aj tým, že vezme dva nože a trie brit o brit a tým vytvorí ten istý efekt ako s ocieľkou a zároveň nabrúsi obidva nože. S trochou citu sa dá docieliť taká ostrosť, že sa s nožom oholíš. Ale to ti asi nehovorím nič nové. Prepáč, ale nemám literárny talent a preto sa mi dosť ťažko niektoré veci vysvetľujú. Keby som ho mal,(myslím ten talent) tak by to mohla byť téma na jednu knihu. Verím, že keď vyskúšaš všetko nakoniec zistíš, že ocieľka je to onô.
Tchert atlasár 11.4.2007 19:42
Ocieľku schvaľujem, ale len hladkú, vyleštenú ako zrkadlo. Ten pilník je dobrý nápad, niečo musím vymyslieť, ale hlavne čím skôr.
Napísal si to jasne, neviem, prečo by si nemal literárny talent.
Tchert atlasár 26.2.2008 14:03
Ešli, úplne som Ti zabudol napísať, že som si urobil osličku z pilníka o tvrdosti 62 HRC. Je skvelá a nič viac nepotrebujem :o)))
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Čas a miesto:
28. 03. 2007,
Ďalšie informácie:
ID: 59171; Zverejnené: 28. 03. 2007