Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Jano, dva podstatné makroznaky nevidieť - chuť a pach /alebo vôňu/ - veľmi podstatné, skús popísať
Reagovať na správu
aj ked ten hlubik nie je typicky, myslim ze je to p. smradlava, ten dutinkaty hlubik je pre nu typicky, aj ten leskly akoby lepkavy klobuk...ale je pravda ze medzi plavkami su aj dalsie podobne druhy...ta dužina na baze hlubika žltla?
Reagovať na správu
Pýtal som sa ťa na chuť a pach, pretože som si myslel, že to nie je Russula foetens a to si mi len potvrdil. Russula foetens smrdí nepríjemne stuchlinou, hnilobou... a má neznesiteľne ostroštiplavú chuť. Znaky ktorých sa chytá papi sú príznačné skoro pre všetky druhy plávok s podsekcie Foetentinae, a je to až do 15 druhov, a z nich ten tvoj nález je /1. nahuby /
-dľa IF zatiaľ neuznaný druh a dľa MycoBank legitímny http://www.mycobank.org/BioloMICS.aspx?T...
Druh bude zrejme vzácny /a aj prehliadaný/, ale mikroskopicky potvrditeľný...
Poprosím ťa o poslanie položky ako minule.
Reagovať na správu
Janko, paradicka. Velmi zaujimavy nalez.
Reagovať na správu
Vieš Milka, vyzerala ako bežná smradľavka, len tie šupinky na hlúbiku mi nedali pokoj, smradľavky ich nemajú. Preto som zobral položku a ako vidím, dobre som urobil
Reagovať na správu
super, fajn nález a dobrá práca
Reagovať na správu
perfektné Janko, dúfam, že sa ju Slávkovi podarí určiť, bude to paráda
Reagovať na správu
...na tejto plodnici som sa znovu presvedčil, aké zrádne je určovanie nedozretých mladých plodníc. Môj názor vychádzal z tvojej informácie o chuti a pachu, niekde je chyba. Plávočka je nedozretá a podarilo sa mi nájsť len málopočetne vyvinuté výtrusy, ktoré prináležia R.foetens s ostrou a dlho pretrvávajúcou štiplavou a nepríjemným pachom.
Reagovať na správu
OK, nič sa nedeje
Reagovať na správu
Janko, keď nafotíš priebežne nejakú zaujímavú zrelú plávočku, skús popísať do toho formulára a daj klobúk vytrúsiť na kúsok alobalu, ktorý poskladáš výtrusmi dovnútra a priložíš k exsikátu.
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.