smrčkovec český
Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt.
Pred možnosťou upozorniť ostatných návštevníkov na fotografiu je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla. |
Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Kvalita:
Výborná jedlá huba
Čas a miesto:
21. 04. 2012, Nimnica
Popis:
Desiatky mladých aj starších plodníc o rôznych veľkostiach rástli v listnatom poraste (osika, dub, hloch).
V teplejších oblastiach už koncom marca a začiatkom apríla môžu hubári natrafiť na malé žltooranžové klobúčiky, ktoré vytŕčajú spod strieborných a šedých napadaných listov osiky. Ide o jednu z prvých jedlých jarných húb, ktorá sa dá všestranne využiť v kuchyni – smrčkovec český. Je to veľmi chutná a určite aj zaujímavá huba. Je možné nájsť ju aj pod neskorým čerstvo napadaným snehom, ktorý môže prekvapiť. Smrčkovec český, rovnako ako aj ostatné druhy smrčkov nepatrí medzi až tak známe huby.
Keď má ideálne podmienky (vlhko a denné teploty okolo 15-20°C), môže sa vyskytovať v desiatkach až v stovkách plodníc. No sú aj roky, keď sa za celú sezónu na lokalite nájde iba niekoľko kusov.
Smrčkovec český sa vyskytuje jednotlivo alebo skupinovo v teplejších listnatých hájoch od konca marca, v chladnejších oblastiach, vo vyšších polohách rastie až do začiatku júna najmä tam, kde sa na zemi nachádzajú striebristé a šedé listy osiky. To je znak, že treba zbystriť pozornosť a že na danom mieste by sa mohli vyskytovať. Taktiež rastie aj v lesoch (osika, buk, borovica, drienka, trnka, jaseň, jelša), v hájoch, v krovinách a v lužných lesoch.
Klobúk býva zvoncovitého až kužeľovitého tvaru, vysoká zväčša 20-50 mm, široký 20-40 mm. Prirastený k hlúbiku je iba na temene, okraj má voľný, odstávajúci. Je žltohnedý, hnedastý, pokrytý tenkými zvlnenými rebrami.
Hlúbik je vysoký 50-200 mm, 10-30 mm hrubý, väčšinou rovný, neskôr až prehnutý. Zo začiatku je vyplnený jemnou vatou, postupne sa stane dutým. Na povrchu je v mladosti vločkatý, belavý, v starobe krémovo žltý, okrový až oranžový.
Dužina je krehká, chrupkovitá, príjemnej chuti aj vône.
Identifikácia:
Podľa makroskopických znakov
Identifikoval Juraj Kianička (Shade)
Exsikát neexistuje
Ďalšie informácie:
ID: 319929; Zverejnené: 10. 05. 2012