
http://www.mladyvedec.sk/download/04/04_...
krásna a nebezpečná, neviem či sa mi podarí vložiť odkaz, nie som v tom doma, skúste to otvoriť.
Mila, ale aj tak je pekná aj fotka aj tá rastlina
Reagovať na správu

Oprava, samozrejme Milka nie Mila, prepáč disgrafikovi
Reagovať na správu

K tomu zlatobyľu len toľko, že si ho nasušte, ak je ho až toľko, lebo ide i o liečivú bylinu močopudnu. Ak by neboli skládky odpadu okolo záhradkárskych osád tak by neboli ani invázne rastliny. Z tohto biologického odpadu vzplanú tieto rastliny. Prispôsobia sa našej zime. Nakoľko sa klíma mení tak aj rastliny sa menia. Veď to poznáme z minulosti. Koľko ich už vyhynulo. Čo ak i terajšie naše zmenou klímy vyhynú. Potom budeme rady, že ich tu máme namiesto púšte. Slnečnica hľuznatá mimo záhrad, kde sa pestuje pre podzemok, je tiež inváznou rastlinou. Keď to berieme z tohto hľadiska, tak každý nepôvodný druh je inváziou i medzi zvieratami a i ľudmi. Ak, ich necháme medzi sebou žiť v pokoji, tak by sme mali nechať aj tie rastliny. I oni sú živé bytosti. Majmä na pamäti, že i to čo jeme bolo privandrované z cudziny. Skoro všetkú zeleninu máme dovezenú a prisposobenú na naše podmienky. Ináč by sme len trávu jedli a lopuchový koreň miesto zemiakov. Prečo nepoužívame naše korenie, ale z cudziny.
Veď čierne korenie môžme nahradiť stavikrvom pieporným. Do guľaša môžme pridať listy cesnačky, rebríčka, žerušnice. Šaláty môžme narobiť aj z bylín - zádušníka, plúcnika, púpavy, žihľavy, hluchavky,.... Miesto psyllia môžme jesť semená nášho skorocelu.
Mňa na túrach les nasýti a zvýši mi aj imunitu. Ja zjem všetko, čo jedovaté nie je. Najnovšie som ochutnala cibulky v pazuchách listov Zubačky cibuľkonosnej, lebo som čítala, že sú jedlé. Takisto som si pochutnala na mladých lipových listoch. V lete Vás výborne osviežia kvety tekvic. Repka sa dá jesť celá, len nie z poprášených polí. Kvety ďateliny lúčnej chutia ako kukurica. Nikdy nejem viac ako 3 ks z jedného druhu. Všetkého veľa škodí. Už som ochutnala i nezábudky, zvončeky, klinčeky, zdravienok, čermeľ. Posledné dva su však jedovaté. No ja sa detoxikujem homeopatikom vyrobených z nich. U zdravienka je max. denna dáva 0,2 g čiže 200 mg. Vyššia je toxická. U čermela sú toxické listy a kvety. Farebné listene, pri niektorých druhoch, nie. Obsahuju aukubín a ten obsahuje napríklad aj očianka.
Verecina
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.