Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
To hnede v strede nepoznam ale ostatne vyzera na strmulku inovatovu.t.j. jedla huba. Najdene v tych listnatych lesoch?
Reagovať na správu
Ano, to v strede sme nasli len 1 ks, ale radsej, ked som nedostala jednoznacne odpovede bude na veceru nieco ine, dakujem, A.
Reagovať na správu
Strmuľky rastú v tejto dobe v hojnom počte, často v "čarovných kruhoch". Niekomu je ich špecifická výrazná vôňa nepríjemná. My ich po vyčistení a umytí pokrájame a dvakrát povaríme. Zakaždým premyjeme pod tečúcou vodou. Potom ich sterilizujeme v skladkokyslom náleve samostatne alebo v čalamáde (kapusta, mtkva, paprika, cibuľa). Nerozvaria sa a sú výborné.
Reagovať na správu
Aj keď, až na tú jednu v strede, to sú asi S.inovaťové,ja radím dodržať základné pravidlo dlhovekého hubára:nekonzumuj čo spoľahlivo nepoznáš.
Reagovať na správu
Ďakujem, zatiaľ sa držím tejto rady, ovládli sme svoje chute, ale je to škoda, nič iné sme nenašli.
Reagovať na správu
to hnede vyzera na podpňovku
Reagovať na správu
Podpnovka to urcite nieje,ale strmulky inovatove to su . Ale ich nezbieram aj ked viem o aku hubu ide . Musel by ma presvedcit hubar ktory to zbiera a konzumuje
Reagovať na správu
strmulka inovaťová,to vstrede kbz
Reagovať na správu
Okrem tej v strede, sú určite jeden druh?
Reagovať na správu
Strmuľka inoväťová má svoju krásnu výraznú vôňu a je veľmi dobrá do smotanovej omáčky, nepokazí ani kapustnicu. Určite prežijete, ak ich zjete. Našli ste ich v lístí.
Reagovať na správu
áno, v lístí a pekne vonia, len podľa odborného popisu neviem, majú dutý hlúbik, aj mladé, aj staršie
Reagovať na správu
To v strede je jednoznačne václavka, ostatné strmuľky inovaťové.
Reagovať na správu
To v strede presne nepoznám. Ostatné je Strmuľka inovaťová = "Chladňačka" = "Jesenná májovka". Zberám bežne, no do jedla dám iba 2 - 3 plodnice, lebo priveľmi vonia. Citlivejším ľuďom môže tá ťažká vôňa spôsobiť tráviace ťažkosti až závrate. Nič to však. Možno ju preddusiť, nechať vychladnúť a šup do mrazničky. Nabudúce môže prísť vhod.
Reagovať na správu
Strmuľky áno, ale s tou podpňovkou v strede by som si nebol až taký istý, teda tú by som z jedálnička určite vylúčil. Ako píše "Cyril", aj tie strmuľky len po troche, sú veľmi aromatické, treba dlhšie tepelne spracovať a scediť vodu v ktorej sa povaria, potom sú jemnejšie.
Reagovať na správu
vynikajúce strmulky inoväťové ktoré sa oplatí urobiť ako rezeň v 3obale,treba pomalšie smažiť,možnosť použiť aj do mäska na smotane alebo fajnovo zavariť ako uhorky na sladko-kyslo,stačí podľa návodu na deku,možno pridať do pohárikov troška mrkvy aj cibuľky.mňamky našej hanky .tá tmavá v strede podpňovka,pravdepodobne stará,mladé ako hore napísané.
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Alena Straková
Čas a miesto:
01. 11. 2009, Slovensko
Popis:
Záhorie
Identifikácia:
Exsikát neexistuje
Prosím, kto pozná tieto huby? Prežijeme do rána, ak si ich pripravime na večeru? Nájdené dnes v okolí Lozorna, ďakujem.
Huba nemusí byť spoľahlivo identifikovaná. Pomôžte s jej identifikáciou a napíšte do diskusie k obrázku svoj názor.
Ďalšie informácie:
ID: 177658; Zverejnené: 01. 11. 2009
Zaradené:
Ďalšie fotografie