Je to krása, gratulujem ale podľa mňa to nie je smrčok kuželovitý
Reagovať na správu
Všetkým sa ospravedlňujem, keď som dával foto do galérie veľmi som sa ponáhľal a tak nastal preklep. Samozrejme, že sa jedná o Smrčok hybridný a hneď urobím opravu. Díky za upozornenie ( ako si to len mohli všimnúť - potvory
Reagovať na správu
Ach tie smrcky... a kolko? A my ich nevieme najst
Reagovať na správu
Ja som ich tiež začal zbierať asi pred 10 rokmi ( predtým som ich nikdy v lese nevidel) a to podľa správ o ich výskyte na tejto hubárskej stránke. Všetko som naštudoval, vytypoval som si miesto zobral som manželku "akože na prechádzku" a hneď na prvý krát sme ich nazbierali cez sto. V okolí Trenčína nie sú lužné lesy a tak chodím na "smrže" do rozlohou väčších, starších porastov kríkov hlohu, tŕnky, liesky a ruže šípovej.Majú radi i kríkmi zarastené okraje starších lesov. Majú radi dostatok humusu a vlhko. Občas platí i pravidlo, že rastú tam kde sa v zime robia záveje - terénne nerovnosti. No chce to iba v správnom čase typovať a kontrolovať. Lovu zdar!
Reagovať na správu
FerŠa, máš parádne miesto na smrže. Ja som mal také v Bratislave v lesoch nad Karlovou Vsou, ale mesto mi ich zhltlo už pred štvrťstoročím. Inak: vďaka za recept, aj za pochvalu, hoci ja som sa o to veľmi nezaslúžil: ono to narástlo zrovna tam, kadiaľ som išiel. Na ploche asi 20x30 metrov ich mohlo byť azda aj 100 kíl. Odtrhol som ich len zopár. Muránsku planinu spoznávam len krátko - asi rok. Inak som Bratislavčan, v Tisovci mám len dovolenkový byt. K smrčkom však ešte toľko, že sú to (vraj) najstaršie huby na Zemi; pochádzajú ešte z treťohôr. Podľa mňa v polievke nemajú veľmi dobrú chuť: čosi ako držky. Mne najviac chutia dusené s tmavým mäsom - najlepšie hovädzou roštenkou. Tam sa udeje taká zaujímavá chémia - smrčky odovzdajú chuť mäsu a mäso smrčkom. Chuťovo sú však nedostižné kozáky osikové a kuriatka a vzhľadovo dubáky. Na Muránskej planine si na to však budem musieť počkať minimálne ešte mesiac. Ale sú tu toho potom plné lesy - to viem z vlaňajšej jesene.
Lackovič
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.