Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Hlúbik nemal tendenciu sfarbovať sa do červena?
Reagovať na správu
Podľa farby výtrusného prachu sa dajú vylúčiť hneď 2/3 plávok, v kombinácii s chuťou ešte viac. Škoda, že sa výtrusnému prachu venuje málo pozornosti. Ak má plávka žlté až okrové lupene, dá sa predpokladať, že výtrusný prach je tiež v žltej farebnej škále. Táto mala len s nádychom do žlta, takže by sme mohli uvažovať aj nad krémovým výtrusným prachom a biely by sa dal vylúčiť. Ale metóda zisťovania farby prachu podľa odtieňa lupeňov nie je úplne stopercentná. Lepšie je nechať ho vypadať na biely papier, ale tie výtrusy, ako som si všimol, u plávok strašne protestujú a nechce sa im padať, takže je treba naraz vyskúšať metódu s a bez zakrytia pohárom, samozrejme ak je dosť plodníc, hlavne tých akurát zrelých. Ak nechcú padať, je možné prejsť po ploche niekoľkých lupeňov prstom a výtrusy sa na tom prste zachytia. Ale to len vtedy, keď sú plodnice dosť zrelé.
Reagovať na správu
zatial su cerstve na stole , este len boli prinesene z lesa ... uvidime ci vypada dostatocne vela /hodim to aj pod mikroskop - aj ked neviem ci to u plavok je vobec na nieco /
Reagovať na správu
U plávok si treba všímať hlavne pokožku klobúka. Sú v nej rôzne elementy, často dlhé segmentované hýfy alebo krátke, pospájané segmenty, u mnohých aj cystidy. Potom je dôležitý tvar cystíd na lupeňoch a ornamentika výtrusov. Tá je však viditeľná len v jódovom roztoku, teda najlepšie v Melzerovom činidle, ktorý sfarbuje ornamentiku na modro, takže je veľmi dobre vidieť. Provizórne možno použiť aj iné farbivo. Plávky majú výtrusy s izolovanými bradavicami, so spojenými bradavicami, s neúplnou sieťkou alebo s úplnou sieťkou. To je tiež dôležitý znak, rovnako ako aj veľkosť výtrusov, ktorá je u plávok síce vo veľmi úzkom rozmedzí, ale aj tak môže v niektorých prípadoch pomôcť. Na určovanie sa používajú rôzne chemikálie, najčastejšie FeSO4 (10%-ná zelená skalica), s ktorým sa napríklad dužina všetkých druhov z podsekcie Griseinae sfarbuje do červena.
Reagovať na správu
vytrusny prach a velkost vytrusov som pridal , ostatne je zatial nad moje sily ... casovo narocne a hlavne o tom viem figu borovu tak to musim popozerat po nete aby som videl co mam pozerat
p.s. ako si pripravit preparat pokozky aby som videl co vidiet chcem ?
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Paľo °
Kvalita:
Nejedlá huba
Čas a miesto:
13. 07. 2008, Liptovská kotlina
Popis:
Chuť po chvíľke ostro šiplavá; lupene nelámavé a pripojené so žltkastým nádychom (na okraji plodnice žltnúce); pokožka klobúka ide lúpať do 3/4 klobúka - pod nou je okamžite dužina fialovo hnedastej farby ; dužina biela na reze nemení farbu; rozmery najväčšej plodničky: výška 50 mm, priemer klobúka 50 mm, priemer hlúbika 15 mm;výtrusný prach biely /nebola to ale hrubá vrstva/; výtrusy guľaté priemer 6-7 µm , s veľkou tukovou kvapkou v strede
patrí k OBR 296250 . Najbližšia obec: Žiar. Lokalita: "ústie Žiarskej doliny". Typ lokality: Mladý zmiešaný hospodársky les smrek, borovica, osika. Substrát: Na machom pokrytom dreve ihličnana v okolí rástli borovice smreky a osiky. Nadmorská výška: 850 m s.m.
Identifikácia:
Podľa makroskopických znakov
Identifikoval Slavo Židek (SZ)
Exsikát existuje
Herbár: SNM
Ďalšie informácie:
ID: 116842; Zverejnené: 13. 07. 2008
Zaradené:
Užitočné linky:
Ďalšie fotografie