Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Pestuje sa v mlieku ako kefírové zrná alebo v čaji ako Kombucha? Matne spomínam, že niečo podobné pestoval kolega technológ v mliekarenskom závode a kyslé mlieko po 24-48 hodinách chutilo ako kefír ale s kvasničnou príchuťou.
Reagovať na správu
Pestuje sa v mlieku a je z toho chutný kefír, podľa informácií aj s liečivými účinkami. Onkino
Reagovať na správu
...poprosim ešte info ....koľko sa dáva hubky a na aké množstvo mlieka, a pri akej teplote sa pestuje +čas fermentácie /kultivácie/ Predpokladám, že sa do mlieka nepridáva nič.../cukor a pod/..... dík za odpoveď.
Reagovať na správu
Ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď.
Na 2,5 dcl mlieka sa dávajú dve pol. lyžice huby. Žiadne iné "prídavky" sa nedávajú. Za 24 hodín je chutný "kefír" hotový pri izbovej teplote. Po scedení je ešte chutnejší po miernom schladení v chladničke. Má sa piť večer, 20 dní a potom následuje 10 - dňová prestávka, cyklus sa môže opakovať stále. ( chuťovo pripomína domáci kefír z plnotučného mlieka vo fľaši, ktoré si robila moja mama pred 30-timi rokmi). Teraz používam "krabicové" mlieko od nízkotučného po plnotučné. Rozdiel v chuti je minimálny.
V prípade, že máte záujem o Tibetskú hubu, môžem Vám ju poskytnúť aj s návodom na prípravu.
Onkino
PS: Som z BA.
Reagovať na správu
Dá sa kúpiť aj v Ban. Bystrici? Ak nie mohli by ste mi ju poslať poštou?
Reagovať na správu
Mohli by ste mi zaslať čislo, na ktoré by som Vám mohol zavolať vo veci záujmu o hubu? Som z BA Ďakujem
Reagovať na správu
Som teraz v Irsku ale mozno Ti poradia na VUM Zilina - vyskumny ustav mliekarensky v Ziline pytaj mikrobiologiu alebo ing Jamrichovu (ak este robi) Cislo ustredne najdes v t.zozname www.t-com.sk.
Matne pamatam,ze to pestoval technolog Za mliekrani, ale ja som ju nepestovala.
Reagovať na správu
zdravim! chcela by som sa spytat na tibetsku hubu, ktoru uzivam. kefir z nej by sa mal pit vraj cca 20 dni a dalsich 10 dni by mala nasledovat prestavka, pricom by sa huba mala aj nadalej zalievat a mlieko vymienat. toto sa mi zda ale dost neekonomicke a je mi luto vylievat tolko mlieka. z rodiny to nikto iny nechce pit, takze je to len na mne. tak by som chcela vediet, ci sa huba neda na tych 10 dni zmrazit, aby som nemusela minat tolko mlieka, prip. ci neexistuje nejaky iny sposob, ako riesit tuto situaciu. dakujem za odpoved!
Reagovať na správu
Z tohto kefiru mozete urobit aj tvaroh. Po dobu 10 dni ked ho nepijem, zlievam ho do velkej sklenej naboby v chladnicke.
Po 10 dnoch to dam ohriat na velmi miernom ohni 15-20 min. Necham VYCHLADNUT a potom cez tenku utierku alebo gazu scedim, zaviazem, a necham odkvapkat. Je to ostrejsie ako tvaroh, ale chutne. Dobre na pomazanku - zmiesat s maslom, pazitkou a troskou soli.
Ale mozno to aj zamrazit. Vraj sa to velmi rychlo rozmrazuje. Ja som skusala ususit a potom ozivit, ale to nefungovalo...
Reagovať na správu
Ludia si pomahaju ako vedia.Viem si predstavit,ze tvaroh musi byt pikantny.V domacich podmienkach vsak tazko dodrzat vsetky podmienky najma na spravnu fermentaciu. V mlieku sa vytvara fermentaciou najma CO2, i male mnozstvo alkoholu, ale i ine. Tieto daju tvarohu inu chut ako u bezneho tvarohu v ktorom je pri vyrobe pridana do mlieka iba bezna smotanova kultura.
Dam sem odborny vytah na vyrobu kefiru:
kefír je charakterizovaný kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn, Lactobacillus kefir sp. rodu Leuconostoc, Lactococcus a Acetobacter rastúcich v špecifických podmienkach; kefírové zrná sú charakterizované kvasinkami fermentujúcimi laktózu (Kluyveromyces marxianus) a kvasinkami nefermentujúcimi laktózu (Saccharomyces omnisporus, Saccharomyces cerevisae a Saccharomyces exiguus)
Reagovať na správu
Dobrý deň,
my pijeme kefír v našej rodine už asi 25 rokov a je naozaj výborný, len nedopatrením sa stalo že môj tatko mame hubky vylial, chcela by som sa opýtať ako by som mohla a kde huby znovu zohnať, som z Banskej Bystrica, mail [email protected], ďakujem
Reagovať na správu
Dobrý,deň.Ja som dostala tú hubu od rodiny,ale neznašam kyslé mlieko.Chcem sa opýtat kto vie poradit,či to možem mat uskladnené v chladničke a pit to neskysnuté.Bude to mat potom ten istý účinok?Dakujem za radu.
Reagovať na správu
Začínam s touto hubou aj ja a preto zháňam informácie o nej
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Ondrej Weber
Čas a miesto:
20. 04. 2005, Petržalka
Popis:
Nie je to nález, ale ak má niekto záujem spoznať Tibetskú hubu, o ktorej ste písali v odpovediach na otázky ponúkam pár fotografií.
Identifikácia:
Podľa makroskopických znakov
Exsikát neexistuje
Ďalšie informácie:
ID: 11073; Zverejnené: 20. 04. 2005
Zaradené:
Ďalšie fotografie