![Dr.Ing. Dalibor Matýsek <span class="badge">mykológ, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/dalibor_matysek_180.jpg?rnd_cache=1)
Já ten obrázek výtrusů dám taky, i když není moc pěkný. Plodnice mi hydrolyzovaly a v preparátu bylo tolik bakterií, že jsem se divil, že ten preparát neuteče. Mikrofoto výtrusů je na obr. OBR 12633 . Je to doufám Coprinellus xanthothrix. Nebo, že by Coprinellus domesticus?
Reagovať na správu
![Mgr. Ján Červenka <span class="badge">mykológ, atlasár, moderátor</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/jan_cervenka_146.jpg?rnd_cache=1)
Pozrel som si tie výtrusy a nemám žiaden dôvod myslieť si, že je to niečo iné ako Coprinellus xanthothrix. Len mi nejako nesedí to mohutné ozónium, ktoré je charakteristické viac pre Coprinellus domesticus. Ale aj takéto veci sa môžu stať. Ja niekedy aj hodinu strávim pri mikroskope, kým sa rozhodnem, či je to domesticus, alebo xanthothrix, hlavne keď určujem z usušených plodníc. Je možné, že niektoré položky mám určené zle, keďže ide len o veľmi nepatrný mikroskopický rozdiel. Ide naozaj len o desatiny mikrometra v šírke výtrusov. Všimol som si, že výtrusy Coprinellus domesticus sú oveľa bledšie, také žltohnedé, viac zahnuté, dlhšie a užšie a na každom póle zvykne byť veľká tuková kvapka. Coprinellus xanthothrix má výtrusy aj vajcovitého tvaru, tmavšie, viac hnedé a zahnuté (obličkovité) len asi v 50 percentách. Nedávno som určoval sušený Coprinellus radians a dĺžka výtrusov bola 10-12 mikrometrov, šírka až 7, tvarovo boli podobné Coprinellus xanthothrix, hnedé, ale viac ich bolo zahnutých. Zahnuté výtrusy sú vlastne jedným z významných znakov subs. Domestici, čím sa odlišujú od subs. Micacei, ktoré nikdy nemajú obličkovité výtrusy, ale súmerné.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.