Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Kuriatko alebo nie?


portret

jancek 1.9.2009 18:58

Nasiel som hubu podobnu kuriatku, bola vsak trochu ruzovo sfarbena a zospodu klobuka nemala rebra, ale take vybezky, co by to mohlo byt?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 1.9.2009 19:00

Najskôr jelenka.

Reagovať na správu

portret

jancek 1.9.2009 19:03

Teraz som si isty, podla fotiek. Dakujem pekne. Vidim, ze je jedla, znamena, ze ju mozem zbierat a jest s kuriatkami? Netreba ju nejako specialne upravovat?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 1.9.2009 22:14

Ja ju nezbieram, takže nemám s konzumom skúsenosti, ale dal by som si pri konzumácii pozor vzhľadom na tvrdšiu konzistenciu a ťažšiu stráviteľnosť. To sa ale týka viacmenej aj kuriatok, čiže ...na tenko nakrájať, dobre povariť a s mierou konzumovať.

Reagovať na správu

portret

spišak 1.9.2009 23:46

Tiež som ju dlhé roky obchádzal, lebo sa u nás nezbierala a dostupné atlasy zhodne tvrdili to o tvrdšej konzistencii a ťažšej stráviteľnosti. Blud. Možno jej chýba výraznejšia hubová vôňa, ale ten pôžitok z krájania mäsitej plodnice...

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 1.9.2009 22:27

Ak sa jedná o jelenku poprehýbanú,môžem ju vrele odporučiť.Konzumujem ju veľa rokov,bez zvláštnych úprav,vynikajúca je na spôsob držiek,alebo držkového perkeltu(aj zaváraná na sladkokyslo).Treba dať pozor na zámenu s jelenkou ryšavou,tá je horká.

Reagovať na správu

portret

Aneri pokročilý 2.9.2009 08:52

Jelenky poprehýbané konzumujem dlhé roky. Z inými hubami ich pripravujem na všetky možné spôsoby (praženica, guláš). Má miernu kyslastú chúť, preto je vhodná najmä do omáčok.

Reagovať na správu

portret

Palček 2.9.2009 07:13

Taktiež odporúčam.Ak niekomu vadí pri zaváraných hubách slizkoť,tak zavarená na sladkokyslo je jelenka super bez slizu. Taktiež robievam lievence s jelenkou ,vynikajúca vec...Inak ju používam ako hoc aký iný hríb.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 2.9.2009 20:52

Na Jelenku poprehýbanú nedám dopustiť.Je to veľmi dobrá huba,ktorá sa dá pripraviť na rozličné spôsoby a výborná je aj zaváraná.A čo je veľmi dôležité,chrobač ju neznehodnocuje.Ak ju nájdeš,vieš,že nie je červivá.

Reagovať na správu

portret

siral 3.9.2009 07:25

my ju u nás voláme kamenné kuriatko - asi podľa tej tuhej konzistencie - ale je super na kyslo alebo spolu s čerstvými kuriatkami v polievke. Mňam.

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 3.9.2009 12:44

tak isto sa pripajam a mozem len odporucit na vsetky sposoby, pri zavarani na kyslo prstom "oblamem" male kvaple zo spodnej strany klobucika, cisto len z estetickej stranky, ostavaju totiz v pohariku na dne, co nevyzera lakavo

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 3.9.2009 20:05

S tými ostňami máš pravdu.Ja ich taktiež dávam dole.

Reagovať na správu