Hríb zrnitohlúbikový
![Katka Kadáková portret](https://www.nahuby.sk/images/users/katka_kadakova_8932.jpg?rnd_cache=1)
blška 5.7.2009 00:00
Prosím o radu. Boli sme na Orave a zberali sme tieto huby. (Na 100% to boli oni) Domáci ich nezberajú, dokonca ich volajú "satanské". V atlase je zmienka o tom, že nie sú vhodné na sušenie. My sme ich usušili, je to nejaký problém? Ďakujem za odpovede...
![Miro Švidroň <span class="badge">správca galérií, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/miro_svidron_8238.jpg?rnd_cache=1)
myco(DK) správca galérií, atlasár 5.7.2009 22:44
Ja ich zbieram,suším,mrazím,zaváram a zatiaľ som nažive .Akurát vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu.
A nakoniec poznámočka:...Hríb zrnitohlúbikový,nie zrnitohlúbikatý.Ale dôležité je,že vieme,o čo ide!
![Katka Kadáková portret](https://www.nahuby.sk/images/users/katka_kadakova_8932.jpg?rnd_cache=1)
blška 5.7.2009 22:54
Mirko, vďaka, ale už som tam mala hlúbikatozrnitý, zrnikatohlúbový, zrnikatý a neviem ešte aký...bolo nás tam 14 a dohadovali sme sa. Samozrejme opravím, aby v tom nebol chaos. (stačí, že ho mám ja)
![Katka Kadáková portret](https://www.nahuby.sk/images/users/katka_kadakova_8932.jpg?rnd_cache=1)
blška 5.7.2009 22:56
Asi to neopravím, lebo neviem ako. Prepísať sa to len tak nedá. Dúfam, že to pochopia aj ostatní a nijakého huboodborníka sa ten môj prešľap nedotkne.
![Vladimír Beňadik (serpico) <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vladimir_benadik_1572.jpg?rnd_cache=1)
serpico atlasár 6.7.2009 06:58
...najlepsie su na smotane, s knedlou alebo zvrtkami (kolenami, ohybmi, a pod.)
![Dušan Kajaba portret](https://www.nahuby.sk/images/users/dusan_kajaba_1011.jpg?rnd_cache=1)
dudo 6.7.2009 08:09
Vlado ja som sa lakol ,že zvratkami
Katka,Hríb zrnitohlúbikový je podľa mňa kvalitnejší ako dubák.Potvrdili mi to aj starší hubári.Je menej červivý,lepšie vonia atď.
![Tomáš Sceranko portret](https://www.nahuby.sk/images/users/tomas_sceranko_8824.jpg?rnd_cache=1)
siral 6.7.2009 09:19
ako zitim rozdiel medzi zrnitohlubikovým a hríbom červeným ? ? Červený je nejedlý
![Tomáš Sceranko portret](https://www.nahuby.sk/images/users/tomas_sceranko_8824.jpg?rnd_cache=1)
siral 6.7.2009 11:57
Ďakujem za radu, ale aj tak ich radšej necham na okrasu v prírode - lebo je dosť takych červenkastých hríbov s modrejucim efektom po rozrezani a vetšinou sú nejedle alebo jedovaté.
Nech ich zbiera kto ich pozná
Ja si dám radšej iné
![Zuzana Šestáková/Maďarová <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/zuzana_sestakova_7187.jpg?rnd_cache=1)
yuyka atlasár 6.7.2009 18:25
OBR 155176 Hríb zrnitohlúbikový modrá naozaj intenzívne, a už sa neodfarbuje naopak skoro až černie, rúrky má červené a výrazné zrno miesto sieťky.. OBR 137592
chuť má ako hríb (treba ochutnať a vypľuť), po kuchynskej úprave aj lepšiu :)
modráky treba dlho variť aspoň 20 min., potom je aj satan jedlý :).. problém je skôr, že ich je tam veľa chránených..
![Dušan Kajaba portret](https://www.nahuby.sk/images/users/dusan_kajaba_1011.jpg?rnd_cache=1)
dudo 7.7.2009 11:14
Zuzka,ja včetky hríby varím,resp.tepelne upravujem 30 min.Satan som ešte nenašiel.
Tomáš ,prečítaj si toto
http://www.nahuby.sk/clanok. php?clanok_i...
![Tomáš Sceranko portret](https://www.nahuby.sk/images/users/tomas_sceranko_8824.jpg?rnd_cache=1)
siral 17.7.2009 08:20
Ahoj Yuyka,
s tím sfarbením do modra až čierna - mi to celkom nepasuje.
Posledne ako som nazbieral zrnitohlubikáče - asi pred týždňom - som si všimol pri čistení ako pekne zmodrely ale po dlhšej dobe asi 1 hod už neboli take intenzívne sfarbené na modro ale o trochu bledšie a skor do svetlo hneda - je to OK? Spozorovala si tiež taký jav alebo nie? praženicu sme zjedli a sme všetci bez ujmy na zdraví
![Stano Husár <span class="badge">moderátor, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stanislav_husar_923.jpg?rnd_cache=1)
Husi moderátor, atlasár 17.7.2009 11:37
Tak sa to má chovať, intenzívne modrie hneď po reze, postupne bledne, vysušené plátky sú do hneda.
![Tomáš Sceranko portret](https://www.nahuby.sk/images/users/tomas_sceranko_8824.jpg?rnd_cache=1)
siral 17.7.2009 11:54
To som rad - aspon mam o jeden druh na zbieranie zase viacej - lebo ich tu je naokolí hodne.
![Julo Beňo portret](https://www.nahuby.sk/images/users/julo_beno_19802.jpg?rnd_cache=1)
Julo56 10.7.2019 10:41
Mne plátky sušením opäť zožltli.Aj pri dusení na oleji a cibuľke huba opäť zožltla.
![fugi sk portret](https://www.nahuby.sk/images/users/rastislav_krc_31.jpg?rnd_cache=1)
fugi 17.7.2009 19:24
suhlasim,je to tak - by som dodal, ze hned v prvom okamziku po rozkrojeni je vidiet ako poranene miesto meni farbu zo zltej /skor jasnej az vyrazne zltej; inak tusim najtvrdsi hlubik/ cez morozelenu az k tmavozelenej a pri vysychani sa zafarbenie straca a hrib hnedne /podla intenzity susenia - izbova teplota, susicka/
![Julo Beňo portret](https://www.nahuby.sk/images/users/julo_beno_19802.jpg?rnd_cache=1)
Julo56 10.7.2019 10:32
Ja som zistil,že po nakrájaní sušením získali opäť žltú farbu. Aj pri dusení na cibuľke a oleji s vajíčkom opäť zožltli.
![Katka Kadáková portret](https://www.nahuby.sk/images/users/katka_kadakova_8932.jpg?rnd_cache=1)
blška 6.7.2009 21:43
Veď ja som tiež povedala, že pri tom množstve dubákov na Orave, domorodci iné hríby neberú. No a my - nedomorodci si s nimi vystačíme.
![Peter Koťka portret](https://www.nahuby.sk/images/users/peter_kotka_5971.jpg?rnd_cache=1)
trso11 6.7.2009 19:26
Robil som z nich gulášik -môžem povedať že nič lepšieho som nejedol,je to naozaj skvelá a chutná huba.Tiež som ju dlho nezbieral.
![Jaro . <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/jaroslav_kuriplach_8200.jpg?rnd_cache=1)
Jarott atlasár 6.7.2009 09:24
Ked mas otvorene foto vo svojej galerii,tak dole je Upravit info o foto. Kliknes,vymazes nazov a znova pises. Po nejakych pismenach v pravo kruzi taka hviezdicka a hlada. Niekedy treba pisat az po prve pismeno z druheho slova nazvu. Treba pouzivat aj mäkcen. Potom spravny nazov odkliknes a hned priradi aj lat.nazov. Pohras sa a pojde to.
Mne najviac chutia este teple,na hrubo najkrajane platky v trojobale.
![Katka Kadáková portret](https://www.nahuby.sk/images/users/katka_kadakova_8932.jpg?rnd_cache=1)
blška 6.7.2009 21:48
Jarko, toto viem, len sa mi nedá zmeniť názov tejto diskusie. V tom mi neporadíš? Inak vďaka, musím skúsiť tie vysmážané...
![Milka Zuziova <span class="badge">pokročilý, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/ludmila_zuziova_5322.jpg?rnd_cache=1)
milustek pokročilý, atlasár 7.7.2009 22:16
Husi je fajn, keby sa "bodovali" aj moderatori, urcite by bol v popredi - za ochotu a priatelsky pristup
Apropo, aj ja som dnes nasla zopar "modrakov" a chystam sa z nich urobit to, co poradil serpico
![Vladimír Beňadik (serpico) <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vladimir_benadik_1572.jpg?rnd_cache=1)
serpico atlasár 7.7.2009 11:29
..."modraka" som takto este neskusal, vyprazaneho v trojke.., a na hrubo nakrajane je kolko ?
...ja som nosil chlieb s jahodovym dzemom "na hrubo" do skoly na desiatu, i zvonka sa "namastil", (a krajce boli tak 2 cm, ledva som hubu otvoril, a este mi aj kolkoktrat cez masny desiatovy papier pretieklo do tasky, medzi zosity a šlabikáre, sudruh riaditel Pračko ma raz za to nechal aj po skole,...
Jaro, aj ho povaris v slanej vode? , (cca 10 minut by to asi chcelo), alebo mu staci tych 10-15 minut vyprazania na "zabitie" toho jedovateho v sebe ?
![JUDr. Ľubomír Lukčo <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/lubomir_lukco_930.jpg?rnd_cache=1)
lucnyk atlasár 7.7.2009 22:31
Len pre zaujímavosť: V ktorom atlase je " zmienka, že nie sú vhodné na sušenie"?
![Katka Kadáková portret](https://www.nahuby.sk/images/users/katka_kadakova_8932.jpg?rnd_cache=1)
blška 8.7.2009 21:20
PRIAMO NA TEJTO STRÁNKE : (zaujímavosti)...
Slovo odborníka - Standa Jirásek
Výskyt:
Výskyt květen až říjen jehličnaté, listnaté lesy a kyselé květnaté bučiny, v horách a podhůří častější. Často s brusinkou. Upřednostňuje z dřevin smrky, buky a kyselou půdu.
Poznámka:
Zajímavosti: Velmi chutný. Je zde však nutná delší tepelná úprava, syrový nebo nedovařený může vyvolat trávící potíže. Není vhodný k sušení. Velmi dobrý je ve smetanové omáčce. V Houbách Československa od Alberta Piláta z roku 1969 je ještě Hřib kovář uváděn pod nesprávným jménem Hřib koloděj.
![Stano Husár <span class="badge">moderátor, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stanislav_husar_923.jpg?rnd_cache=1)
Husi moderátor, atlasár 8.7.2009 21:27
Tu sme to už preberali....
http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent...
![Irena Kreutzová <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/irena_kreutzova_3771.jpg?rnd_cache=1)
Aneri pokročilý 8.7.2009 05:17
Na Hornej Orave najskôr rastú Hríby zrnitohlubíkové,potom začínajú Hríby smrekové a iné. Vzhľadom k tomu, že ich domáci nezbierajú- skutočne ich považujú za satanské- nazbieram plný košík (malý). Povarím ich 15 minút časť odložím do mrazničky na zimu a ostatné pripravujem rôznym spôsobom. Najviac mi chutia podusené s cesnakom a čiernym korením, jem ich s varenými zemiakmi tak, ako sa to na Orave patrí. Na budúci rok ich skúsim vyprážať v trojobale.
![viera Gardonová portret](https://www.nahuby.sk/images/users/viera_gardonova_28309.jpg?rnd_cache=1)
gverka 8.7.2009 13:34
OLiver včera priniesol zopár zrnitohlúbikových a ja som si všetky rady vzala k srdcu a niečo pridala. Keďže sa mi nechceli špiniť tri taniere, tak som sa rozhodla v cestíčku urobiť. Najprv som ich 20 min povarila v slanej vode a potom do múky a cestíčka. Ale doporučujem len klobúky, sú makšie. Do cestíčka som dala trochu soli, čierne korenie a cesnakový prášok. A nové zemiačky a cvikla. Chutilo.
![Stano Husár <span class="badge">moderátor, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stanislav_husar_923.jpg?rnd_cache=1)
Husi moderátor, atlasár 8.7.2009 13:41
Len aby to vysmážanie bolo dostatočne dlhé, netreba zabudnúť, že obsahuje toxíny, ktoré až tepelnou úpravou sa stávajú neškodné.....
![viera Gardonová portret](https://www.nahuby.sk/images/users/viera_gardonova_28309.jpg?rnd_cache=1)
gverka 9.7.2009 09:27
Stanko, dobre som uvarila, asi stačilo, lebo sme v pohode a to ja nemám bohvie aký šrotovníček.
![Brano Mikulay portret](https://www.nahuby.sk/images/users/brano_mikulay_5933.jpg?rnd_cache=1)
mesje 8.7.2009 15:29
CHCEL BY SOM POPROSIT O RADU - idem na 3 dni na huby, a kedze budem byvat v prenajatom, nebudem mat moznost ich uplne pokrajat a vysusit (ani by sa to nestihlo vyschnut). Zaroven 3 dni je doba, kedy uz tie prve hriby z prveho dna pohniju a splesneju, ak by ostali cele... Co by ste mi poradili - pomoze ked by boli v ladnicke? Alebo ich mam pokrajat aspon na stvrtky, a uplne pokrajanie nechat na doma?
![Milka Zuziova <span class="badge">pokročilý, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/ludmila_zuziova_5322.jpg?rnd_cache=1)
milustek pokročilý, atlasár 8.7.2009 16:12
ked chces susene huby, mas dve moznosti - pokrajat na platky, pomocou hrubsej nite a ihly vyvesit, pri odchode zbalit a doma dosusit.
Alebo dat ich do chladnicky, lenze v tom pripade riskujes, ze scervaveju, alebo sa neskor pocas cesty pokazia.
Osobne by som volila radsej prvu moznost, hlavne ak si autom, tak pokrajane huby na nitkach v pohode prevezies, ked ich ulozis na papier na zadny panel v aute.
![Milka Zuziova <span class="badge">pokročilý, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/ludmila_zuziova_5322.jpg?rnd_cache=1)
milustek pokročilý, atlasár 8.7.2009 19:18
Je to pracne, ale je to najistejsia metoda. My sme si kedysi tymto sposobom zachranili urodu hribov v Jasnej. Nitky, lepsie povedane tenke spagaty viseli krizom cez celu izbu, ako uchytne body sluzili vesiaky, okenne klucky, vsetko co malo nejaky vycnelok. Napriek vlhkemu a chladnemu pocasiu boli hriby za dva dni takmer suche a schopne transportu. No, ale nie kazdy znasa vonu susiacich sa hribov v spalni - po nej su aj "hubove" sny
![Miro Turek portret](https://www.nahuby.sk/images/users/miro_turek_11452.jpg?rnd_cache=1)
miro71 8.7.2009 19:12
v prípade že ich nemáš kde sušiť aj chladnička síce čosi pomôže ale dobre sa dajú uchovať tak že ich pokrájaš na väčšie kúsky menšie necháš v kuse a povaríš ich v octovej vode z bobkovím listom a nejakým čiernym a novým korením - potom aj s týmto nálevom dať do chladničky a po príchode domov ich už len jednoducho popchať do sedemdecových pohárov zaliať nálevom - napr. uhorkovým a vysterlizovať 2x po hodine ,,, výborná príloha k obedu ale aj pastva pre oči keď sú zavarené celé mladé modráčiky...
![Viera Struhárová <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/viera_struharova_3201.jpg?rnd_cache=1)
Amandi pokročilý 16.7.2009 22:58
jednoznačne doporučujem sušičku. Stojí do 35.- €, dá sa šupnúť do auta a huby sú rýchlo hotové. Je to škoda prísť o úlovok, len preto, že nestihnú uschnúť. Už som to zažila.
![Katka Kadáková portret](https://www.nahuby.sk/images/users/katka_kadakova_8932.jpg?rnd_cache=1)
blška 8.7.2009 21:23
Tak toto si presne vystihla, aj domáci nám hovorili, že treba počkať. Keď rastú "satani" začnú aj dubáky. Nabudúce skúsim ten cesnak. Zatiaľ som ho do húb nedávala.
![Štefan Kolenčík portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stefan_kolencik_4537.jpg?rnd_cache=1)
Karoľka 8.7.2009 22:17
Ja som návštevám, ktoré mi chodia na Oravu vymyslel iný nápad. Dal som im omietaciu sieťku, ktorá sa používa pri omietkach a obkladoch, na 5 m dĺžke si ich poukladali a sušili a keď odchádzali domov, tak to aj s nedosušenými hubami zrolovali a uložili v aute, doma sieťku roztiahli a dosušili. Veľmi si to chválili. Čo tak skúsiť to ?
![Tomáš Sceranko portret](https://www.nahuby.sk/images/users/tomas_sceranko_8824.jpg?rnd_cache=1)
siral 10.7.2009 09:33
Dufam že aj u nás to tak bude lebo dnes som našiel iba zrnitohlubikáče a žiadny smrekový.
![Maroš Durdiak <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/maros_durdiak_69.jpg?rnd_cache=1)
maroš atlasár 10.7.2009 11:18
Je to jedna z najlepších húb,a v kyslých polievkach a omáčkach je neprekonateľná.Dokáže rásť aj v suchších podmienkach,a na svojich miestach rastie pravidelne(rastie aj keď je hora úplne "mŕtva").
![Vladimír Beňadik (serpico) <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vladimir_benadik_1572.jpg?rnd_cache=1)
serpico atlasár 10.7.2009 21:04
...Maros, absolutny suhlas !
...uz mi bolo luto, ze "opustim" svoj stary chotar (co by kämenom dohodil od chyže), i viacere "place" tychto krasavcov, a vcera som objavil, co by kämenom 2 x dohodil (z novej chyže), v novom chotari, jedno rozpravkove miesto, na ploche cca 100x100 (v metroch), som ich naratal 130, v roznom stadiu vyvoja, a dnes som bol 30 z nich, dorastencov, zobrat, a kedze plafón mam uz raz namalovany, idem z 2 kuskov urobit "papu", trojobal,a vyprazit, len rozmyslam, ako dlho ich predvarit?...
![Luboš Heršel portret](https://www.nahuby.sk/images/users/lubos_hersel_13132.jpg?rnd_cache=1)
lupolik 11.7.2009 20:45
Som začiatočník . Minulý rok na jednom mieste v Čechách blízko Plzne som nazbieral pekné dubáky. Po roku som sa tam vrátil, teda pred týždňom a tiež tam boli, ale boli dosť veľké, priemer hlavičky asi 10 cm. Našiel som ich asi 30. Po príchode a pri čistení som zistil, že sú veľmi horké a to všetky, dokonca aj jeden mladučký.Prečo boli horké. Mohol som si to pomýliť s nejakými inými hríbami.Alebo už boli príliš staré?
![Stano Husár <span class="badge">moderátor, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stanislav_husar_923.jpg?rnd_cache=1)
Husi moderátor, atlasár 11.7.2009 21:58
S najväčšou pravdepodobnosťou to boli podhríby žlčové:
http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Tylopilus...
![Viera Tamerová portret](https://www.nahuby.sk/images/users/viera_tamerova_6423.jpg?rnd_cache=1)
tamca 16.7.2009 09:30
Som častý návštevník týchto stránok a snažím sa naučiť rozlišovať jednotlivé huby aby som nebodaj nenazbierala nejaké chránené. Chcem sa ale opýtať. Je možné aby sa na jednom mieste cca 150m x 50 m nachádzalo niekoľko druhov? Nie som si úplne istá s názvami ale určite je to toľko druhov čo napíšem. Hríb dubový, hríb medený, hríb zrnitohlúbikový, a mám nejasno či hríb kráľovský alebo príveskatý, jeden horký ale ten mal šedo biely klobúčik. Nie ako tie v Lozorne čo Vás v prvom momente chcú oklamať a Vy sa aj dáte oklamať(srdiečko zajasá a v duchu si vravíte:- "len nech to nieje ten horčák" a veru je horký! Inak to miesto je v Bratislave - Karlova Ves. Chodím tu už roky a vždy ma toto miesto prekvapí iným druhom.
![Stano Husár <span class="badge">moderátor, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stanislav_husar_923.jpg?rnd_cache=1)
Husi moderátor, atlasár 16.7.2009 10:29
Hríb medený...to je aký? Nemá to byť bronzový? Záleží to asi od zloženia drevín na uvedenom "obdĺžniku", ale v princípe je to možné.
![Ing. Vojtech Valo portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vojtech_valo_3507.jpg?rnd_cache=1)
Vojto PN 16.7.2009 22:51
H. bronzový mi doniesol minulý týždeň kamarát, nebol si istý že či je to dubák. Keď som ho odvážil mal 259g. Parádny kus a zdravý.
![JUDr. Ľubomír Lukčo <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/lubomir_lukco_930.jpg?rnd_cache=1)
lucnyk atlasár 17.7.2009 06:26
Určite je to možné. Ja som nedávno na výrazne menšom "obdĺžniku" našiel hríby dubové, bronzové, zrnitohlúbikové, siné, Quéletove, jeden príveskatý, plus tri druhy suchohríbov a kozáky hrabové.
![Viera Tamerová portret](https://www.nahuby.sk/images/users/viera_tamerova_6423.jpg?rnd_cache=1)
tamca 17.7.2009 09:01
Podľa toho sa mi zdá, že ten Tvoj výrazne malý obdĺžnik je môj "rajón".(Bratislava-Karlova Ves). Sú tam aj suchohríby a kozáky????????????????? To je sila. Ja som rozmery schválne trochu zväčšila aby ste mi tu nepovedali že je to blbosť.
![Rudolf Cáfal <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/rudolf_cafal_8171.jpg?rnd_cache=1)
rudolf2 pokročilý 17.7.2009 18:33
Mám také isté miesto a všetky tieto druhy som našiel na ploche 20x10 m/minulý týždeň/.
![Dušan Kajaba portret](https://www.nahuby.sk/images/users/dusan_kajaba_1011.jpg?rnd_cache=1)
dudo 17.7.2009 08:10
Braňo,ja som bol pred 2 rokmi v Zázrivej,kde bolo tak vlhko,že sa hríby nedali sušiť.Domáci mi poradil,aby som hríby pokrájal a dal do mrazáku.Neovarené.Keď som prišiel domov,navaril som z nich perfektný guláš.
![Štefan Kolenčík portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stefan_kolencik_4537.jpg?rnd_cache=1)
Karoľka 17.7.2009 09:28
U nás na Orave je to bežný spôsob skladovania a ešte ich krájam na rôzne spôsoby - na polievku, do omáčok /väčšie plátky/ a pod. Uskladňujem ich v mrazničke v rôznych dózach na potraviny. Práve dnes sme vybrali posledné vlaňajšie.