Šiškovec šupinatý-jedlý či jedovatý?
standoban pokročilý 28.3.2009 16:48
Na tejto stránke sa v atlase húb uvádza.že Šiškovec šupinatý/Strobilomyces strobiloceus/ je jedlá huba.V knihe VEĽKÝ ATLAS HÚB od Pavla Škublu je zaradený medzi jedovaté huby,ktoré spôsobujú podráždenie až zápal slizníc tráviaceho ústrojenstva.Minulého roku som našiel krásne plodnice,no neodvážil som sa ich jesť.Ochutnal ich už niekto ?
Sonia 28.3.2009 17:06
Ja s rodinou minulý rok. Nebolo nám síce nič, zjedli sme každý ca. po jednej plodnici. Ale po uvarení bol nechutne čierny, všetko zafarbil na čierno, chuťove to tiež nebolo bohviečo, takže nemáš čo ľutovať.
dedabobr pokročilý 28.3.2009 17:13
Velký atlas hub-Ottovo nakladatelství 2005 -L.Hagara,V.Antonín,J.Baier uvádí šiškovce černého jako jedlou houbu.Já sám jsem mladé plodnice sbíral a ve směsi jiných hub konzumoval.Starší plodnice jsou tuhé a svým vzhledem ani ke sběru moc nelákají.Přežil jsem to tak budou jedlé i prakticky.
bzučko 28.3.2009 18:50
Ono každá huba je jedlá. Aspoň raz. Ale táto do tejto kategórie nepatrí. Aj keď chuťovo nie je Boh vie čo, vždy ju zjem a stále žijem.
Igor atlasár 28.3.2009 19:55
Už keď sa na tú kôpku čiernej vaty pozrie moje brucho, tak mi povie nejesť.
Inak je to veľmi pekná huba.
milustek pokročilý, atlasár 28.3.2009 19:56
ked je malo inych hub a najdem mladu plodnicu, bezne pridavam k zmesi a stale som tu
px pokročilý 28.3.2009 20:48
Keď rastie tento druh,rastie množstvo iných a chutnejších húb.Okrem toho rastie v starých až prestárlých smrčinách.Nejem ich vôbec.
serpico atlasár 28.3.2009 20:50
..mlade huby su fajn, "mlade mäsko" je mňam, len mlade siskovce su na figu,....
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 29.3.2009 16:49
Ja som ho zjedol dosť. Zo začiatku celkom v pohode, ale čím viac som ho zjedol, tým nechutnejší sa mi zdal oproti ostatným hubám v jedle. Ale podľa mňa medzi jedlými hubami v nechutnosti vedie štítovka jelenia.
Mirka (junior užívateľ) atlasár 30.3.2009 10:49
ahoj, ja ich zberám, jem a žijem.. ale dávam ich do zmesi s inými hubami, lebo samostatne sú celé čierne.. ale pod mäso dobré a zberám aj staršie (ale nie celkom prestarnuté) plodnice.
a zrejme uvádzajú nejedlosť šiškovca aj kvôli tomu, že ho treba dlhšie povariť, pretože je ťažšie stráviteľný.
dudo 30.3.2009 11:22
Všetko tu už bolo napísané...Šiškovec rastie v období,keď je oveľa viac druhov kvalitných jedlých húb a hríbov.Osobne som ich nemal dôvod zbierať.Kúsok ďalej boli H.smrekové+zrnitohlúbikové.(R.Teplice).U nás pri Nitre nerastú.
J.Pol. atlasár, mykológ 1.4.2009 13:10
Jak sem může někomu tato houba nelíbit, pokud se plodnice vyvedou je to zázrak přírody. Tuším, že jsem je někdy dával do směsky...tak je asi jedlá.
bzučko 1.4.2009 18:54
Presne tak, je to moja srdcová (srdečná ?)huba. Klikni na "obrázok" teda podobizeň.
S pozdravom Šiška - Šiškovec šupinatý aj keď ešte šupinatý nie som.
Aneri pokročilý 2.4.2009 06:28
Strobilomyces floccopus som videla prvýkrát a to iba 1 kus v lete v roku 2008 na Kolibe nad Bratislavou. Sú huby, pred ktorými mám rešpekt a preto nebudem hubu Šiškovec skúšať (v budúcnosti) či je aspoň raz jedlá. Napriek tomu, že ja som ju nepoznala, dokonale ju poznal lekár Giovanni Antonio Scopoli, ktorý túto hubu spolu s ďalšimi 22 druhmi nachádzajúcimi sa v okolí Banskej Štiavnice, opísal v roku 1770 vo štvrtom zväzku diela "Annus historico-naturalis".
serpico atlasár 2.4.2009 07:43
...ked sa spomina BS, mam miesto, kde ich je "neurekom", na ploche cca 2 ha stovky kusov, este i teraz je na placi mnoho z nich, ..tento rok ich vyskusam,...a velmi dobre by vyzneli do "moroveho kurata", aj pod kozku, recept od "Máčika", hodnoverne "morovo", i ked original s lievikom trubkovitym je vynikajuce....(ak sa mi to podari realizovat, samozrejme sa pokusim i o foto),...
Mirka (junior užívateľ) atlasár 2.4.2009 15:12
ak sa Ti nejedná len o farbu, ale aj o chuť, tak šiškovec určite zmiešaj s aromatickejšími a chuťovo výraznejšími hubami
serpico atlasár 2.4.2009 20:07
..do plnky dam zmes hub, ale "pod kožku" len toto cierne, nech vyzera ozaj ako "morové" !,...
aesculus 10.4.2009 21:18
Veru tak,okolo Banskej Štiavnice je ho vela,este pred rokom som ho nepoznal.Vdaka tejto stranke uz viem o co ide.
alenamilan 6.4.2009 00:10
ahoj, ja si ich nadrobno pokrájam, a upražím na cibuľke ako oškvarky, a tak ich aj do jedla pridávam...a tiež som tu...
bobineta atlasár, moderátor 12.4.2009 21:26
Raz ju nazbieral kamarat a zasmradil s nou celu kaviaren. Mne nechutila,ale chalani to jedli. Avsak ako huba je to nadherny a premenlivy vytvor prirody.