Palo70+ 23.10.2023 12:07
Máme tu uvedené, že táto sliznačka je nejedlá https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Mucidula... No iné zdroje ako https://www.mykologie.net/index.php/houb... alebo https://polovnictvo-rybarstvo.pluska.sk/... a ďalšie uvádzajú, že je jedlá. Ja som ju doteraz konzumoval, veľmi mi chutila s vajíčkami. Ako je to s jedlosťou tejto huby?
Palo70+ 26.10.2023 11:48
Jedlá je i sliznačka koreňujúca Hymenopellis radicata, tiež klobúčiky občas zoberiem, sú chutné (tu sa odporúča zlúpnuť z nich pokožku, čo som nikdy nerobil). Hlúbiky sa nepoužívajú. To isté sa vzťahuje na sliznačku obyčajnú Mucidula mucida, používajú sa len klobúčiky. Obe sliznačky považujem za jedlé. Niekedy aj zopár (hoci nevýdatných) plodničiek postačí na malú pochúťku, alebo ich možno pridať do zmesi viacerých druhov húb.
Niektorí hubári môžu mať iné skúsenosti so sliznačkami, ja mám takéto.
PeterRet pokročilý 28.10.2023 15:42
Ja obe zbieram bežne, nemajú výraznú chuť, ale v polievke sú super
Autor a vlastník: Roland Baranovič
Stránky sú aktualizované aj na základe informácií od pani dr. Ivony Kautmanovej,
odborníčky na mykológiu zo Slovenského národného múzea.
Príspevky v diskusiách a pod fotografiami sú názory užívateľov a správca stránky nemôže preberať akúkoľvek zodpovednosť za vyjadrenia užívateľov a diskutujúcich.