Hubový extrakt

serpico atlasár 30.1.2009 09:40
Ctení návštevníci webu, prosím Vás, má niekto osobnú skúsenosť s prípravou "hubového extraktu" z hubového prášku v "domácich" podmienkach? (z hlivy, príp. inej huby)
vďaka serpico

korbačka 30.1.2009 10:06
Na túto lahôdku už dlhé roky používam vysušené stonky z bedlí.Celú jesennú sezónu si stonky odkladám a suším.Keď ich mám už plnú krabicu,dve,od topánok,tak ich polámem na drobné kúsky a pomeliem ich na kávovom mlynčeku.Ak treba,tak aj dvakrát.Vzniknutý sušený hubený prášok riešim takto-jednu časť prášku odložím do pohárov a dobre zavriwm.Druhú čas doplním o alikvotnú časť soli,čierneheho korenia,papriky,rasce mletej,cesnakového prášku,vegety.Podľa potreby túto zmes doplňujem si o iné pochutiny,k tomu,čo idem variť.Prášky sú veľmi aromatické a mimoriadne chutné.Na prášky sa dajú použiť aj podpinky,príp.iné druhy húb.Mne je bedľa najvhodnejšia.

serpico atlasár 30.1.2009 10:35
Sokolík, vdaka!
..i ja meliem susene huby (hlavne hlivu, i bedle), ...
..zaujalo ma ...pouzivane extrakty sa ziskavaju "vyluhom z huboveho prasku vo vode", ucinne latky su tak v extraktoch asi 20x koncentrovanejsie ako hubovy prasok, a obsahuju okrem vitaminov, stopovych prvkov a mineralov i dolezite "polysacharidy",...(Pestujeme houby, Dagmar a Siegfried Steinovi, str.12, ods. 2)

maroš atlasár 30.1.2009 14:19
Ja používam na výrobu prášku akékoľvek zbytky húb,ktoré neviem inak využiť(aj odkrojky).Usuším,zomeliem.Extrakt som ešte neskúšal.

fugi 30.1.2009 18:47
mrkni do bylinkovych atlasov - maceraty,odvary,zapary.to by mohol byt navod,ja by som to tak na 10' povaril a nechal v tmavej miestnosti vychladnut - tak 24 hod.
dalsi navod by mohol byt v knihe - Liecime hubami abo Huby v kozmetike

milustek pokročilý, atlasár 30.1.2009 18:54
Fugi, myslel si asi na 10 minut?.. aj mna zaujimaju take cajiky

Máčik 31.1.2009 08:51
Milustek,už som informoval v minulosti,zo Schmetterlingsporling-Coriolus resp.
Trametes versicolor sa dá robiť-podľa zahran.literatúry-chutný čaj.Ja som to ešte neskúšal,ale keď je len časť spektra účinkov pravda,tak začnem!Nakurbľuje imunny systém,brzdí tvorbu tumorov,pôsobí antivírusovo/Influenza,Herpes aj HIV,
aktivuje bunečnú obranu,znižuje krvný tlak i hladinu cukru,má protibakteriálne aj antimykotické účinky.

Máčik 31.1.2009 09:21
Jasné,to najdôležitejšie som zabudol.Odporúča sa 4-týždňová kúra,huba sa pomelie na prach,denne sa má vypiť čaj z 5g prášku.Účnná látka je PSK,zvaná aj "Krestin".Kto sa chce v tomto smere viac dozvedieť,nech si klikne www.Heilenmitpilze.de

serpico atlasár 30.1.2009 19:26
...nie som chemik, ale ako sa tam dostanu upravou prasku na extrakt tie "polysacharidy" ?

milustek pokročilý, atlasár 30.1.2009 19:30
ako stary chemik a experimentator tusim, ze podrvenim suroviny dochadza k jej dokladnejsiemu vyluhovaniu..
(polysacharidy su vlastne zlozite a tym padom tazsie rozlozitelne cukry)

fugi 30.1.2009 20:17
netusim - tak to by som si musel nastudovat nieco o cukroch ...
odhadujem - luhovanim,drvenim sa asi narusi struktura ,,tkaniva" huby
a pravdepodobne sa zvacsi aj povrch, cez kry sa mozu polysach. vyplavit? von

Špacír 30.1.2009 20:48
O extraktoch neviem nič, ale okrem hlúbikov z bedlí, robím korenie aj
z Meďovca korenistého, je ostrý a do gulášu, alebo polievky - super.
Tiž to meliem dobre usušené vo vyradenom kávomlýnku a preosievam cez jemné sitko.

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 30.1.2009 23:37
copy(paste)right Veľká kniha o hubách - Jordan-Wheeler

sipovec 1.2.2009 13:15
Ako píše J.Č., niektoré pasáže "doslovne" vykradnuté z "Veľká kniha o hubách" autori P. Jordan a S. Wheeler, ktorá vyšla vo vydavateľstve PERFEKT na Slovensku v r. 1997.

serpico atlasár 30.1.2009 23:51
...vdaka vsetkym, urcite to vyskusam,
..rozmyslal som hlavne pri hlive, ale tam zostanem pri dosuseni v rure cca 50 stupnov priblizne hodinu, vyssie teploty "uberaju" hlive z pozitivnych ucinkov (odporucil mi to Jardo Maly), a pridavat do jogurtov, salatov, ...radsej sa vyhybat tepelnej uprave,...denna davka by tusim nemala presahovat 500 mg.

Máčik 31.1.2009 09:26
To by bolo 0.5gramu,čo ozaj nie je veľa.Väčšina moderných antibiotík má toto množstvo účinnej látky v 1 tabletke pre dospelého.

serpico atlasár 31.1.2009 10:24
...je i zaujimave, ze niektori vyrobcovia maju toto mnozstvo rozdelene do 2 davok, niektori v jednej kapsuli, ..asi nie je dolezite konzum rozdelit na viac mensich dennych davok, ale vsetci zdoraznuju "neodporuca sa prekrocit dporucenu dennu davku!, ktovie z akeho dovodu?.

spišak 31.1.2009 14:12
Pred asi 35 rokmi sa v Rudom práve objavil tento návod pochádzajúci od Viléma Brabca:
1 kg zmesi čerstvých húb, 5 dkg soli a asi 1/4 l vody. Očistené a nakrájané huby osolíme a v malom množstve vody dusíme. Uvoľnenú šťavu z húb postupne lyžicou odoberáme do menšieho kastrólku. Keď sú huby takmer zbavené vody, podlejeme ich znovu trochou vody, privedieme do varu a získanú šťavu opäť zlejeme do kastrólku. Podusené huby ešte vylisujeme cez plátno. Výlisky sú už neupotrebiteľné. Šťavu prisolíme a na prudkom ohni varíme tak dlho až kým nezhustne približne ako sirup. Hustý hubový výťažok plníme do skla a uzavrieme. Na druhý deň sterilizujeme 30 - 40 minút pri 100 stupňoch. Hubový výťažok slabo okyselený 8% octom a okorenený mletým pieprom a novým korením netreba sterilizovať. Výťažok sa používa na korenenie polievok, omáčok, vaječných pokrmov, rozmanitých plniek, gulášov, ragú, rizot, mäsových pokrmov apod.

ELV1S (admirator fungis) 1.2.2009 08:12
vlado a skusal si ten prasok rozpustit v spirituse?
akurat som ho minule zhanal otcovy na propolis az hen v trencine
alkohol rozpusta a viaze na seba mnohe latky, mozno by to slo.
samozrejme treba to uzivat po kvapkach, nie štamperlikoch

serpico atlasár 1.2.2009 09:21
...neskusal, ale poslal som e-mail znamej, chemicke, profesorke na STU, cakam na odpoved,...

sipovec 1.2.2009 14:15
Tak vyskúšaj. Recepty sú z "Veľká kniha o hubách" aut. P. Jordan a S. Wheeler:
1. Kuriatka vo vodke:
375 ml vodky
75 g očistených kuriatok
Kuriatka poukladajte do čistého /patentného/ zaváracieho pohára, zalejte
vodkou a nechajte stáť pri izbovej teplote. Nápoj je hotový, keď kuriatka
klesnú na dno.
Vodka má neutrálnu chuť, preto v nej marhuľová chuť kuriatok vynikne.
Pred podávaním dobre vychlaďte.
2. Pikantné huby v alkohole:
75 g kuriatok a hlív
čajová lyžička celej rasce
1 citrón /pokrájaný/
červená chilli paprika /1-2 ks-podľa "gusta"/
375 ml vodky
Zvláštny a pikantný extrakt získate z kuriatok a hlív v kombinácii s rascou,
citrónom a chilli papričkami.
Huby, rascu, citrón, chilli papričky uložte do čistého zaváracieho pohára,
alebo fľaše. Zalejte vodkou a nechajte 2-3 týždne stáť, kým huby neprestanú
plávať. Dobre chladené podávajte ako aperitív.

fugi 1.2.2009 18:43
vyzera to dobre,tie vodkove kuriatka skusim - mam podobne urobenu borovicku - borievky smarene do vodky
/aj ked sa ku hribom vo vseob. alkohol nedoporucuje,ze?/

sipovec 1.2.2009 20:04
Alkohol a hríby sa v podstate znášajú. Len to netreba prehnať. Možno "Máčik" by to vedel doplniť. Až na Hnojník atramentový /antabusový efekt/.

Máčik 2.2.2009 14:14
Paľo,chceš tým naznačiť,že vieš,že som alkoholik?Ako si sa to dozvedel?Ale vážne
huby nakladané v destilátoch,tak s týmto nemám skúsenosti.Možno aj preto,lebo som nikdy nenašiel taký nadbytok napr.kuriatok,aby som v tomto smere experimentoval.Ale aj tak by som nevylepšoval kvalitné destiláty ničím,a do lacných šnapsov hádzať ušľachtilé druhy húb,to by sa na mňa /právom/naštvali
lesné víly aj škriatkovia.
Vínom,až na pár výnimiek,jedlá nepodlievam,ale k dobrému jedlu,teda aj hubovému
si rád dám pohár vína či piva.Radšej dopredu všetkých od podobného stolovania
odhováram,ale ja som doteraz žiadne príznaky nemal!Pritom Hríb zrnitohlúbikový
patrí medzi moje obľúbené.Huby a la "špargľa medzi hubami"Hnojník tuším atramentový principiálne nejem,jednak mi nepasuje názov ani pomyslenie ako by tento pár hodín po konzumácii vyzeral v prírode.Ale správne,treba mať "mieru"...

sipovec 2.2.2009 14:55
Marian, tak to vôbec nie je! Oslovil som Ťa preto, že si lekár, hubár, "fajnšmeker" a milý človek. Tú vodku s naloženými kuriatkami mi dal ochutnať môj kamarát Lotar R. /žiaľ je už po smrti - nech mu je zem ľahká - ale nebolo to z nej/. Inak necítil som veľký rozdiel medzi klasickou a tou ochutenou. A o "nadbytku" kuriatok mi ani nehovor. Minulý rok ich rástlo strašne veľa. Určitú dobu som nemohol nájsť nič iné. Tak som ich sušil, zaváral /cca 120 troj dcl pohárov a aj nejaké sedmičky/, ešte nejaké zostali. Ak sa niekedy dokážeme stretnúť, máš ich u mňa.

Máčik 2.2.2009 17:55
Paľo,mňa nesmieš brať smrťácky vážne.Ináč som mal trochu času,našiel som na nemeckom nete 2 recepty na extrakty v zmysle Serpicovej pôvodnej otázky,hodím medzi recepty.Dúfam sa túto sezónu dokážeme-aj s inými kolegami a najmä kolegyňami.

sipovec 1.2.2009 20:01
Nie. Nie sú. Myslím si, že patria k tomuto fóru. Som počítačoví amatér. Skús ich tam hodiť! Ďakujem.

fugi 5.2.2009 19:59
kukal som /zbezne-rozsirena diskusia/, nie su tam a ani ich tam nedam, iba ak by
Roland vytvoril podslozku ,,Hubove extrakty,tinktury a caje"