Podozrivé pečiarky
![MUDr.Ph Peter Gavorník portret](https://www.nahuby.sk/images/users/peter_gavornik_10407.jpg?rnd_cache=1)
hubožrút 25.12.2008 20:42
Všetky pečiarky obsahujú látku AGARITÍN, ktorý má karcinogénne a mutagénne účinky. Je je dokázané v dobre dizainovaných onkologických štúdiách na tkanivových kultúrach. Dokazovať to u ľudí neumožní žiaden etický kódex.
Je to ako s fajčením. Vieme všeobecne v š e t c i , že má škodlivé, najmä karcinogénne a aterogénne účinky, ale stále fajčí vo svete milióny ľudí. O karcinogénnych účinkoch pečiarok bohužiaľ zatiaľ nevedia všetci. Zodpovedný hubár, ktorému záleží na zdraví, je nefajčiar a pečiarky by nemal zbierať a konzumovať. A ešte jeden pozoruhodný fenomén. Tak ako tabakové monopoly, aj veľkopestovatelia šampiňónov sú zatiaľ úspešnejší ako medicínsky výskum.
Lit: Gavorník P: Otravy jedovatými hubami. Bratislava: VEDA (vyd. SAV) 2002. 154s. ISBN 80-224-0670-8
![Libor Pekař <span class="badge">mykológ</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/libor_pekar_7037.jpg?rnd_cache=1)
Pekosek mykológ 25.12.2008 20:49
Ale neni to tak strasne. Nebezpeci hrozi az pri konzumaci desitek dekagramu denne...
![Pavol Kešeľák <span class="badge">atlasár, mykológ</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/pavol_keselak_2964.jpg?rnd_cache=1)
Ešli atlasár, mykológ 25.12.2008 23:02
Máš pravdu Libor, nie je to také strašné. Je to ako s cigaretami. Niekto vydrží fajčiť šesťdesiat rokov a niekto neprežije desať rokov fajčenia.
Problém je v tom, že nikto z nás dopredu nevie do ktorej kategórie patrí
![Libor Pekař <span class="badge">mykológ</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/libor_pekar_7037.jpg?rnd_cache=1)
Pekosek mykológ 26.12.2008 10:47
To je fakt... I kdyz treba to koureni je urcite horsi, to neni jen o rakovine. Nechci to zlehcovat, karcinogeny nejsou sranda; ale reknete, ktere potraviny dnes nejsou skodlive? Pomalu neni co kupovat, aby se z toho cloveku "nezvedl kufr" (napr. "mlecne" vyrobky).
![Kvetoslava Balážová <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/kvetoslava_balazova_2500.jpg?rnd_cache=1)
rufuss pokročilý 26.12.2008 12:25
aaaale ani pivo uz nie....tiez je s konzervacnymi latkami pomiesane
![Libor Pekař <span class="badge">mykológ</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/libor_pekar_7037.jpg?rnd_cache=1)
Pekosek mykológ 28.12.2008 10:19
Tak nevim, jak u vas na Slovensku, ale treba nas Gambrihnus je naprosto nepitelna umelohmotna eurosracka, kdezto je tu u spousta jinych malych pivovaru, kde se vari jeste poctive a zdrave pivecko Ale to uz odbocujeme od tematu
![fugi sk portret](https://www.nahuby.sk/images/users/rastislav_krc_31.jpg?rnd_cache=1)
fugi 5.1.2009 18:17
1 pivo je vraj ako 15 cigariet
inak vsetko bodre do noveho r. ... a este vsetkym prajem ,,dobre oci", ci uz pre mikroskop abo pre hubolov.
![Pavol Kešeľák <span class="badge">atlasár, mykológ</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/pavol_keselak_2964.jpg?rnd_cache=1)
Ešli atlasár, mykológ 26.12.2008 19:48
Ja by som ten príspevok od pána Gavorníka nezľahčoval. V každom prípade doporučujem je ho knihu "Otravy jedovatými hubami"
http://www.martinus.sk/?uItem=11873
![Ing. Mikuláš Čollák portret](https://www.nahuby.sk/images/users/mikulas_collak_1629.jpg?rnd_cache=1)
miki 29.12.2008 07:17
Štatistici dokázali, že nefajčenie je smrteľné. Dôkaz: všetci nefajčiari 19. sr. sú mŕtvi.
![Dušan Kajaba portret](https://www.nahuby.sk/images/users/dusan_kajaba_1011.jpg?rnd_cache=1)
dudo 29.12.2008 14:46
HM.HM.
To je ako...
Fajčil, pil, zomrel.Nefajčil, nepil, tiež zomrel,lebo ho zrazil ten ,čo pil a fajčil.
![Viera Struhárová <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/viera_struharova_3201.jpg?rnd_cache=1)
Amandi pokročilý 29.12.2008 16:07
Treba sa riadiť heslom: keby nebol fajčil a pil, mohol by ešte fajčiť a piť!!!