Podozrivé pečiarky
salamander 25.12.2008 16:29
Nový atlas húb,Pavol Škubla,2006. V tomto vydaní autor zaradil pečiarky(šampiňóny) medzi podozrivé huby-citujem:neobsahujú jedy,ale vyskytujú sa v nich také látky,ktoré môžu vyvolať rozličné zdravotné problémy.Čo vy na to?
bevilj 25.12.2008 18:17
Asi si mal na mysli kancerogény...ale na vyslovenie takéhoto podozrenia treba veľmi dlhý ,komplikovaný výzkum.Ak by bolo podozrenie,určite by sa tým zaoberali kompetentné inštutúcie.To sú pre vedcov lákavé témy...
spišak 25.12.2008 18:33
Ja som sa stretol s informáciou o ukladaní ťažkých kovov (kadmium) najmä v žltnúcich druhoch pečiarok.
Vojto PN 25.12.2008 20:21
Rozprával som sa na túto tému s dr.Kautmanovou a podľa nej je konzumácia pečiarok a to aj pestovaných bezpečná. Podľa nej človek by musel konzumovať také množstvá tejto huby aby sa prejavil účinok týchto látok, že reálne to nie je možné. A určite v tom hrá úlohu aj individuálna danosť každého človeka. Každý znáša a reaguje na tieto látky inak. Podľa nej také isté ak nie aj horšie je napr. konzumácia údenín a pod.