O aký hríb sa jedná?
unvollstaendigkeit 31.10.2022 11:03
Som absolútny amatér, vedeli by ste mi pomôcť identifikovať tento hríb? Horký nebol. Mal pomerne jemnú chuť, žijeme aj dva dni po konzumácii. Nájdený v Stankovanoch pri Ružomberku v zmiešanom lese
https://ibb.co/tmMxHRj
https://ibb.co/YXk8q3W
https://ibb.co/thtZ1wF
Palo70+ 31.10.2022 12:23
...žijeme aj dva dni po konzumácii
Sú aj také huby, pri ktorých sa môžu objaviť príznaky otravy aj neskôr ako po dvoch dňoch (napr. pavučinovec plyšový). Nakoniec i otrava muchotrávkou zelenou (najjedovatejšou hubou) sa niekedy môže prejaviť až na druhý deň, pritom to nie je vôbec horká huba (podľa tých, čo sa ňou otrávili, bola vraj výborná).
unvollstaendigkeit 31.10.2022 13:00
ako amatéri sme použili stratégiu zbierať iba rúrkovité hríby a vylúčili sme, že by to bol Satan, tak sme mali vieru v prežitie. iné sa zbierať neodvážime, tak sa tým jedovatým hádam vyhneme
Palo70+ 31.10.2022 13:57
Áno, rúrkovité (presnejšie hríbovité) huby je dobrá stratégia. Sú síce medzi nimi aj jedovaté, ale po uvarení by aj tie mali byť neškodné. Surové sú jedovaté viaceré hríby modráky (ak nie všetky), ale vraj aj hríb satanský je po uvarení neškodný (neskúšal som, je to inak vzácna a chránená huba). Existujú aj horké hríby, ktoré sú nejedlé (prípadne až jedovaté?) pre ich horkosť, ako podhríb žlčový. Odpornú chuť má aj hríb červený, ktorý v Tatrách ľudovo nazývajú satan, no skutočný satan v ihličnatých lesoch nerastie.