Rýdzik lososvoružový?

maroš atlasár 14.11.2008 22:20
Chcel by som kolegov hubárov poprosiť o radu-v posledných dňoch som bol s priateľmi na "nedeľnej" hubačke v dubovo-jedľovo(sem-tam borovica)lese.Už niekoľko dní v tom lese rastú vo veľkom množstve rýdziky,vzhľadom veľmi pripomínajúce rýdziky sosnové.Sú veľmi mohutné,tvrdé,mlieko je oranžové,po dlhšej dobe sú otlačené lupene vínovočervené,takisto aj rez(tá farba by mohla byť aj lososovoružová).Všetko by bolo v poriadku,len pri obváraní vydávajú zvlaštny pach(neviem ho definovať).Hlúbik je klasicky rapavý,ako pri sosnovom.Les je prevažne dubový,s dosť veľkou účasťou jedle.Bohužiaľ,foto,ktoré som urobil,veľa toho nenapovie(dám do galérie).
Vďaka za rady!Obr.[138233]

Pekosek mykológ 16.11.2008 21:06
Prihoda (1986) pise, ze L. salmonicolor ma "trochu mydlovy, plosticny pach" a roste i pod jedlemi. Priklanel bych se k nemu...

marea 17.11.2008 22:24
Ahoj Maroš. My ich zbierame roky. Robím ich na grile, na masle, zamrazujem a v kyslom náleve. Ak ich obváram, tak ich varím 20 minút aby som vyvarila "oranžovú farbu", ja som si ju tak nazvala. Pri varení zbieram penu a dolievam čistú vriacu vodu. Kým som penu nezbierala, nemohla som ich jesť, nechutili mi, vždy som cítila "oranžovú farbu". Ak máš záujem napíšem Ti recept, ako roky zaváram všetky druhý húb.