Čírovka zelenkastá výborná jedlá huba alebo jedovatá huba ?
Martula pokročilý 12.11.2008 18:05
Roky na jeseň zberám na Záhorí Čírovku zelenkastú (Tricholoma equestre), ľudovo zvanú sviňurka.Najčastejšie z nej varím a konzumujem výbornú polievku.V Atlase húb na týchto stránkach je táto huba prezentovaná ako výborná jedlá huba.
Aké ale bolo moje prekvapenie, keď som si pred pár dňami zakúpila Veľký atlas húb od Pavla Škublu a v ňom som Čírovku zelenkastú našla zaradenú medzi jedovaté huby (str.168),ktoré spôsobujú gastrointestinálne otravy a tiež otravy vyvolané imunitnou reakciou a vznikom protilátok.
Ako je môžné, že v jednom atlase je Čírovka zelenkastá uvedená ako výborná jedlá huba a v druhom ako jedovatá?
rufuss pokročilý 12.11.2008 18:27
precitaj si tuto diskusiu
http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent...
Martula pokročilý 12.11.2008 21:10
Pozorne som si prečítala diskusiu z 31.12.2007 na tému : "POZOR !!! Další podezřelá houba z okruhu oblíbených" a zostala som v rozpakoch : konzumovať alebo nekonzumovať?
Vzhľadom na skutočnosti, ktoré prebehli v spomínanej diskusii, nebolo by na škodu poopraviť informáciu "výborná jedlá huba" v Atlase húb na týchto stránkach aspoň v takom zmysle, že huba je síce jedlá, ale môže u niektorých citlivých jedincoch spôsobovať gastrointestinálne otravy a tiež i otravy vyvolané imunitnou reakciou a vznikom protilátok.
rufuss pokročilý 12.11.2008 21:43
presne takto som reagovala pred rokom ked som sa o tom dozvedela no a pre istotu nekonzumujem
fugi 12.11.2008 19:50
s hrozou som vzdy listoval novy atlas hub,pre podobne veci,behom cca 10 rokov
som tiez zistil ze to co som zbieral s 1 atlasom bolo o 10r. jedovate - to je vyvoj, mozno to bude tak ako s kavou - najprv bola chutna,neskor neziaduca a dnes je zase zdrava, nieco moze mat na svedomi aj tzv.ludsky faktor a nieco zaklad z kreho bolo pre atlas cerpane
rufuss pokročilý 12.11.2008 21:42
ano je to vyvoj, ale huby by som velmi s kavou neporovnavala...podla mna kava je viac o biznise ako bol rastlinny tuk - maslo, olej - mast a pod...kdezto huby su oblast ktora sa stale skuma a mnohokrat prekvapi aj samotnych odbornikov co zistili...toto je jedno z tych prekvapeni...teda takto to chapem ja, ak sa mylim tak ma prosim opravte
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.11.2008 08:03
Ja sa čírovkám ako podozrivému rodu odjakživa inštinktívne vyhýbam. Myslím, že som čírovku zelenkastú už ochutnával zaváranú, ale odteraz už radšej nie.
Igor atlasár 19.11.2008 10:50
Ja sa radšej vyhýbam skoro všetkým hubám Ale nie vážne by som čírovku do úst nedal. Je to úplne zbytočné.
Pekosek mykológ 13.11.2008 09:09
Nedávno jsem na to někde viděl článek, asi v Mykologickém sborníku... Řeší se, zda neexistují 2 různé druhy, jeden z listnatých lesů a druhý z jehličnatých. Totiž otravy byly zaznamenány pouze z plodnic z jehličnatých lesů.
Martula pokročilý 13.11.2008 10:03
Ja túto Čírovku roky zberám výlučne len v ihličnatých (borovicových) lesoch a napriek tomu, že ju i roky konzumujem, som nezaznamenala žiadne zdravotné problémy.Ale človek nikdy nevie ... takže asi s jej konzumáciou skončím.
Máčik 13.11.2008 15:56
Pri otravách Čirovkou zelenkastou sa obete viacero dní po sebe touto prejedali.
Huby sú "pochutina" a ako také ich treba v kuchyni aj použivať.Surové huby by sa nemali jesť vôbec pre nebezpečie giardiázy/lambliázy/.
J.Pol. atlasár, mykológ 16.11.2008 15:01
Ve Francii to bylo naopak. U nás se sbírá k jídlu v borových lesích a to léta ve velkém množství ( např. jižní Morava) a bez následků. Ale i tak bych se tomu raděj vyvaroval, je spousta chutnějších hub.
Pekosek mykológ 16.11.2008 20:42
Vidite, clovek si to snazi zapamatovat, ale kdyz jsou 2 moznosti, vzdy plati ta opacna
Pekosek mykológ 16.11.2008 20:47
Takze jeste jinak
Petr Pumr: Myk. sbornik 2/2008:
"...Predmetne priznaky otrav nastaly po konzumaci zelanek z oblasti JZ Francie - Bordeaux, tedy z lokalit pobreznich piscitych borovych porostu..."
ladislavsevcik 16.11.2008 08:24
takže na tvoj podnet som si dovolil pozmeniť informaciu v atlase. zmenil som to na nejedlú!!!
Martula pokročilý 16.11.2008 13:04
Ďakujem.Po náhliadnutí do Atlasu na týchto stránkach som zistila, že si zmenil "Výborná jedlá huba" na "Nejedlá huba". Lenže v kolónke "Význam" si ponechal pôvodný text : Je to výborná jedlá huba, vhodná do polievok a ako prísada k rozličným mäsitým jedlám. Síce v kolónke "Poznámka/Zaujímavosti" si poznamenal, že spôsobuje určité alergie a rôzne otravy u náchylných jedincov, ale mám pocit, že takto upravená informácia o tejto hube v Atlase na tejto stránke dostane ešte viac ľúdí do rozpakov a dilemy, či je Čírovka zelenkastá výborná jedlá huba alebo či je nejedlá.
extremica atlasár 16.11.2008 13:23
A na môj podnet by si niečo nespravil? Ja žasnem nad tým, kto všetko môže zasahovať do atlasu.
Martula pokročilý 16.11.2008 14:14
Prepáč Marián,
ja som nechcela, a ani to nebol môj umýsel, aby na môj podnet niekto zasahoval do Atlasu na týchto stránkach. Ja som len chcela vysvetlenie,prečo je Čírovka zelenkastá v jednom atlase prezentovaná ako výborná jedlá huba a v druhom ako jedovatá.
extremica atlasár 16.11.2008 14:20
Prepáč Marta, ale ja som nereagoval na tvoj príspevok, ale na Ševčíkov. Ty si dala podnet a to je v poriadku (aj keď už diskusia na túto tému prebehla). Ale nie je v poriadku, ak si po predchádzajúcej diskusii viac "senior užívateľov" ktorí na to majú právo nedovolilo nič prepísať, zrazu príde nejaký Ladislav Ševčík a urobí to. A dokonca to urobí tak ako 6 ročné decko!
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 16.11.2008 16:13
Tiež by som sa rád dozvedel definíciu pojmu "senior užívateľ". Po dnešku mi akosi nejde do hlavy, prečo ich tu nie je 350.
oldo mykológ, hlavný moderátor, atlasár 16.11.2008 18:20
doteraz som neprišiel na to akým právom zasiahol do atlasu tento človek. Od koho má poverenie niečo prepisovať, dopľňať atď. Je to zarážajúce
extremica atlasár 16.11.2008 20:44
Mňa by strašne zaujímalo, (a myslím si, že nielen mňa) koľko je takýchto "senior užívateľov" na stránke. Ak je to nejaká systémová chyba, tak to beriem. Ale ak mi niekto bude tvrdiť, že je toto "seniorstvo" zaslúžené, (a nebude to asi ojedinelý prípad) tak potom neviem, čo si mám a máme o tom myslieť.
Igor atlasár 19.11.2008 10:57
Prvý sa k tomu priznávam, že som mal možnosť upravovať texty v atlase (neviem, či ešte stále). Ale netrúfol som si to. Možno iba opraviť sem tam nejakú pravopisnú chybu. Ak by niekto chcel niečo do atlasu v texte prepísať, malo by o tom vedieť zopár ľudí. Minimálne Janko Červenka. Až po schválení by to tam mohlo ísť. Bez toho by to asi nebolo správne.
Igor atlasár 19.11.2008 10:58
A už som to vyskúšal - mám stále právo prepísať čo chcem. Dúfam, že sa nikdy neopijem a fšetko neprepíšem xixixixixixixí.
extremica atlasár 19.11.2008 11:04
A o to Igor celý čas išlo. Senior užívateľ má asi automaticky tie možnosti. Išlo iba o to, ktorý zo "senior užívateľov" začne byť "aktívny".
extremica atlasár 19.11.2008 08:57
Prepáčte, ale nechal som sa uniesť. Chcem sa Ladislavovi Ševčíkovi ospravedlniť. Neupravil tie informácie v atlase ako 6 ročné decko. To som naozaj prešvihol. Urobil to ako 9 ročný fagan. Ako 6 ročné decko teraz mlčí! Ďakujem za pochopenie.
IgorK atlasár 19.11.2008 11:18
moznoze mu krivdis a chodi sem len malokedy. mozno len raz za cas upravit atlasy.
IgorK atlasár 19.11.2008 11:23
je to dost mozne, pocul som ze to nie je dobre platena praca a vyzaduje sebaobetu.
extremica atlasár 19.11.2008 11:28
Čo si myslíš Igor. Bude stačiť to, čo sme tu natárali nato, aby si to niekto všimol a niečo sa "udialo"? Lebo ja mám fakt inakšiu robotu.
Rados3berny 19.11.2008 16:04
No, povedal by som, že Miro dostal právo na zasahovanie do atlasu čisto "slovenským spôsobom". Za kamarádstvo, rodinkárstvo, bok slaniny, slivovicu. Ktohovie? Možností je veľa.
serpico atlasár 19.11.2008 16:33
Kukol na "toho" i stary horsky vlk a samovolne sa mu roztvorila tlama a vystrcili tesaky!!!
Amandi pokročilý 19.11.2008 21:00
A prečo by malo byť vymazané? je to pravda, čo tu bolo popísané. Je to chyba v systéme, do atlasu by mali možnosť zasahovať iba určití ľudia. Pokiaľ viem, Roland už na tom pracuje. Na to, aby Roland vedel, ktorým ľuďom toto právo prideliť si potrebuje si byť 100% istý.
serpico atlasár 20.11.2008 02:21
Tak, ako hovorim i niekedy "doma", prestavam niektore veci chapat,
ako tusim hovoril Igor, info su minimalne mätuce, dotycny sa tu "hra" na machra, a este i struha frajera, ze vsetkych posle do ry.., ze on je tu "kapo", a kto je to vlastne?
ten "objektívko zrkadlovkový" ?
Emil_1 16.11.2008 13:19
Dobrý deň!
Tak o sebe. Ako technik rádiolokátorov v Brne, ... BA (mám nad 60 rokov) som zbieral huby a dával do kuchyne a ženatým kolegom - žiadna mŕtvolka. Teraz záhradkár a opatrovateľ vnukov.
Ale k veci.
Sviňurka, že otravná? Blbosť (3 mes. školenia na počítače: Wroclav, Kazaň, Moskva, Minsk)a najmä Arméni v Jerevane spomínali takéto huby "že vraj sú výborne na potenciu!".
.
Tak vedátori odpovedajte!
J.Pol. atlasár, mykológ 16.11.2008 14:54
V okolí Hodonína si čirůvky zelénky ( sviňurky ) cení více jak hříbků. Sbírá se tam téměř masově a zatím bez následků. Taky jsem četl různé články o jedovatosti tohoto druhu, hlavně z Francie, Polska a Dánska. Zatím není prokazatelně potvrzené zda se jedná o stejný druh čirůvky, který se sbírá i u nás. Osobně jsem ji zkoušel a není špatná. K jídlu ji však nesbírám, neboť plodnice jsou plné písku a není možné se toho zbavit. Osobně dávám přednost holubínkám a ryzcům. Možná, že čirůvka fialová je zdraví více škodlivá jak zelánka, o tom se už taky psalo. V současné době se diskutuje o jedovatosti některých druhů bedel a klouzků. Vždyť i ucháč obecný a čechratka podvinutá byly dlouho považovány za jedlé druhy. Asi se budeme divit co se bude nebo nebude sbírat za 20 let.
Máčik 19.11.2008 10:05
neviem,či by nebolo vhodné debatu o sviňurkách konečne uzavrieť.De mortuis nil nisi bene,ale keby sa postihnutí v juž.Francii ako i matka so synom/Polsko/ neboli prežierali X dní po sebe imenznými porciami týchto,nebolo by prišlo k tejto diskusii.Huby ako také,na rozdiel od piva,nepatria medzi základné potraviny/Grundnahrungsmittel/.V kuchyni majú slúžiť pedovšetkým na dochutenie
jedál alebo určité druhy na paprikáš atď.Nechcem začínať novú diskusiu,ale iste
mnohí vedia o afinite určitých druhov k ťažkým kovom...Ináč na sev. pologuli jedia čírovky sviňurky bez následkov.
P.S.Kto má chuť ísť k japoncovi na fugu?
P.P.S.Trochu som rozčarovaný,že ste aj mňa neurobili za seniora užívateľa.Tí,čo
ma videli,musia uznať,že senior ozaj som,a užívať si,do pekla,teda viem.
serpico atlasár 20.11.2008 04:00
Uzivat si nie v hraniciach urcitej striedmosti !!, veru smer peklo, stretavka ista!!!
Nikotín 11.11.2014 13:28
Čínski vedci neodporúčajú nielen konzumáciu T.equestre , ale aj T.terreum.
http://www.rsc.org/chemistryworld/201 4/0...
Buki 11.11.2014 08:32
Nie celkom rozumiem citácii aktuálneho záznamu mycoweb.com bez komentára ... malo to byť niečo v štýle „blažená nevedomosť“?
vrutcan 11.11.2014 09:35
Komentár som nepridal, len ten preklad je divný,ale dá sa domyslieť.
Teraz som konzultoval jedlosť tejto huby s kamarátkou zo Španielska
aj u nich ju jedli ,ale potom sa objavili ťažkosti u ľudí z Francúzka , preto ich
mykospoločnosť túto hubu konzumovať neodporúča.Tí čo ju konzumovali v Španielsku
pri jej konzumácii ťažkosti nemali i cez to vydali doporučenie nekonzumovať.
Palo70+ 11.11.2014 09:24
... stále tam mám nejasnosti. V kostrovom a srdcovom svalstve sa má uvoľňovať svalové farbivo, ktoré upcháva kanáliky obličiek. Ak sa sviňúrka konzumuje len občas a v malom množstve, to farbivo sa neuvolňuje? Je samotné to uvoľňovanie farbiva nebezpečné, alebo až upchávanie kanálikov v obličkách? Možno som to nepochopil správne, neviem, ale mi to vŕta v hlave.
hrbik 5.12.2018 08:21
https://www.houbareni.cz/blog.php?id=71
Rhabdomyolýza je takový tělesný stav, při kterém dochází k rychlému rozkladu tkáně příčně pruhované svaloviny. Produkty rozpadu jsou uvolňovány do krevního oběhu, přičemž některé z nich, například myoglobin, jsou škodlivé pro ledviny a mohou způsobit jejich selhání.
V závislosti na míře poškození ledvin se projevuje menší či větší bolestí svalů, zvracením, ztrátou orientace. Diagnózu je možno potvrdit krevním testem a analýzou moči.