Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Čo s masliakom kravským?


portret

martintt 23.10.2008 00:00

Zdravím, všetkých.
Včera som bol na hubách a bolo to slabučké. Tak som si nazbieral aspoň košík masliakov. Domáci im hovoria kožuchy, alebo kravské masliaky. Má niekto s týmito hubami skúsenosti? Ja som si ich nasušil, ale domáci hubári ich vôbec nezbierali a to ma trochu zarazilo.

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 23.10.2008 07:08

Buď v pohode a kašli na domácich. Masliak kravský teraz rastie hojne a veľa ľudí ho zbiera. Použitie je rovnaké ako u iných hríbovitých. S vajcom, alebo na polievku, na rizoto, omáčku.... Fantázii sa medze nekladú. Akurát ho nesuším, ale mrazím. Inak, pri tepelnom spracovaní masliak kravský fialovie. Dostane taký bledofialový nádych, tak sa prosím Ťa nezľakni.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 23.10.2008 07:44

Nezbierajú ich asi preto, že sa blbo čistia od trávy a pokožka klobúka sa dá lúpať len ťažko.

Reagovať na správu

portret

dedabobr pokročilý 23.10.2008 09:24

Máme vyzkoušené,kloboučky těchto klouzků utřít ubrouskem,nebo vlhkou utěrkou.Použití jak už bylo napsáno je všestranné,dobrý je salát z klouzků kravykých


RECEPT
Salát z klouzků a vajec

Suroviny:
400 g čerstvých hub
6 vajec
1 bílý jogurt
česnek
hořčice
3 lžičky citrónové šťávy
pepř, sůl

Postup:
Klouzky očistíme, , pokrájíme a do měkka dusíme. Ochutíme solí, pepřem. Natvrdo uvařená vejce rozkrájíme na kolečka, rozložíme na misku, přidáme vychladlé houby a zalijeme bílým jogurtem. Rychlý jemný salát je hotov.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 23.10.2008 09:36

super, slinky sa mi zbiehaju.. Vojto, hod to do aj do receptov v informaciach

Reagovať na správu

portret

dedabobr pokročilý 23.10.2008 18:42

Už jsem recept dal,kam patří do "Recepty" a babce do kuchyně!

Reagovať na správu

portret

marktomark 27.10.2008 22:15

my co sme nazbierali, tak sa cistili docela lahko, s nozikom sme stiahli pokozku klobuka, islo to super, hned boli vsetky ocistnene. pripadne sme ich este omyli trocha vodou lebo niektore boli od piesku a sup s nimi na panvicu.

Reagovať na správu

portret

Buki 23.10.2008 08:09

Nič sa Ti nestane, ale radšej použi iba celkom mladé kusy - ja som minulý týždeň nabral pol košíka, zabil 2 hodiny čistením a potom sme zamrazili iba polku - kvôli neveľmi dobrej pižmovitej aróme - asi ako keď dlho dusíš prerastené mäknúce kozáky alebo dubáky... alebo možno treba zrezať kožu z klobúkov - odhadujem, že tá najviac robí ten pach

Reagovať na správu

portret

martintt 23.10.2008 11:14

Dakujem všetkým za príspevky. Myslel som, že nebude s nimi problém, ale radšej si nechám poradit od skúsenejších.

Reagovať na správu

portret

marktomark 27.10.2008 22:09

Presunute z inej temy:

Ja viem ze tu je cast Recepty, ale vela receptov na miasliaky som tam nenasiel. Chcel by som sa spytat, co vy robite s masliakmi,okrem tradicnej prazenice s masliakmi.
Sme boli cez vikend na Zahori, a nasli sme zaujimave miesto, kde sme nazbierali kosik masliakov. Vacsina z nich uz je zjedena, a zo zvyskom by som chcel vyskusat nejaky novy recept.

recept vyssie je zaujimavy, vyskusame nabuduce...

Reagovať na správu

portret

Tono od Cirochy pokročilý 28.10.2008 11:02

Ja som urobil z masliakov pikantnú pomazanku, niekde v receptoch je uverejnená minulý rok. A je naozaj super.

Reagovať na správu

portret

fugi 28.10.2008 20:46

mozes aj experimentovat, pomazanka- maslo/makky syr,niva,uvarene masliaky,nakrajana cibulka a cesnak,cerstvy chlieb a je to

Reagovať na správu

portret

matej.sl 3.11.2008 23:02

Olúpať podusiť na masle, trochu osoliť a zjesť z chlebom, prebytky usušiť, mladšie plodnice naložiť do sladkokyslého nálevu....

Reagovať na správu