Peciarkova dilema
![Dagmar Filová portret](https://www.nahuby.sk/images/users/dagmar-filova_43430.jpg?rnd_cache=1)
Filomenka 24.10.2019 21:42
Dobry den,
viem, ze o peciarkach sa tu uz diskutovalo, ale stale neviem, ci peciarky, ktore som nazbierala su OK alebo nie (bojim sa zameny s p. pachnucou). Na konci hlubika mierne zltnu, po uvareni zostala voda uplne zlta, ale nebol pritomny fenolovy zapach... v surovom stave aj po uvareni vonaju prijemne, hubovo... Vie niekto poradit?
![Dagmar Filová portret](https://www.nahuby.sk/images/users/dagmar-filova_43430.jpg?rnd_cache=1)
Filomenka 25.10.2019 08:07
Este treba pripomenut, ze huby boli cistene a krajane cca 8 hodin po zbere (kedy sa objavilo aj zlte zafarbenie po odkrojeni hlubika naspodu). Postupne toto zafarbenbie slablo, neobjavilo sa fialovo-hnedo-tmave ako som citala niekde v diskusii ze sa pri p. pachnucej objavuje.
Huby som nezbierala ja, tak neviem ake zafarbenie mal hlubik cerstvo odrezany pri zbere.
![Pavel Mäsiar portret](https://www.nahuby.sk/images/users/pavel_masiar_599.jpg?rnd_cache=1)
Palo70+ 25.10.2019 08:23
Takto je to ťažko radiť. Váš opis zápachu i farieb môže byť subjektívny, nedali ste ani žiadnu fotku. Podľa môjho názoru je tento OBR 244918 výstižný, čo sa týka pečiarky páchnucej. Podobne jedovaté sú však i niektoré iné pečiarky. Treba si to popozerať, máme tu prehľad.
https://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-r...
Určiť hubu z prírody je niekedy dosť ťažké, aj keď ju máme v rukách. Zo žltnúcich pečiarok zbieram len tie, ktoré majú výraznú a príjemnú anízovomandľovú arómu.
![Rudolf Cáfal <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/rudolf_cafal_8171.jpg?rnd_cache=1)
rudolf2 pokročilý 25.10.2019 21:27
Ak už chcem pečiarku zobrať a neviem presne o ktorú ide, rozhodujem sa podľa vône.