lievik trubkovity
bin666 7.8.2008 10:16
zbierate lieviky?ak nie,vasa skoda.u nas uz zacali v hojnom pocte.mozte predstavit sposoby urav ako ich mate najradaj.ja polievku a prazenicu spolu s inymi hubami,ale lievikmi to neprehnat,vyrazna chut.
yolea 7.8.2008 11:56
lieviky su dobre huby a su uzasne do polievky alebo ako dochucovadlo...lahko sa susia..proste parada a ak ich niekto nezbiera mal by to skusit :D
tonicek 7.8.2008 12:23
mozem si ju zamenit s niečím iným-jedovatým?? Mam na lieviky šťastie a vždy ich nájdem kopu, ale zatiaľ som nezbieral.
serpico atlasár 7.8.2008 12:27
Ja som aj nasusil(sice susim na nitiach,ale s lievikom je to akoby bez roboty), trosku je problem ocistit ho kvalitne, lebo je cierny ako zem) aj som urobil "morove" kura dľa receptu Máčika, bolo fantasticke, aj pod kozkou cierne(nabuduce dodam i foto, ak pani odsuhlasia), idem skusit i druhy recept,tusim zapekana polievka... ak ma niekto nieco zaujimave, vazeni, vsunte to sem-teda do receptov.
korbačka 7.8.2008 13:10
Lieviky sú veľmi v´dačná koreniena-stačích dobre vysušiť a potom po zomletí zmiešať s korením a je fatastická lieviková vegeta.Skúste.
Máčik 7.8.2008 14:39
Lievik trubkovitý je lepšia hľuzovka/Tuber melanosporum/,lebo táto kolíše v kvalite a nejedného fajnšmekra sklamala,čo sa u lievika nestane!Aj som na to minulý rok,hneď po návrate do pôvodnych lovíšť a "zakopnutí"o tieto stránky/za čo som mimochodom osudu povďačný/upozornil dvomi receptami,z ktorých Serpico jeden vyskúšal a dúfam aj druhý nájde prívržencov.Kedysi v Nemecku som sa dočítal,že obľúbená paštéta "getrueffelte Leberwurst",teda paštieka okorenená hľuzovkou je vlastne podvod/ale pozitívny/,tak som trochu kombinoval.Dobrá príležitosť pre milovníkov paštiek...Sokolík má pravdu,používať lievik v čerstvom stave je hriech,plnú aromu dá len sušený.Na záver žiadosť:Nepíšte,že nachádzate pri Bratislave lieviky!Už druhú sezónu som nenašiel ani jeden, dostavam pomaly depresie.Ináč podľa mňa sa lievik nedá zameniť s inou hubou.
milustek pokročilý, atlasár 7.8.2008 21:12
Vyčkaj času Máčik, lieviky ešte len začínajú a ich hlavná sezóna je koniec leta a jeseň. Ak môžem prispieť mojim skromným poznaním, lievik trúbkovitý uprednostňuje starší les - najlepšie machnatú bučinu, alebo dubinu a keď sa objaví, rastie zvyčajne v celých húfoch. Ak nájdeš úplne malé plodničky, do týždňa ti tam narastú krásne trsy (pokiaľ ťa niekto nepredbehne). Keďže však lievik má dosť nevábnu vizáž, veľa hubárov ho nezberá. Tú paštétu s "falošnou hľuzovkou" mám pokušenie niekedy overiť v praxi .
danak 8.8.2008 12:55
Nesuhlasim. Prve lieviky sme nasli v BA, Devinska kobyla uz 13.7. a naposledy sme ich tam mohli doslova kosit.... Dakujem za inspiracie, urcite vyskusam niektore recepty, co spominate...
Máčik 8.8.2008 17:32
Vďaka za tip,Miluštek,teória je mi známa.žiaľ čítam,kde všade našli kopce lievikov
a ja som zrejme priblbý,aby som našiel i ja nejaké.Chodil som na ne pred dobrými 25 rokmi,žiaľ v juž.Nemecku,len divé svine a ja.Hubárčenie nepatrilo medzi vášne domorodcov,vlastne mali iba jednu-škrobiť prachy na domček.No pracovití Švábi,aspoň sa netrávili hubami z lesa.Hubačku prenechali inostrancom.Pamätám v 85-tom
bola záplava Much.zelenej,sa otrávili 4 talianski Gastarbeitri.Považovali ju za svojráznu farebnú variantu Much.cisárskej,takú severoeurópsku.Za konkrétnu radu
ďakujem aj danak,mám to ta rohom/Lamač/,hneď zajtra nabehnem...Ináč som tam nachádzal krásne smrčky.
Crann 7.8.2008 21:23
počuj, máčik, tak ja ti namiesto toho krásneho drinku pošlem sušené lieviky. čo ty na to? :o))))
tu je lievikov habakuuuk (jak básnícici přicházejí o iluze)
Máčik 8.8.2008 17:39
Beriem,crann,100X radšej tie lieviky,veď som alkoholik.Keby som vedel,kde je to tu,som tamako na koni.
Crann 8.8.2008 18:36
však TU,
v košiciach :o))
ale začiatkom jesene je to lepšie
skoro ráno vyrážame na tri dni na Roháče... takže tu nebudem.
pozdravy všetkým kolegom a lesu zdar :o)
makina 7.8.2008 15:00
Zbieram ich aj ja. Teraz rastú vo veľkom množstve. Dávam ich do polievok, keď varím niečo na spôsob číny a tiež ich suším, alebo po rozdrvení používam ako koreninu. Chuť majú výraznú a ako tu už bolo spomínané, netreba to z ich množstvom preháňať.
maroš atlasár 7.8.2008 15:43
Takisto lieviky zbieram už roky,len niektoré sezóny ich vôbec niet.Najčastejšie ich suším,ale robili se ich ako "husaciu krv",podľa receptu z jednej knihy(ktorú musím pohľadať).K lievikom sa pridávali krúpy, kari korenie(a ešte niečo),a udusené sa podávali buď na chlebe alebo hrianke.Musím to pohľadať,bolo to fajné...
milustek pokročilý, atlasár 7.8.2008 16:47
Maros, recept na husaciu krv mam v jednom atlase, pohladala som ho a prepisala.. dufam, ze ho zaradia. Je troska iny (nejdu tam krupy) ved uvidis
lucnyk atlasár 8.8.2008 07:31
Okrem povedaného skúste lieviky v náleve s cibuľou, ideálne spolu s kuriatkami.
Crann 8.8.2008 08:09
genialne: musi to by krasna farebna (i chutova) kombinacia
to sa musi vyskusat :o)
medard.sp 8.8.2008 08:25
Pred 2 rokmi som sa koncom októbra vybral na podpňovky, ale našiel som kuriatka a lieviky. Ani ma nenapadla taká kombinácia na zaváranie. Najbližšie určite vyskúšam. Vďaka za radu.
1tana 8.8.2008 10:50
Dobrý deň,
lieviky som spoznala prvýkrát pred dvanástimi rokmi, keď sme mali návštevu z Francúzska a oni ich nazbierali plné sako u nás v hore / okr. Prievidza /.
Vraveli mi, že aj u nich rastú - boli z juhu Francúzska. vraveli, že je to výborná jedlá huba a u nich sa zbiera. A od vtedy ich zbieram aj ja. Táňa
zelhub 8.8.2008 22:05
Z lievikom som sa stretol možno pred 10 rokmi/aj viac/ v hrádockej doline pod Tematínom.Mnohokrát,keď s kamarátmi vyrazíme do vzdialenejšieho okolia,a prídeme po funuse,čiže hlavných hríbov,pre ktoré sme vyrazili na hubačku príliš niet,zberám aj menej atraktívne /pre niekoho/huby,aby som nešiel na takú diaľku naprázdno a kamaráti sa aspoň naučia,že jestvuje aj niečo iné ako dubák,suchohríb,muchotrávka.Vtedy tiež sa nebolo čím chváliť,po "zaručených" správach,že idú,sme toho veľa nemali,začínalo sucho a bolo dosť vyzberané,tak som zberal,čo bolo po ruke,nejaké plávky,kuriatka,čo by mi skrátka pomohlo nevyjsť na psí tridsiatok a zrazu predo mnou trsy lievika,nikdy predtým som sa s ním nestretol,len v atlasoch.Ej,či mi duša zaplesala,pre mňa raritná huba,čosi nové do košíka ma vždy poteší,kamaráti sa len čudovali,čo to aké čierne "trubky "dávam do košíka,posmešky si robili,či sa chcem otráviť,napriek tomu,že im robím poniektorým poradcu,báli sa to čierne čudo zobrať.Takže oni nadávali,že sa neoplatilo ísť,ja spokojný s úlovkom,doma som ich myslím,že zavaril,a boli dobré,aj keď preferujem zavárané"sopľavé" huby, v zmesi,ako píšete,by boli lepšie.Odvtedy,keď naň natrafím,aj keď málokedy,rád si lievikom spestrím hubačku a v duchu si spomeniem na čudné ksichty kámošov.
Tono od Cirochy pokročilý 9.8.2008 09:45
U nás teraz rastú vo veľkom. Ešte som ich nezavaral, tak to skúsim.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 9.8.2008 18:10
Októbrové číslo Poľovníctva a rybárstva sa bude v hubárskej rubrike zaoberať lievikom.