Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Trúdnik klobúčkatý


portret

hanzo 9.7.2008 17:24

Špecialisti na baranie hlavy, hoďte do pľacu nejaké osvedčené recepty na polievku, rizoto...

Reagovať na správu

portret

kozaroš pokročilý 9.7.2008 21:53

Jednoducho dáš variť pokrájanú baraniu hlavu so zeleninou a keď je už zelenina mäkká zapražíš cibuľu na masle,pridáš mletú papriku a dáš do polievky.dochutíš soľou a vegetou.Podávaš s lečkami.

Reagovať na správu

portret

hanzo 11.7.2008 14:08

Díky za radu, len dúfam, že ešte nejakú tohto leta nájdem

Reagovať na správu

portret

Hasič 11.7.2008 12:18

Popražiť cibuľu,červena paprika,pokrajana hlava,zaliať vodou,pridať mrkvu petržlen,vegeta variť.Nič viac netreba lebo ingrediencie iba prekryju tú perfektnú chuť.A DOBRÚ CHUŤ.

Reagovať na správu

portret

hanzo 11.7.2008 14:00

Ďakujem Vám za rady, ešte sa chcem opýtať, že ako dlho treba hlavu variť - kým nezmäkne?, alebo radšej krátko, aby sa nerozvarila?
Pýtam sa ako blbec, ale som začiatočník s baraními hlavami.
A ešte jeden dotaz: ako chutí surová - podľa atlasu by mala mať orieškovú príchuť,
ja som ochutnal celkom mladú a zdala sa mi skôr nejaká trpko-kyslastá

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 11.7.2008 15:09

Orieškovú chuť má barania hlava kučierka veľká.

Reagovať na správu

portret

hanzo 31.7.2008 22:53

Mám to z Atlasu húb - Príručka na určovanie húb - Ing. Miroslav Smotlacha, str. 88
detto: Vreckový atlas húb - Miroslav Smotlacha, str. 84
detto: http://atlashub.wz.cz/atlashub_soubory/h... ,
a že vraj český názov oříš je podľa orieškov.....

Reagovať na správu

portret

bin666 7.8.2008 09:58

ale zamenit si kucierku s trudnikom.to hadam nejde.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 7.8.2008 16:50

O tom som v príspevku nepísal. Písal som, že orieškovú chuť má barania hlava kučierka veľká. Nie o tom, že si ju dotyčný pomýlil.

Reagovať na správu

portret

kozaroš pokročilý 11.7.2008 17:44

Variť kým zelenina nezmäkne,barania hlava sa ti nikdy nerozvari

Reagovať na správu

portret

hanzo 14.7.2008 20:49

OK ! Ešte raz ďakujem.
Dnes žena varila podľa Vašich rád polievku z dvoch menších hlávok a fakt chuť huby vynikla - aj keď tam dala ešte zemiaky na rozvarenie, trocha cesnaku a čili papričky, polievka bola vinikajúca . Ja som predtým to preháňal koreniami - čierne, cesnak, zázvor, nové korenie... a vlastne sa chuť baranej hlavy zabila .
Mám jednu hlávku nechanú na dorastenie a cez víkend budem variť ja / keď ju nikto nevychmátne / a nedám tam nič naviac, som zvedavý, ako to dopadne, porovnanie potom popíšem. Majte sa fajn.

Reagovať na správu

portret

bin666 7.8.2008 09:56

ma skor taku vonu ako chut.vona je prijemne ostro korenista s nadychom orieskov,podla mojej definicie.

Reagovať na správu

portret

spišak 1.8.2008 04:07

Trúdnik klobúčkatý (Polyporus umbellatus) a Trsovka lupeňovitá (Grifola frondosa) - teda barania hlava - sú dve odlišné huby. Pozri napríklad Dermek: Huby lesov polí a lúk, Osveta 1976.

Reagovať na správu

portret

SauceBox 1.8.2008 07:41

Trúdnik klobúčkatý
Polyporus umbellatus (Pers.) ex Fr.
Syn.: Grifola umbellata (Pres.) Pilát
ľudovo na východe: Barania hlava

Reagovať na správu

portret

hanzo 1.8.2008 14:26

Viem, že "barania hlava" je ľudový názov aj pre napr. kučierku veľkú, vatovec...,
fakt mám na mysli našu "vyhodňarsku" baraniu hlavu, teda jednoznačne trúdnik klobúčkatý

Reagovať na správu

portret

extremica atlasár 1.8.2008 07:47

Z názvu vlákna "Trúdnik klobúčkatý" je každému (a vidím, že nie úplne každému)jasné, že sa tu bavíme o baranej hlave v súvislosti s trúdnikom klobúčkatým. Toto čo si napísal, je síce pravda, ale načo? Trsovku tu nikto nespomínal a kučierka tu bola spomenutá v istej logickej súvislosti s danou tématikou. A keď už, tak prečo si nespomenul aj ďalšie huby, ktoré majú ľudový názov "Barania hlava" ?

Reagovať na správu

portret

Mirka (junior užívateľ) atlasár 1.8.2008 14:34

čo sa ondieš hneď?!

Reagovať na správu

portret

hanzo 1.8.2008 14:40

neondzejme sa a vezmime sa - na baranie hlavy /tento víkend to istí /

Reagovať na správu

portret

extremica atlasár 1.8.2008 21:38

Mirka, ja Ťa ubezpečujem, že keď sa ondiem, tak to ináč vyzerá.

Reagovať na správu

portret

spišak 1.8.2008 23:44

Načo pravda? Napríklad na to, aby si táto stránka zachovala svoju úroveň
a mohla vždy zostať autoritou. Ak by sme sa bavili o smrčkoch a jeden mal na mysli smrčky, iný smrčkovce a ďalší zasa ušiaky (ako o tom píše Solouchin) bolo by to v poriadku? Čistota vlákna za to asi nestojí.
A mimochodom ide aj kvalitatívne o dosť odlišné huby

Reagovať na správu

portret

extremica atlasár 2.8.2008 01:26

A zas niekto niečo nepochopil...

Reagovať na správu

portret

hanzo 4.8.2008 23:23

Tak, a dnes žena varila polievku z troch menších hláv podľa horeuvedených rád a bola / resp. ešte jej je tak na dva dni / výborná. Isto to netreba preháňať so všelijakými prísadami. Ďakujem všetkým za rady, aj Tebe Marián, učím sa rýchlo.
Majte sa všetci fajn.

Reagovať na správu

portret

maduj 7.8.2008 17:37

Z baranej hlavy je vyborne rizoto ,polievka kde barania hlava je namiesto mäsa a tiež ako mäso na hriboch.Tohto roku som ich mala asi 30 ale určite skôr ich bolo viac ,veď okrem mrazničky som ešte 3 štyri litrove fľaše usušila a tam ich treba ozaj veľa takže mam jej na celu zimu.

Reagovať na správu

portret

spišak 21.8.2008 14:13

V širšom okolí Prešova i Vranova každý kto trochu rozumie
hubám a stretol sa i s baraňou hlavou by pri rozhodovaní
medzi trúdnikom klobúčkatým a trsovkou lupeňovitou označil
ako baraniu hlavu druhú hubu - teda trsovku. Overoval som
si to pred vyše tridsiatimi rokmi u tých, čo hubu zbierali,
u tých čo hubu čas od času predávali na trhu, i u tých, čo
z nej dostali zopár lupeňov na polievku. Zakaždým to bola
oná lupeňovitá Grifola frondosa.
Asi sa nedá celá vec odbyť konštatovaním, že ľudový názov
patrí viacerým hubám, pretože som bol svedkom ako pred
tridsiatimi rokmi tak i teraz, že sa k baranej hlave
priraďuje také vedecké meno, aké je k dispozícii. Keďže
vyobrazenie i popis trsovky lupeňovitej vo väčšine hubárskych
atlasov chýbali, tak boli na záskok dobré i trúdnik klobúčkatý
i kučierka veľká. A robili tak i solídni hubári. Tým skôr, že
sa miesta výskytu taja dôslednejšie ako náleziská hríbov.
Svoje urobili aj chudobné hubové zato intenzívne poľnohospodárske
roky sedemdesiate a osemdesiate. Dôležité bolo v prvom rade
urobiť si v hubách aký-taký poriadok.
Keďže sa častokrát v týchto súvislostiach odkazuje práve na východné
Slovensko, bolo by dobré, keby sa tejto téme trochu povenovali
Prešovčania a iní východniari z týchto stránok. Dôvodov je dosť
a stále pribúdajú. To, čo Jojka prednedávnom predstavila ako
baraniu hlavu nebol ani trúdnik ani trsovka. Pretože chýbal
detailnejší záber a kučierku poznám iba z atlasov, som náchylný
považovať to za kučierku. Ale ktovie.
Možno som naozaj niečo nepochopil. Celý čas sa totiž nazdávam,
že hubári debatujú predovšetkým o hubách.

Reagovať na správu

portret

tonicek 21.8.2008 14:38

Ja som Prešovčan a poznam aj okolie Vranova Humenného a Medzilaboriec a poznám aj veľa hubárov a všetci by za baraniu hlavu označili rúdnik klobúčkatý a nie trsovnicu lupeňovitú (nie trsovku) Len tak na okraj

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 21.8.2008 15:06

Na západnom Slovensku sa baraňou hlavou označuje kučierka veľká. Tak preto tá debata.

Reagovať na správu

portret

hanzo 21.8.2008 20:54

Ja som našiel TRÚDNIK KLOBÚČKATÝ tohto roku prvýkrát v živote v okolí Domaše /som zo Spiša, na Spiši o výskyte tejto huby neviem, možno pri tom "globálnom otepľovaní" začnú rásť aj tu /. V širšom okolí Domaše túto zaujímavú hubu miestni volajú "barania hlava", preto som tento miestny názov použil v úvode tejto diskusie. A keďže s touto hubou som nemal žiadne skúsenosti, poprosil som znalých o osvedčené recepty....

Ináč, keď som na Spiši začal s hubármi rozprávať o baranej hlave, takmer všetci spomínali kučierku veľkú. A môj otec mi povedal, že keď som bol malý, tak sme s kamošom našli na Košiarnom briežku pri SNV baraniu hlavu /kučierku veľkú/ a boli sme dokonca vyfotení v miestnych novinách....ha,ha,ha. To muselo byť pred viac ako 40-timi rokmi, lebo si na to vôbec nespomínam a na kolóny "bratských vojsk" v SNV na hlavnej ceste pred našim činžiakom si pamätám veľmi dobre.
Každý máme svoju hlavu, baraniu...

Reagovať na správu

portret

bin666 7.8.2008 09:53

rizoto som ešte nerobil,ale asi sa mrknem na daky recept a k polievke:ako klasicky vyvar,iba potom zaprazit napr.najemno postruhanou na oleji osmazenou mrkvou a podla gusta paprika.inak fajn su aj prazene,ci dusene,si neviem,ako to nazvat-podobne ako napr.kozaky,ci ine hriby,ale bez vajec.pri tejto uprave je potrebne ulovit zopar peknych a mladych trsnatcov.

Reagovať na správu

portret

tonicek 14.8.2008 09:42

Včera som mal narodeniny, a manželka ma prekvapila vynikajúcou polievočkou z baranej hlavy. Mnam Mnam, Niečo na sposob guľášovej polievky (zeleninka, zemiačiky a namiesto masa barania hlava. Ešte ma čaká aj rizoto

Reagovať na správu

portret

hanzo 14.8.2008 11:19

Blahoželám k narodeninám, polievku som už viackrát jedol, isto je vynikajúca, včera som sa pokúsil o rizoto - výsledok je teda nič moc, teda skôr humus. Skús sem hodiť recept na to rizoto

Reagovať na správu

portret

tonicek 14.8.2008 11:29

zistim od Tety, tá ho robí pravidelne a hodím ho sem, je vynikajúce

Reagovať na správu

portret

hanzo 14.8.2008 11:37

OK! Teším sa.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 21.8.2008 22:23

Len tak mimochodom, poznám niekoľko (hádam aj desať) kaktusov, ktorým sa ľudovo hovorí "starcova hlava" a to medzinárodne. Sú to v podstate všetky, čo majú biele dlhé chlpy. Ľudovej tvorivosti nie je žiadny vedecký názov "svätý".

Reagovať na správu