Trúdnik klobúčkatý
hanzo 9.7.2008 17:24
Špecialisti na baranie hlavy, hoďte do pľacu nejaké osvedčené recepty na polievku, rizoto...
kozaroš pokročilý 9.7.2008 21:53
Jednoducho dáš variť pokrájanú baraniu hlavu so zeleninou a keď je už zelenina mäkká zapražíš cibuľu na masle,pridáš mletú papriku a dáš do polievky.dochutíš soľou a vegetou.Podávaš s lečkami.
Hasič 11.7.2008 12:18
Popražiť cibuľu,červena paprika,pokrajana hlava,zaliať vodou,pridať mrkvu petržlen,vegeta variť.Nič viac netreba lebo ingrediencie iba prekryju tú perfektnú chuť.A DOBRÚ CHUŤ.
hanzo 11.7.2008 14:00
Ďakujem Vám za rady, ešte sa chcem opýtať, že ako dlho treba hlavu variť - kým nezmäkne?, alebo radšej krátko, aby sa nerozvarila?
Pýtam sa ako blbec, ale som začiatočník s baraními hlavami.
A ešte jeden dotaz: ako chutí surová - podľa atlasu by mala mať orieškovú príchuť,
ja som ochutnal celkom mladú a zdala sa mi skôr nejaká trpko-kyslastá
hanzo 31.7.2008 22:53
Mám to z Atlasu húb - Príručka na určovanie húb - Ing. Miroslav Smotlacha, str. 88
detto: Vreckový atlas húb - Miroslav Smotlacha, str. 84
detto: http://atlashub.wz.cz/atlashub_soubory/h... ,
a že vraj český názov oříš je podľa orieškov.....
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 7.8.2008 16:50
O tom som v príspevku nepísal. Písal som, že orieškovú chuť má barania hlava kučierka veľká. Nie o tom, že si ju dotyčný pomýlil.
hanzo 14.7.2008 20:49
OK ! Ešte raz ďakujem.
Dnes žena varila podľa Vašich rád polievku z dvoch menších hlávok a fakt chuť huby vynikla - aj keď tam dala ešte zemiaky na rozvarenie, trocha cesnaku a čili papričky, polievka bola vinikajúca . Ja som predtým to preháňal koreniami - čierne, cesnak, zázvor, nové korenie... a vlastne sa chuť baranej hlavy zabila .
Mám jednu hlávku nechanú na dorastenie a cez víkend budem variť ja / keď ju nikto nevychmátne / a nedám tam nič naviac, som zvedavý, ako to dopadne, porovnanie potom popíšem. Majte sa fajn.
bin666 7.8.2008 09:56
ma skor taku vonu ako chut.vona je prijemne ostro korenista s nadychom orieskov,podla mojej definicie.
spišak 1.8.2008 04:07
Trúdnik klobúčkatý (Polyporus umbellatus) a Trsovka lupeňovitá (Grifola frondosa) - teda barania hlava - sú dve odlišné huby. Pozri napríklad Dermek: Huby lesov polí a lúk, Osveta 1976.
SauceBox 1.8.2008 07:41
Trúdnik klobúčkatý
Polyporus umbellatus (Pers.) ex Fr.
Syn.: Grifola umbellata (Pres.) Pilát
ľudovo na východe: Barania hlava
hanzo 1.8.2008 14:26
Viem, že "barania hlava" je ľudový názov aj pre napr. kučierku veľkú, vatovec...,
fakt mám na mysli našu "vyhodňarsku" baraniu hlavu, teda jednoznačne trúdnik klobúčkatý
extremica atlasár 1.8.2008 07:47
Z názvu vlákna "Trúdnik klobúčkatý" je každému (a vidím, že nie úplne každému)jasné, že sa tu bavíme o baranej hlave v súvislosti s trúdnikom klobúčkatým. Toto čo si napísal, je síce pravda, ale načo? Trsovku tu nikto nespomínal a kučierka tu bola spomenutá v istej logickej súvislosti s danou tématikou. A keď už, tak prečo si nespomenul aj ďalšie huby, ktoré majú ľudový názov "Barania hlava" ?
spišak 1.8.2008 23:44
Načo pravda? Napríklad na to, aby si táto stránka zachovala svoju úroveň
a mohla vždy zostať autoritou. Ak by sme sa bavili o smrčkoch a jeden mal na mysli smrčky, iný smrčkovce a ďalší zasa ušiaky (ako o tom píše Solouchin) bolo by to v poriadku? Čistota vlákna za to asi nestojí.
A mimochodom ide aj kvalitatívne o dosť odlišné huby
hanzo 4.8.2008 23:23
Tak, a dnes žena varila polievku z troch menších hláv podľa horeuvedených rád a bola / resp. ešte jej je tak na dva dni / výborná. Isto to netreba preháňať so všelijakými prísadami. Ďakujem všetkým za rady, aj Tebe Marián, učím sa rýchlo.
Majte sa všetci fajn.
maduj 7.8.2008 17:37
Z baranej hlavy je vyborne rizoto ,polievka kde barania hlava je namiesto mäsa a tiež ako mäso na hriboch.Tohto roku som ich mala asi 30 ale určite skôr ich bolo viac ,veď okrem mrazničky som ešte 3 štyri litrove fľaše usušila a tam ich treba ozaj veľa takže mam jej na celu zimu.
spišak 21.8.2008 14:13
V širšom okolí Prešova i Vranova každý kto trochu rozumie
hubám a stretol sa i s baraňou hlavou by pri rozhodovaní
medzi trúdnikom klobúčkatým a trsovkou lupeňovitou označil
ako baraniu hlavu druhú hubu - teda trsovku. Overoval som
si to pred vyše tridsiatimi rokmi u tých, čo hubu zbierali,
u tých čo hubu čas od času predávali na trhu, i u tých, čo
z nej dostali zopár lupeňov na polievku. Zakaždým to bola
oná lupeňovitá Grifola frondosa.
Asi sa nedá celá vec odbyť konštatovaním, že ľudový názov
patrí viacerým hubám, pretože som bol svedkom ako pred
tridsiatimi rokmi tak i teraz, že sa k baranej hlave
priraďuje také vedecké meno, aké je k dispozícii. Keďže
vyobrazenie i popis trsovky lupeňovitej vo väčšine hubárskych
atlasov chýbali, tak boli na záskok dobré i trúdnik klobúčkatý
i kučierka veľká. A robili tak i solídni hubári. Tým skôr, že
sa miesta výskytu taja dôslednejšie ako náleziská hríbov.
Svoje urobili aj chudobné hubové zato intenzívne poľnohospodárske
roky sedemdesiate a osemdesiate. Dôležité bolo v prvom rade
urobiť si v hubách aký-taký poriadok.
Keďže sa častokrát v týchto súvislostiach odkazuje práve na východné
Slovensko, bolo by dobré, keby sa tejto téme trochu povenovali
Prešovčania a iní východniari z týchto stránok. Dôvodov je dosť
a stále pribúdajú. To, čo Jojka prednedávnom predstavila ako
baraniu hlavu nebol ani trúdnik ani trsovka. Pretože chýbal
detailnejší záber a kučierku poznám iba z atlasov, som náchylný
považovať to za kučierku. Ale ktovie.
Možno som naozaj niečo nepochopil. Celý čas sa totiž nazdávam,
že hubári debatujú predovšetkým o hubách.
tonicek 21.8.2008 14:38
Ja som Prešovčan a poznam aj okolie Vranova Humenného a Medzilaboriec a poznám aj veľa hubárov a všetci by za baraniu hlavu označili rúdnik klobúčkatý a nie trsovnicu lupeňovitú (nie trsovku) Len tak na okraj
Amandi pokročilý 21.8.2008 15:06
Na západnom Slovensku sa baraňou hlavou označuje kučierka veľká. Tak preto tá debata.
hanzo 21.8.2008 20:54
Ja som našiel TRÚDNIK KLOBÚČKATÝ tohto roku prvýkrát v živote v okolí Domaše /som zo Spiša, na Spiši o výskyte tejto huby neviem, možno pri tom "globálnom otepľovaní" začnú rásť aj tu /. V širšom okolí Domaše túto zaujímavú hubu miestni volajú "barania hlava", preto som tento miestny názov použil v úvode tejto diskusie. A keďže s touto hubou som nemal žiadne skúsenosti, poprosil som znalých o osvedčené recepty....
Ináč, keď som na Spiši začal s hubármi rozprávať o baranej hlave, takmer všetci spomínali kučierku veľkú. A môj otec mi povedal, že keď som bol malý, tak sme s kamošom našli na Košiarnom briežku pri SNV baraniu hlavu /kučierku veľkú/ a boli sme dokonca vyfotení v miestnych novinách....ha,ha,ha. To muselo byť pred viac ako 40-timi rokmi, lebo si na to vôbec nespomínam a na kolóny "bratských vojsk" v SNV na hlavnej ceste pred našim činžiakom si pamätám veľmi dobre.
Každý máme svoju hlavu, baraniu...
bin666 7.8.2008 09:53
rizoto som ešte nerobil,ale asi sa mrknem na daky recept a k polievke:ako klasicky vyvar,iba potom zaprazit napr.najemno postruhanou na oleji osmazenou mrkvou a podla gusta paprika.inak fajn su aj prazene,ci dusene,si neviem,ako to nazvat-podobne ako napr.kozaky,ci ine hriby,ale bez vajec.pri tejto uprave je potrebne ulovit zopar peknych a mladych trsnatcov.
tonicek 14.8.2008 09:42
Včera som mal narodeniny, a manželka ma prekvapila vynikajúcou polievočkou z baranej hlavy. Mnam Mnam, Niečo na sposob guľášovej polievky (zeleninka, zemiačiky a namiesto masa barania hlava. Ešte ma čaká aj rizoto
hanzo 14.8.2008 11:19
Blahoželám k narodeninám, polievku som už viackrát jedol, isto je vynikajúca, včera som sa pokúsil o rizoto - výsledok je teda nič moc, teda skôr humus. Skús sem hodiť recept na to rizoto
Husi moderátor, atlasár 21.8.2008 22:23
Len tak mimochodom, poznám niekoľko (hádam aj desať) kaktusov, ktorým sa ľudovo hovorí "starcova hlava" a to medzinárodne. Sú to v podstate všetky, čo majú biele dlhé chlpy. Ľudovej tvorivosti nie je žiadny vedecký názov "svätý".