Podbeľ
minus5 pokročilý 18.3.2016 19:47
Zdravím Vás, našiel som v knižke liečivých rastlín že podbeľ obsahuje toxické a karcinogénne alkaloidy v malej miere ale aj tak. V jednom článku som čítal že alkaloidy obsahujú len listy. My zbierame kvety. Je zdravé piť čaj z podbeľu? Dosť teraz kašlem a trápia ma aj priedušky. Podbeľ práve na toto pomáha. Vie mi niekto odporúčiť správne dávkovanie koľko hlavičiek podbeľu do hrnčeka. Nechcem čakať kým sa mi usuší. Tam by potom malo byť alkaloidov menej.
Ďakujem vopred za radu. Milan
standoban pokročilý 19.3.2016 12:58
Milan,ja pijem bylinkové čaje vrátane podbeľu už 58 rokov.Nikdy som nijeké iné nepil.Chvalabohu som na svoj vek zdravý-netvrdím,že je to kvôli čajom Podbeľ s prvosienkou je výborný proti kašľu a nachladeniu.Ja ich pijem dennodenne.Robím si taký mix z rôznych druhov liečivých rastlín.Myslím,že alkaloidy o ktorých sa zmieňuješ sú nič proti tomu,akú chémiu konzumujeme v dnešných rýchlodopestovaných a chemický ošetrovaných potravinách.Takže do hrnčeka si kľudne môžeš dať zopár 8-10 hlavičiek podbeľu,nechať vylúhovať osladiť medom/aj keď ja pijem čaj nesladený/a smelo vypiť.Uvidíš.že Ti to prospeje.Prajem skoré uzdravenie.
Rado mykológ, atlasár 19.3.2016 22:01
Zaujímavá informácia..vskutku som našiel práce dokazujúce karcinogenitu látok vyskytujúcich sa v podbeli, hlavne v listoch a (neotvorených ?) púčikoch. (Listy sa niektorých krajinách ako Poľsko či Ukrajina používajú v kuchyni na plnenie podobne ako u nás kapustné). Pravdepodobne senkirkín z podbeľu pôsobuje rakovinu pečene "Hemangioendothelial Sarcoma", čo bolo spoľahlivo preukázané pri teste na potkanoch, kde ho dostalo 8 z 12 testovaných zvierat ktoré mali v strave najviac testovanej látky. V Austrálii a Nemecku zakázali používanie podbeľa a kostihoja ako liečivej rastliny práve kvôli obsahu pyrolizidínových alkaloidov a v Nemecku a Rakúsku vyšlachtili resp. rozmnožili podbeľ bez nich, v inej práci Poliaci zistili, že obsah týchto látok v podbeli značne kolíše. Na wikipédii spomínajú dokumenovaný prípad kojenca ktorému podbeľový čaj spôsobil vážne problémy s pečeňou a iný prípad ktorý sa skončil smrťou dieťaťa po tom ako matka pila podbeľový čaj počas tehotenstva.
https://www.jstage.jst.go.jp/article/can...
https://en.wikipedia.org/wiki/Tussilago
spišak 20.3.2016 12:02
Kvôli pokojnej duši môžeš pre budúcnosť podbeľ nahradiť inými, rovnako účinnými bylinami (ibiš lekársky, skorocel kopijovitý a iné) a predzásobiť sa nimi. Sušené tiež spoľahlivo účinkujú, zásobu však je najlepšie obnovovať každý rok.
minus5 pokročilý 20.3.2016 13:11
ibiš lekársky u nás nenájdem, ale ďakujem. Pijem čaj z podbeľu a prvosienky vyššej. A pomáha mi to. Tie karcinogénne látky v súčasnosti ani nie je možné neprijímať v nejakej strave.