podhríb žlčový

dari1 13.12.2007 13:41
milí hubári, poraďte mi. Usušila som podhríb žlčový - že ho dám do liehu a urobím horcovku podľa rád tu na fóre... Dala som to jednej malej zavaraninovej flase, že to potom zalejem.... Ale čo sa mi nestalo? Zamiešala som to niektorej velkej fľaše s dubakmi a suchohríbmi /niektorej z 8-mich štvorlitrovych!!!!!!!!!!!!! Čo teraz? Viem, že sa budete všetci chechotať, však keby to nebola taká škoda, tak sa rehocem aj ja. Vždy na vianoce rozdávam všetkým okolo sušené hríby, neviem, čo robiť.
Dá sa to nejako zidentifikovať v sušenom stave - aj keď budem preberať jeden kúsok po druhom, musím to nejako zistiť. Však by ma šľak trafil, keby som musela vyhodiť všetkých 8 fliaš!!
Nie sú nejaké znaky pod lupou, alebo nejako inak? Dúfam, že nebudem musieť chutnať každý usušený kúsok.
Ďakujem mockrát a dúfam, že ste sa dobre pobavili. Ale naozaj sa mi to stalo, a potrebujem radu.
darina

bršo 13.12.2007 14:53
myslím, že po usušení ho už asi ťažko spoznáš, takže ako si sama napísala každý kúsok ochutnať, bru chuť ......... jo a dúfam, že sa mýlim

Dida 13.12.2007 16:07
Ale to si zamiešala fľašku s usušenými žlčákmi medzi ostatné fľašky či samotné kúsky do fľašky s dobrými hríbikmi?

dari1 13.12.2007 16:38
ach jaj, dida, vysypala som ja alebo muz do pohara s dobrymi (lebo mame aj v malych poharoch, a do velkeho chybalo...). Az nasledne sme zistili, ze nam chyba ten žlčákový. NO hrôza.
keby bol zamiesany cely pohar medzi inymi, to by nebolo take hrozne, vyskusala by som z kazdeho kusok a bolo by to. Ale su zamiesane kusky v pohari, naviac neviem v ktorom.

milustek pokročilý, atlasár 13.12.2007 18:34
ak to bolo tak, tak staci ked ochutnas z vrchu kazdej flase.. samozrejme, ak ste ich medzitym nepremiesali. Drzim palceky...

dari1 13.12.2007 16:45
ved prave, suseny žlčák vyzerá ako dubák, krásny. A mám ho zamiešaný (1 7dcl zav.pohár) v 4 litrovom pohári, v jednom z 8-mich. (dva som uz darovala, tak len dufam, ze neboli tam???)

Tchert atlasár 13.12.2007 17:21
Ja by som si tipol, že tie žlčáky budú niekde navrchu. Dajte oprobovať z vrchu z každej fľaše tomu, kto to poondil. Ak ho nevystrie, tak ste ich darovali :o)))

gverka 13.12.2007 18:04
a kde si ich nazbierala? Na záhorí nie sú veľmi horké, tak by sa možno v kapustnici aj stratili.

Máčik 13.12.2007 18:13
Možno si ešte pamätáš,ako bol veľký a vytriediš z 1.fľaše všetkymenšie a väčšie plátky,a tie primerané ochutnáš,to isté s daľšou až kým nenatrafíš na tú inkriminovanú.Ak sú plátky dosť hrubé,možno potvoru identifikovať podľa mriežky?
Ešte som nevidel sušeného žlčáka,ja pijem len Single Malt.

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.12.2007 19:13
plátky so žltými až olivovými rúrkami sú hríby, plátky s bielymi rúrkami treba ochutnať a plátky s inou farbou rúrok sú podozrivé

čerebľa 14.12.2007 10:36
Myslím, že si trafil klinec po hlavičke. Ak ma pamäť neklame tak niekedy žlčiaky na reze chytajú farbu do okrova, hlavne na rúrkach a spodku korienka.Možno blbosť ale nech skúsi.

jarokan pokročilý 13.12.2007 21:01
Inak z podhríba žlčového sa neumiera, len je trolinku nechutný, tak dobrú chuť...

dari1 14.12.2007 09:19
janko č., diky, uvidim, ako sa to bude dat triedit, verím, že tvoja rada pomože.
Ano, boli to žlčáky zo Záhoria, za čerstva nie sú tak horké, ale ked sa uvaria sa ta horkosť niekoľkonásobne zvyšuje (uz som raz vyhadzovala hrniec kapustnice.

Nad Váhom 14.12.2007 12:44
Mám pred sebou 15 dávok sušeného podhríba žlčového z roku 2005 na výrobu žlčovice (recept in: Ján Majerník - A predsa ... rastú!, Tympanon, 1998, strana 128; v počítačovej verzii, ktorá je uverejnená v na huby.sk, recepty chýbajú). Bral som len mladšie, hutné plodnice. Dužina je aj po rokoch v reze rovnomerne pieskovožltá, až žltohnedá, rúrky o niečo tmavšie, ich ústia a povrch klobúka hnedé. Aj chuť zostala horká. (À propos: originál žlčovica po rokoch stráca horčinu, zostáva len štipľavá chuť feferóniek a korenisté pozadie borievok - ŽLČOVICU TREBA PIŤ ZA ČERSTVA!) Je potrebné zrejme všetko jednotlivo vytriediť. Veď aj Popoluška bola odmenená... Všetko najlepšie pred sviatkami!

dari1 14.12.2007 15:27
dakujem pekne za popis, lenze sa odlisuje od popisu od j.č. -
plátky so ZLTYMI až olivovými rúrkami sú HRIBY, plátky s bielymi rúrkami treba ochutnať a plátky s inou farbou rúrok sú podozrivé
janko č.
Bral som len mladšie, hutné plodnice. Dužina je aj po rokoch v reze rovnomerne pieskovoZLTA, až žltohnedá, rúrky o niečo tmavšie, ich ústia a povrch klobúka hnedé. Aj chuť zostala horká.
nadvahom
co teraz? Asi budem musiet chutnať všetky, lebo ak ich mas pred sebou, tak ti verim na 100%.

Máčik 14.12.2007 16:28
Keby ste neboli na šnaps,nezbierali by ste žlčáky a toto by sa vám nemohlo stávať.

hribik 6.9.2013 21:37
Súhlasím. Na to, že majú protirakovinové účinky, máme doma živý dôkaz. A touto cestou by som vás chcela všetkých poprosiť, ak máte niekto nazbieraný podhríb žlčový v prebytočnom množstve, radi sme ho odkúpili. V tomto období ju už ťažko nájsť a fakt by sme ju potrebovali. Ak by sa taká dobrá dušička našla, prosím kontaktujte na čísle 0917250927

Dana 14.12.2007 17:57
Nebolo by dobré namočiť potrebné mn. húb do vody a po určitom čase (10-15 min.) túto vodu ochutnať? Horkosť zo žlčáka by mohla prejsť do vody nie?

bobineta atlasár, moderátor 15.12.2007 02:35
Vybavujem si v pamati,ako vypadaju susene. Jednoznacne su belsie ako hribovite, ako pise Janko: Ustia a pozdlz rurok ostavaju rezy bielosive, hribovite su do olivova. Najma u starsich plodnic. Suchohriby byvaju do kremova az zlta ako aj masliaky. Dost ma pobavila predstava zmiesania tychto druhov,ale myslim,ze ich nakoniec vytriedis Ja mam zlcak nasuseny, lebo mi pomaha,ked ma boli zaludok. A to ho pozujem a zhltnem ked maa boli zaludok. Tak napis ako sa ti podaari vytriedit ich :D

matej.sl 15.12.2007 23:35
Žlčáky najlepšie poznáš podľa chuti, ide aj o to o akú sortu podhríba žlčového ide.V jednom lese v mojom okolí rastú také horké, že aj malý kúsok plodnice dokáže pokaziť celé hubové jedlo, aj vtedy keď sa varí v zmesi s inými hubami, dokonca niekomu z toho príde zle od žalúdka.V inom lese však nebývajú také horké a niektorí hubári mladé plodnice dokonca pridávajú do štipľavých korenistýh hubových polievok, ktoré sú varené na spôsob držkovej, alebo gulášovej.

dari1 20.12.2007 10:26
Takže som sa hrala na Popolušku, bohužiaľ neúspešne. V suchohríboch som ich nenašla, hoci tam bolo niekoľko belavých hríbov, dala som pár aj uvariť, ale horkosť sa neobjavila. Z dubákových fliaš som tiež povyberal pár kúskov a chutnala. Nenašla som.
Takže hríby rozdávam a dúfam, že na mňa nebudú všetci nadávať, že čo som im to dala.
Ďakujem Vám všetkým za rady a prajem príjemný vianočný čas.

Miťko 20.12.2007 12:05
Ja by som si to na Tvojom mieste takto nebral,určite to je na spodku flaše,
ale keby sa mi to stalo, tak si to hodím.Prajem pekné sviatky a hubársky rok 2008.

jardan 13.9.2013 22:17
Ja som toto náhodou našiel až teraz,skoro po šiestich rokoch. Zaujímalo by ma, ako to napokon dopadlo. Sám som totiž niečo podobné zažil pred tridsiatimi rokmi. Boli sme na autobusovom zájazde v Prahe. Asi 100 km pred cieľom sa nám na diaľnici pokazil autobus.Šofér išiel stopom hľadať pomoc, tak som využil čas a s malou skladacou taškou som odbehol do pekného lesa na druhej strane diaľnice. A začal som nachádzať - krásne mladé dubáčiky, niektoré boli síce trochu zvláštne, také som ešte nevidel, ale myslel som, že je to snáď nejaká krajová odroda.Nemohol som sa od toho lesa odpútať, už som aj vedel, že treba ísť, ale stále som sa vracal a nachádzal ďalšie. Spolu ich bolo 49 a už som ich nemal kam dávať. Prídem k diaľnici - a tam už stál celkom iný autobus, náš už bol odtiahnutý a všetci čakali na mňa. A manželka bola vedúca BSP a zájazdu!
Nikto sa ani neusmial, keď som im ukazoval plnú tašku...
Po príchode do Prahy som si v hotelovej reštaurácii vypýtal nôž, dosku a papier a pustil sa do čistenia a krájania. Vyše polmetrové okenice a skrine starého hotela Morava som pokryl zdravými voňavými plátkami...
Na druhý deň sme sa prechádzali s rodinkou po uliciach blízo hotela a v jednom výklade som objavil mykologickú výstavku. So záujmom som si ju prezeral, keď tu moju pozornosť upútal model hríba, ktorý mi pripomínal tie moje niektoré nálezy. Čítam: "Hřib žlučník. Nezkušení houbaři si jej pletou s hřibem dubovým" a nasledoval popis jeho odpornej chuti. Nechal som rodinu na ulici a trielil som do hotela. V izbe ma privítala nádherná vôňa sušených dubákov. Siahol som na skriňu po jeden plátok, ochutnal a ... !!! Ja som dovtedy ani len netušil, že podhríb žlčový vôbec existuje.A to som sa považoval za "zkušeného houbaře"!
Nechal som ich dosušiť, do papierového vrecka ich potom zabalil a v kufri na tretí deň domov doniesol. Až tam som ich smutne do smetí vyhodil.
Tá pointa mohla byť ešte krutejšia. Ja som sa cestou do Prahy v tom stíchnutom autobuse zaoberal myšlienkou, že tie moje dubáčiky ponúknem hotelovej reštaurácii, nech z nich pripravia raňajky pre celú našu výpravu. Našťastie ma moja vedúca od toho odhovorila...!