Čírovka zemná
standoban pokročilý 22.12.2014 19:05
V najnovšej encyklopédii od p.Hagaru som sa dočítal,že táto hubka je jedovatá.Veľmi častý a dlhodobý konzum môže vyvolať RABDOMYOLYZU-akútne zlyhanie obličiek.To isté sa už uvádza v atlasoch o Čírovke zelenkastej.Škoda,táto čírovka zemná naložená v octovom náleze mi chutila.
Gabcika a Jirko 23.12.2014 16:56
K tej jedovatosti vid. clanok (ale po anglcky) ak ma niekto zaujem.
http://www.rsc.org/chemistryworld/2014/0...
Buki 25.12.2014 17:31
nezbieram / ale dobre vedieť ... existuje nejaká čírovka, ktorá je chutná, 100% jedlá a aj neškodná?
standoban pokročilý 28.12.2014 11:37
Pôvabnica fialová je výborná jedlá huba,ale musí byť dostatočne dlho tepelne spracovaná.V surovom stave obsahuje HEMOLYZÍN,ktorý zapríčiňuje rozpúšťanie červeného farbiva/hemoglobínu/ v červených krvinkách.Varením,alebo dusením huby sa táto látka odstráni a huba je neškodná a veľmi chutná.
ryba 16.10.2019 19:49
Čo znamená dostatočne dlho tepelne spracovaná? Ja som ju minulý rok nakladal do octu a neviem či som ju dostatočne dlho obvaril. Postupne som ju konzumoval počas roka a nebadám nejaké zdravotné problémy ale radšej by som bol keby mi niekto poradil koľko stačí na to obváranie minút aby sa zlikvidovala nežiadúca látka.
Ďakujem za odpoveď, prajem príjemný večer.
S pozdravom Jano.
hrbik 16.10.2019 20:01
Tiež by ma to zaujímalo, ale teraz si myslím, že 30 min. by mohlo stačiť
https://www.nahuby.sk/diskusia.php?paren ...
Tatianka 16.10.2019 20:08
Doporučujem odber krvi na hepatálky a budete mať jasno s konzumáciou sterilizivaním tejto huby ?
hrbik 16.10.2019 20:23
A zaváraním konzumujeme? U mňa sú zavarené v komore a neskonzumované. Ale nevadí. Teda "ako dlho" znie otázka.
Nikotín 25.12.2014 19:21
Rabdomyolýza je rozpad buniek kostrového svalstva pri ktorom sa do krvného riečišťa uvolňuje
myoglobín a draslík. Následne myoglobín upchatím kanálikov v obličkách môže vyvolať ich akútne zlyhanie.